Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

El Mundo. ''Γιατί μπουχτίσαμε πια με την Ελλάδα''.




Χτες (6/2/2011) είχαμε μια ακόμα επανάληψη του σχήματος που συνεχίζεται για δύο χρόνια σχεδόν: καθώς πλησιάζει ο καιρός που η Αθήνα θα ξεμείνει από λεφτά (μάλλον κατά το Μάρτιο), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σπεύδει να παράσχει κι άλλο αίμα στις ελληνικές φλέβες. Κάθε φορά, η προσπάθεια να πειστεί η Ελλάδα να εφαρμόσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις στοιχίζει περισσότερο. Ο καθένας ξέρει πως οι Έλληνες παίζουν με τη φωτιά. Αλλά κανείς δεν μοιάζει να πολυνοιάζεται γι' αυτό -και πάντως όχι οι Έλληνες. Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενός τεχνοκράτη που υποτίθεται πως θα απολάμβανε της στήριξης όλων των κομμάτων για να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που δεν τολμούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αποδείχτηκε εξίσου δυσκίνητη με τους προκατόχους της.

Χτες η τρόικα του «διεθνούς νομισματικού ταμείου» (ΔΝΤ), της «ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας» (ΕΚΤ) και της «ευρωπαϊκής επιτροπής» (Κομισιόν) αναγκάστηκε να απειλήσει την ελληνική κυβέρνηση με θεούς και δαίμονες για να την πείσει να απολύσει εντός του 2012 15,000 δημοσίους υπαλλήλους για να μειώσει το έλλειμμά της. Η Ελλάδα, που διαθέτει άνω των 700,000 δημοσίων υπαλλήλων σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχει υποσχεθεί να τους μειώσει κατά 150,000 ως το 2015. Αλλά προχωρά στο δρόμο αυτό σα χελώνα. Η αλήθεια είναι πως πέρσι είχε ήδη υποσχεθεί να τους μειώσει κατά 32,000, αλλά τελικά έδιωξε μόλις 2,000.

Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα με την Ελλάδα: η τρόικα της ζητά να περικόψει το βασικό μισθό (που είναι ψηλότερος από την Ισπανία), να μειώσει τους μισθούς, να καταργήσει τα μπόνους, να περιορίσει τις συντάξεις και τις κρατικές δαπάνες και οι Έλληνες πολιτικοί παριστάνουν τον ψόφιο κοριό. Ξέρουν πολύ καλά πως η Ευρώπη μπορεί να εξαπατηθεί, και εννοούν να το εκμεταλλευτούν αυτό.

Γιγάντια εθνική αυτοεκτίμηση και υπεροψία
Η Γερμανία είχε αγιοποιήσει τρεις αρχές: κανένα πακέτο σωτηρίας σε άλλα κράτη-μέλη, καμία χρεοκοπία, καμία έξοδος από το ευρώ. Η πρώτη παραβιάστηκε το 2010, όταν αποδέχτηκε να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Τώρα οι Έλληνες απειλούν τη δεύτερη (χτες ο πρωθυπουργός τους παρήγγειλε στον υπουργό οικονομίας του μια έκθεση για τις επιπτώσεις πιθανής χρεοκοπίας της χώρας). Όσο για την έξοδο από το ευρώ, αναφέρθηκε πολλές φορές στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

Η ισπανική κυβέρνηση τα γνωρίζει αυτά. Στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν τους αρέσει η προοπτική να ανοίξουν την θύρα εξόδου από το κλαμπ του ευρώ, καθώς την Ελλάδα θα την ακολουθήσει η Πορτογαλία και κανείς δεν ξέρει πού θα τελειώσει ο σχετικός κατάλογος. Από την άλλη θα προτιμούσαν οι Έλληνες πολιτικοί να παίρνουν την κατάσταση πιο σοβαρά. «Ξέραμε εδώ και καιρό τι τύποι είναι οι Έλληνες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό», λέει ένας Ισπανός αξιωματούχος.

Όσο για τις απειλές (όπως η γερμανική να επιβληθεί επίτροπος στην Ελλάδα ή η γαλλική να υπάρξει ένας ειδικός λογαριασμός όπου θα κατατεθούν τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους), πέφτουν στο κενό. Οι Έλληνες ουδέποτε ένιωσαν κατώτεροι των υπολοίπων Ευρωπαίων. Αν και η οικονομία τους κείτεται σε ερείπια, η εθνική τους αυτοεκτίμηση και υπεροψία σπάνε κόκαλα. Η αλήθεια είναι πως πάντοτε έβλεπαν υπό γωνία την ευρωπαϊκή ιδέα, εκτός βέβαια όποτε τους πλήρωνε για να καλοπερνούν. Αλλά αυτά ήταν γνωστά από τότε που μπήκαν στην ΕΕ.

www.ppol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: