Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

«Μαύρη» εργασία για 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους στην ελληνική απασχόληση.



Την ίδια ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία «λυγίζουν» από το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, με τους εκάστοτε κυβερνώντες να προσπαθούν μέσω της μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών να σώσουν την κατάσταση αρνούμενοι να αποδεχθούν το πρόβλημα και να συμβάλουν στη λύση του, 1,3 εκατ. εργαζόμενοι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα!

Πρόκειται για τους «μαύρους», χωρίς ασφάλιση, απασχολουμένους, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ ανέρχονται στο 35% στο σύνολο των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας.

Οπως λοιπόν προκύπτει από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μέσα στο 2012, η μαύρη, ανασφάλιστη εργασία και λόγω των αποτυχημένων πολιτικών των μνημονιακών κυβερνήσεων, καλπάζει αφήνοντας πίσω της άδεια τα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών, δημιουργώντας μαύρες τρύπες στα κρατικά ταμεία (αφού οι αμοιβές δεν φορολογούνται), αλλά και στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό, με τους «νομοταγείς» που δηλώνουν τους ασφαλισμένους τους να έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων μειώνουν το κόστος εργασίας μη ασφαλίζοντας τους εργαζομένους τους.

Αύξηση 6% το 2012

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που προέρχονται από τους ελέγχους που διενήργησαν οι επιθεωρητές του μέσα στο 2012, προκύπτει ότι η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011 που το σχετικό ποσοστό είχε κλείσει στο 29%.

Αντιστοίχως το 2010 η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αντιστοιχούσε στο 25% του συνόλου των κλάδων της οικονομίας. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το 25% ως ποσοστό του συνόλου των απασχολουμένων παρέμενε σταθερό επί χρόνια και άρχισε να παίρνει την ανιούσα όταν ξεκίνησαν οι συνταγές λιτότητας μέσω των Μνημονίων.

Με δεδομένο ότι το 2012 κλείνει σήμερα και οι έλεγχοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αφού οι επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ διεξάγουν σήμερα εκτεταμένους ελέγχους για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, ακόμη δεν έχουν εξαχθεί τα πλήρη αποτελέσματα για την ανασφάλιστη εργασία.

Ωστόσο από τους 10.047 ελέγχους που διεξήχθησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αλλά και από τους περίπου 9.000 ελέγχους του δευτέρου εξαμήνου, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία σε όλο το διάστημα του 2012 κυμαίνεται στο 35%. Συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.047 επιχειρήσεις στους κλάδους που εμφανίζουν εκτεταμένη ανασφάλιστη εργασία και ελέγχθησαν 29.560 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 10.603 ήταν ανασφάλιστοι.

Στην ίδια περίπου κατάσταση ως προς την ανασφάλιστη απασχόληση είναι η αγορά εργασίας και στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, αφού έχουν γίνει, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, 9.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπου ελέγχθησαν περίπου 26.500 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 9.500 ανασφάλιστοι.

Οι πρωταθλητές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρωταθλητές της εισφοροδιαφυγής θεωρούνται τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης).

Αλλοι κλάδοι που χρησιμοποιούν εκτεταμένα τη μαύρη εργασία είναι, σύμφωνα πάντα με το ΣΕΠΕ, τα βιοτεχνικά πάρκα, οι βιομηχανικές ζώνες, τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, η καθαριότητα, οι κατασκευές, η φιλοξενία, οι υπηρεσίες ασφάλειας (Security) και οι επιχειρήσεις φασόν.

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: