Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Έκλεισε ο δρόμος στη χρεοκοπία.Iστορικό «ναι» με θύελλα στα κόμματα.

Με την αποφασιστικής σημασίας ψήφο 199 βουλευτών άνοιξε ο δρόμος για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία. Οι διαρροές στην ψηφοφορία προκάλεσαν κραδασμούς στα κόμματα. Η... θύελλα διαγραφών συμπαρέσυρε 45 στελέχη του ΠΑΣΟK, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ


Με μια απόφαση ιστορικής ευθύνης των βουλευτών και με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (199 «ναι» έναντι 74 «όχι»), η οποία ωστόσο συνοδεύτηκε από σοβαρούς κλυδωνισμούς εντός των δύο μεγάλων κομμάτων, επικυρώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση.

Η πιο κρίσιμη ψηφοφορία των τελευταίων δεκαετιών, όπως χαρακτηρίστηκε επανειλημμένως από τον πρωθυπουργό και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, περιελάμβανε πολλές εκπλήξεις, με μεγάλο αριθμό βουλευτών να διαφοροποιούνται, ωστόσο εξασφαλίστηκε η προσδοκώμενη ευρύτατη πλειοψηφία που απέτρεψε άκρως δυσάρεστα αποτελέσματα για τη χώρα που βρισκόταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας.

Δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» στο νέο Μνημόνιο, έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν απόντες και άλλοι τέσσερις ψήφισαν «παρών» επί της αρχής. Και οι 22 αυτοί βουλευτές διαγράφηκαν από την ΚΟ του κόμματος. Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Αργ. Λαφαζάνης, είχε παραιτηθεί πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία.


Iστορικό «ναι» με θύελλα στα κόμματα



Περίπου ίδιες στον αριθμό, αλλά ιδιαίτερα «ηχηρές» για κόμμα που βρισκόταν μέχρι πρότινος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν οι διαφοροποιήσεις στο «στρατόπεδο» της ΝΔ. Είκοσι ένας «γαλάζιοι» βουλευτές είπαν «όχι» στη σύμβαση, ενώ απών ήταν ο Μ. Κεφαλογιάννης.


Και μόνο το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος οι δύο εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ (Μ. Κεφαλογιάννης και Κ. Μαρκόπουλος) αποτυπώνει το μέγεθος του εσωκομματικού προβλήματος.


Iστορικό «ναι» με θύελλα στα κόμματα



Το κλίμα στη ΝΔ λίγο πριν από την ψηφοφορία ήταν εκρηκτικό, αφού ο Αντ. Σαμαράς, λαμβάνοντας τα αρνητικά μηνύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε στον δεύτερο όροφο της Βουλής, στο γραφείο του γραμματέα του κόμματος, Κ. Τασούλα, με «αντάρτες», επιχειρώντας να τους μεταπείσει.


Στον... δρόμο της διαγραφής οδηγήθηκαν οι πρώην υπουργοί του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης, που παρέμειναν στη συζήτηση μετά την αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη και των υπόλοιπων βουλευτών του ΛΑΟΣ. «Παρών» ψήφισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λ. Αυγενάκης, με την Ντόρα Μπακογιάννη να λέει πως δεν θα τον διαγράψει.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην ομιλία του, στο πέρας της συζήτησης και λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, έκανε λόγο για ψήφο ευθύνης που θα θωρακίσει τη χώρα από τις απειλές της χρεοκοπίας και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης και του ευρώ.

«Μην παίξετε ζαριά την επιλογή σας. Η θετική ψήφος είναι εθνική ψήφος», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ενώ στοχεύοντας κυρίως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προσέθεσε ότι «καταψήφιση ή φυγή δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες. Κανείς δεν δικαιούται να κρυφτεί? αναλογιστείτε τις ευθύνες σας». Να οριστεί ημερομηνία εκλογών στις αρχές Απριλίου αμέσως μετά την ψήφιση του PSI απαίτησε χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί μικροκομματικά παιχνίδια.

Ο Ευ. Βενιζέλος
«Η χώρα θα πέσει στο κενό αν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις», τόνισε σε δραματικούς τόνους από το βήμα της Βουλής ο Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «τραγικά διλήμματα» με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είπε πως «αγωνίζομαι μέρα-νύχτα (κυριολεκτικά) με τον Γ. Παπανδρέου πριν και με τον Λ. Παπαδήμο σήμερα να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα, ας το πει και κυρίως ας το πράξει, γιατί όποιος είναι έξω από τον χορό...». Παρέθεσε δε τα δεδομένα του «ναι» και του «όχι» που θα δώσουν οι βουλευτές στο νέο Μνημόνιο, σημειώνοντας με έμφαση ότι «αν? πέσει η χώρα στο κενό, δεν θα μας το συγχωρήσουν ποτέ οι ίδιοι που τώρα μας κατακρίνουν».

Γιώργος Παπανδρέου
«Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο άλλος δρόμος είναι απλά εφιαλτικός για τους αδύναμους και όχι για τους πλούσιους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «αν καταρρεύσουμε δεν θα διορθώσουμε τίποτα, γι' αυτό απαιτείται η θετική ψήφος», ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του είπε με νόημα: «Καταψήφιση ή φυγή δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες»

Αντώνης Σαμαράς
«Ζητώ από τους βουλευτές να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο Αντ. Σαμαράς. Αναφέρθηκε δε στους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει το νέο Μνημόνιο, λέγοντας ότι «τώρα η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα, τώρα το χρέος είναι μη βιώσιμο, τώρα αμφισβητείται ευθέως η παραμονή μας στην Ευρωζώνη»

Αλέκα Παπαρήγα
Για επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας από το κεφάλαιο και τις ξένες δυνάμεις έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της «δεν ενδιαφέρεται για μια σωσμένη Ελλάδα με χρεοκοπημένο λαό», προέβλεψε ότι «η βαθιά χρεοκοπία θα έρθει με ευρώ ή με δραχμή» και σημείωσε ότι «το Μνημόνιο ήταν ταξική επιλογή κι όχι λάθος»

Αλέξης Τσίπρας
Στόχος του Μνημονίου είναι η φτωχοποίηση των Ελλήνων, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «το νέο Μνημόνιο θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία». Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αλλά και για επιχείρηση χειραγώγησης και τρομοκράτησης του λαού

Γιώργος Καρατζαφέρης
«Δεν νομιμοποιούμε καμία ψηφοφορία που είναι προϊόν εκβιαστών. Αυτή η Ευρώπη δεν μας κάνει», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του από την αίθουσα, στην οποία παρέμειναν ο Μ. Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε πως «ελεύθεροι σκοπευτές και άνωθεν εκβιαστές δεν επέτρεψαν η συνεργασία μας να έχει αποτέλεσμα»

Το αποτέλεσμα
Ψήφισαν 278 βουλευτές

  • Επί της αρχής «ναι» 199, «όχι» 74, «παρών» 5
  • Αρθρο 1 «ναι» 190, «όχι» 83, «παρών» 5
  • Αρθρο 2 «ναι» 201, «όχι» 74, «παρών» 3
  • Αρθρο 3 «ναι» 199, «όχι» 74, «παρών» 

«Οχι», «παρών» και απουσίες

ΠΑΣΟΚ
12 «ΟΧΙ»: Σπ. Κουβέλης, Β. Τόγιας, Γ. Μιχελογιαννάκης, Χρ. Κατσούρας, Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Οδ. Βουδούρης, Γ. Αμοιρίδης, Τσ. Μάτατζη
6 απόντες: Λ. Μίχος, Α. Τριανταφυλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Κυρ. Τεκτονίδου, Χ. Καστανίδης, Ηλ. Θεοδωρίδης
4 «ΠΑΡΩΝ» επί της αρχής: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κασάρας, Χρ. Μαγκούφης, Γ. Παπαμανώλης
Διαγράφηκαν 22
Ο Αργ. Λαφαζάνης (Χαλκιδικής) είχε παραιτηθεί λίγο νωρίτερα και δεν περιλαμβάνεται στις διαγραφές

ΝΔ
20 «ΟΧΙ»: Γ. Βλάχος, Γ. Γιαννάκης, Μ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ελενα Κουντουρά, Ζ. Τζικαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Π. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καρυπίδης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γ. Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Α. Δερμετζόπουλος, Δ. Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος. (Aπών ο Μ. Κεφαλογιάννης).
Διαγράφηκαν και οι 21

ΛΑΟΣ
Απόντες οι βουλευτές του κόμματος «ΝΑΙ» ψήφισαν Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης και διαγράφηκαν

Από τη Δημοκρατική Συμμαχία «Παρών» ψήφισε ο Λ. Αυγενάκης.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: