Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

5,5 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια για τα ταξίδια των βουλευτών στο εξωτερικό.

5,5 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια για τα ταξίδια των βουλευτών στο εξωτερικό
Με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της Βουλής και κατά συνέπεια ο φορολογούμενος από τα εκατοντάδες κοινοβουλευτικά ταξίδια που πραγματοποιούνται ετησίως με αφορμή επιλεγμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, οι βουλευτές συνοδεύονται από τις/τους συζύγους του, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει βόλτες στην πόλη, περιήγηση στα αξιοθέατα και ψώνια.

Όπως σημειώνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βουλευτές τηρούσαν τους τύπους, πληρώνοντας οι ίδιοι το εισιτήριο των συντρόφων τους, ωστόσο, στη συνέχεια τα ζεύγη απολάμβαναν τα προνόμια της "φιλοξενίας" με χρήματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στα ταξίδια αυτά, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο κάθε βουλευτής παίρνει ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση, η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 120 ευρώ.


Τις περισσότερες φορές στις κοινοβουλευτικές αποστολές, ιδιαίτερα στις πολυπληθείς από πλευράς βουλευτών, συμμετέχουν και υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις διμερείς επαφές και λύνουν διάφορα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να προκύψουν.



Και για εκείνους όλα τα έξοδα καλύπτονται από τη Βουλή, ενώ επίσης δικαιούνται ημερήσια αποζημίωση ανάλογα με τη θέση και τον βαθμό του υπαλλήλου.

Η ημερήσια αποζημίωση για παράδειγμα φτάνει για τον διπλωματικό σύμβουλο της Βουλής τα 110 ευρώ, για προϊστάμενους και διευθυντές τμημάτων τα 95 ευρώ, ενώ για απλούς διερμηνείς και υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων τα 75 ευρώ.

Η μεγαλύτερη αποζημίωση αντιστοιχεί στον πρόεδρο της Βουλής, που φτάνει τα 170 ευρώ την ημέρα. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο το 2012 ξοδεύτηκαν από τη Βουλή πάνω από 163.000 ευρώ μόνο για την ημερήσια αποζημίωση των μελών των κοινοβουλευτικών αποστολών.

Εντός του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, πραγματοποιήθηκαν 272 κοινοβουλευτικές αποστολές.

Από αυτές, οι 168 ήταν για τη συμμετοχή των Ελλήνων βουλευτών σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το COSAC όπου συναντώνται οι πρόεδροι των επιτροπών για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι 87 κοινοβουλευτικές αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με κύριο προορισμό τις ΗΠΑ, όπως επίσης και για τις ανάγκες του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και για τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU). Οι υπόλοιπες 17 κοινοβουλευτικές αποστολές εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν για τον απόδημο Ελληνισμό και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις κοινοβουλευτικές αποστολές μπορεί να συμμετέχουν από ένας μέχρι και 14 βουλευτές, ενώ συνήθως ο μέσος όρος συμμετοχής βουλευτών σε αποστολές στο εξωτερικό είναι 4-5 βουλευτές.

Μετά πάντως τις εκλογές και την αύξηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από 5 έως 7, οι αποστολές των βουλευτών στο εξωτερικό είναι πολυπληθέστερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, αφού θα πρέπει να καλύπτεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

Όπως αναφέρεται επίσης, για τους περισσότερους από τους βουλευτές τα συγκεκριμένα ταξίδια αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα στην καθημερινότητά τους, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο - όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές - πολλές φορές τα μέλη των αποστολών να επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν τα... χνώτα τους και να είναι πιο ευχάριστο το ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: