Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

FEMEN: Γυμνές ακτιβίστριες στο πλευρό της Ελλάδας.



Η οργάνωσή τους μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, όμως έχουν καταφέρει να κάνουν αίσθηση με την παρουσία τους. Η κακομεταχείριση των γυναικών τις έχει κάνει να «βγουν από τα ρούχα τους», με τις ακτιβίστριες της ουκρανικής οργάνωσης FEMEN να ετοιμάζουν επίσκεψη στη χώρα μας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο! (Δείτε βίντεο)



Η οργάνωση μετρά τριακόσια ενεργά μέλη και έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά του συντηρητισμού στην Ουκρανία αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Διαμαρτύρονται γυμνόστηθες, γιατί, όπως λένε, είναι ο μόνος τρόπος για να τραβήξουν επάνω τους την προσοχή. Και τα καταφέρνουν μια χαρά, αφού βρήκαν τον τρόπο να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν.

Η FEMEN έχει σκοπό να προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών, αν και τον τελευταίο καιρό την απασχολούν πολιτικοκοινωνικά φαινόμενα, όπως η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. 

Στα τέσσερα χρόνια δράσης τους, έχουν βρεθεί στη Μόσχα, τη Ρώμη, στο Παρίσι, ακόμα και στο Βατικανό. Οι σέξι ακτιβίστριες σχεδιάζουν να επισκεφτούν σύντομα την Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να γνωρίσουν τον Λουκάνικο, το σκυλί-σύμβολο των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.


ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ



Η FEMEN ιδρύθηκε το 2008 και έδρα της οργάνωσης είναι το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με παραρτήματα σε αρκετές πόλεις της χώρας. Ηγέτης του κινήματος είναι η Αννα Ουτσόλ, η οποία αποφάσισε πριν από χρόνια να αφήσει την πατρίδα της για ένα καλύτερο μέλλον σε μια άλλη χώρα. 

Τελικά, βρέθηκε μπλεγμένη σε κύκλωμα πορνείας. Εχοντας βγει δυνατή από αυτήν την τραυματική εμπειρία, η Ουτσόλ αποφάσισε να κινητοποιήσει και άλλες νεαρές γυναίκες με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εισακουστούν τα προβλήματά μας. 

Αν οργανώναμε μια απλή διαμαρτυρία, κανείς πιθανότατα δεν θα μας έδινε σημασία» τονίζουν. Επόμενη «μάχη» για τη FEMEN είναι η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου από την Ουκρανία και την Πολωνία το καλοκαίρι του 2012. Ετοιμάζουν από τώρα κινητοποιήσεις με στόχο να αποτρέψουν τον σεξοτουρισμό. 

Πάντως, ο τρόπος διαμαρτυρίας της FEMEN δεν φαίνεται πως έχει αγγίξει τις περισσότερες γυναίκες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, εν αντιθέσει με τους άνδρες, οι οποίοι σίγουρα απολαμβάνουν αυτού του είδους τη διαμαρτυρία.




www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: