Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Παρά την οικονομική κρίση, οι 100 πλουσιώτεροι του κόσμου, αύξησαν κατά 241 δις δολάρια την περιουσία τους.


Οχι μόνο δεν πήραν πρέφα την κρίση που συνεχίζει να ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία και τους λαούς του πλανήτη, αλλά κατάφεραν να ευνοηθούν από αυτήν αφού αυγάτισαν το βιός τους μέσα σε έναν χρόνο κατά 241 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο λόγος για τους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, οι οποίοι -σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index- κατάφεραν στη διάρκεια του 2012 να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία στα 1,9 τρισ. δολάρια. 

Η αποτίμηση του συνολικού πλούτου των παραπάνω έγινε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών τους και αποτυπώνει τη σημαντική αύξηση των τιμών των μετοχών, ειδικά στο β΄εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Είναι ενδεικτικό ότι οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες του κόσμου σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 13% στο σύνολο του 2012. Μεταξύ αυτών, ο αμερικανικός S&P 500 έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 13,2%, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 14,4% ενώ ο παγκόσμιος MSCI World Index κατά 13,2%.

Πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη αναδείχθηκε για ακόμη μια χρονιά ο Μεξικανός βαρόνος των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται πέρυσι κατά 13,4 δισ. δολάρια ή 21,6%. Το περίεργο είναι ότι ο Σλιμ αύξησε την περιουσία του όχι χάρη στη ναυαρχίδα των επιχειρήσεών του, την κινητή τηλεφωνία Marica Movil, που είναι πρώτη σε συνδρομητές στην αμερικανική ήπειρο, αλλά χάρη στα σημαντικά κέρδη που απεκόμισε από τον πολυσχιδή βιομηχανικό όμιλο Grupo Carso και τις τραπεζικές και ασφαλιστικές του δραστηριότητες Grupo Financiero Imbursa.

Δεύτερος ήταν ο γνωστός μεγιστάνας του software Μπιλ Γκέιτς. Ο συνιδρυτής της Microsoft αύξησε τον προσωπικό του πλούτο κατά 7 δισ. δολάρια. Στην τρίτη θέση υπήρχε μια έκπληξη, αφού τη θέση του 82χρονου επενδυτή-θρύλου Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway κατέλαβε ένας Ισπανός, ο Αμάνθιο Ορτέγκα.

Ο ιδιοκτήτης της Ιnditex, μητρικής εταιρείας της αλυσίδας καταστημάτων Zara, αύξησε την περιουσία του κατά 22,2 δισ. δολάρια, στα 57,5 δισ. δολάρια και ήταν μακράν ο πιο κερδισμένος μεγιστάνας της χρονιάς. Πέμπτος ήταν ένας ακόμη Ευρωπαίος επιχειρηματίας, ο ιδρυτής της ΙΚΕΑ Ινγκβαρ Κάμπαρντ. Η περιουσία του 86χρονου Σουηδού αυξήθηκε κατά 16,6% το 2012, στα 42,9 δισ. δολάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: