Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η δικαιοσύνη, η λίστα και οι νταβατζήδες.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Μια αστείρευτη προπαγανδιστική μηχανή προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ποινική ευθύνη για την υπόθεση.

Θυμίζουν 'Οργουελ όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες με την λίστα Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια αστείρευτη προπαγανδιστική μηχανή προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ποινική ευθύνη για την υπόθεση και η προσπάθεια εμπλοκής του αποτελεί σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος κάνει λάθος όταν επιχειρηματολογεί για τις πιθανές ευθύνες του κ. Βενιζέλου: θα έπρεπε απλώς να αναφερθεί στα βήματα της δικαιοσύνης, τις προηγούμενες εβδομάδες.

Γιατί στις 26 Νοεμβρίου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης, που παρέλαβαν και διαχειρίσθηκαν την επίμαχη λίστα. Προσοχή: δεν έχει τεθεί θέμα αλλοίωσης της λίστας, που βρισκόταν ακόμη στο Παρίσι. Το θέμα που εξετάζουν σοβαρά οι αρμόδιοι εισαγγελείς, και καλούν την Βουλή να αποφασίσει, είναι αν ο χειρισμός της υπόθεσης από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, βασικά τους υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη.. Την ίδια μέρα το Βήμα, γράφει: Σύμφωνα με πληροφορίες στο διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα καταγράφονται τα εξής: «Σας στέλνουμε χωρίς αξιολόγηση την δικογραφία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και την ίδια τη λίστα.. Σας καλούμε επίσης να εξετάσετε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών της τότε κυβέρνησης».

Αρα θέμα υπάρχει από τότε, ανεξάρτητα από την αλλοίωση που αποδόθηκε αργότερα στον Παπακωνσταντίνου. Αυτό ακριβώς πιστεύουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και στέλνουν την υπόθεση στην Βουλή, αφού έχουν πάρει, υπό άκρα μυστικότητα, τις καταθέσεις των Παπακωνσταντίνου-Βενιζέλου που στη συνέχεια καταθέτουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην επιτροπή ο κ. Βενιζέλος, όταν κλήθηκε για να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους κράτησε επί 14 μήνες το υλικό στην κατοχή του, χωρίς να το αξιοποιήσει, υποστήριξε ότι πρόκειται περί παρανόμως αποκτηθέντος υλικού, το οποίο δεν συνιστά νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της στάσης του, να μη δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της λίστας αλλά και να μην ασχοληθεί προσωπικά με την έρευνα των στοιχείων, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο ούτε προανακριτική Αρχή».

Σε απλά ελληνικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, και αυτός, να μην χρησιμοποιήσει την λίστα προς όφελος της οικονομίας της χώρας, όπως έκαναν οι συνάδελφοι του σε άλλες χώρες. Συνιστούν αυτές οι πράξεις και παραλείψεις παράβαση καθήκοντος που προκάλεσε βλάβη στο δημόσιο; Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι ακόμη και η σκέψη για αυτό συνιστά σκευωρία. Και καλά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, την δουλειά του κάνει. Αλλά τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι; Το έξοδο διαφυγής έχει δώσει η αποκάλυψη ότι η λίστα αλλοιώθηκε.

Στην κατάθεση του στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος είχε διευκρινίσει ότι δεν γνώριζε αν η λίστα που παρέλαβε ήταν παραποιημένη. Ηξερε κάτι παραπάνω; Είχε κάτι καταλάβει από λεγόμενα του Παπακωνσταντίνου; Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι είναι αυτός θύμα σκευωρίας. Ομως ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ήδη ένοχος για ένα έγκλημα που έχει αποδειχθεί : την ώρα που επέβαλλε εξοντωτικά μέτρα στον ελληνικό λαό, δεν έκανε τίποτα για να ελαφρώσει τον πόνο του ή να βάλει ένα λιθαράκι κοινωνικής δικαιοσύνης. Αξιοποίησε την λίστα, πιθανώς για να καλύψει συγγενείς και σίγουρα για να πουλήσει υπηρεσία στους ισχυρούς που φιγουράριζαν σε αυτήν. Δεν θα έπρεπε όμως να ερευνηθεί αν ο κ. Βενιζέλος έκανε τα ίδια;

Του Στέλιου Κούλογλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: