Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Δεκάδες νεκροί από το κύμα ψύχους στην Ανατολική Ευρώπη.



Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που πλήττει την ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Οι θερμοκρασίες σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Χιονοπτώσεις, παγετός και διακοπές ηλεκτροδότησης σε Ουκρανία, Πολωνία, Σερβία και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω από τους -25 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τις πέντε τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από το κύμα ψύχους στην Ουκρανία, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει στους 33 βαθμούς υπό το μηδέν, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Η Ουκρανία περνάει τον πιο κρύο χειμώνα των τελευταίων έξι ετών. Οι θερμοκρασίες στη χώρα συνήθως δεν πέφτουν κάτω από τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άστεγοι, ανακοίνωσε το υπουργείο. Άλλοι 500 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν με κρυοπαγήματα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το ψύχος. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 1.600 κέντρα για να παράσχουν καταφύγιο και τρόφιμα στους άστεγους.



Δέκα άνθρωποι, επίσης άστεγοι και ηλικιωμένοι, πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία όπου οι θερμοκρασίες κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα στους -25 βαθμούς και χαμηλότερα. Οι Αρχές αναζητούν άστεγους, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε καταφύγια. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν θερμάστρες σε πολυσύχναστες στάσεις μέσων μεταφοράς, προκειμένου να παραμείνουν οι επιβάτες ζεστοί.




Τέσσερις είναι οι νεκροί στη Ρουμανία όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από το χιόνι σε μεγάλες αρτηρίες. Στους -29,3% «κατρακύλησε», νωρίς το πρωί της Τρίτης, το θερμόμετρο στην πόλη Ιντοσούρα Μπουζαουλούι της επαρχίας Κοβάσνα στην κεντρική Ρουμανία, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τις αρχές της Κοβάσνα, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας του πολικού ψύχους, με τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά, όπως και οι παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρισμού. Ανοιχτές είναι και όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες της επαρχίας.

Ένας νεκρός και προβλήματα σχεδόν σε όλη τη χώρα καταγράφονται στη Βουλγαρία, όπου ο υδράργυρος έπεσε ακόμα πιο χαμηλά σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sofia News Agency, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας έχει κηρυχθεί «πορτοκαλί συναγερμός» εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ έχει εκδοθεί και ξεχωριστή προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους σε τρεις περιοχές της χώρας: τη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Ντόμπριτς. Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες- ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους- να μένουν στο σπίτι και να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς.

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σήμερα σε όλη τη Σερβία, με την περιοχή της Σιένιτσα στο όρος Ζλάτιμπορ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, να έχει τη χαμηλότερη, -28 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η παγωνιά θα συνεχιστεί τις επόμενες επτά μέρες και από την Πέμπτη θα ξαναρχίσουν σφοδρές χιονοπτώσεις. Σε 14 δήμους της χώρας παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς και πρόσθεσε ότι οι αναγγελίες για νέες χιονοπτώσεις θα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Τμήμα του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί από την Τουρκία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα έκλεισε, εξαιτίας έντονης χιονόπτωσης. Σχεδόν 200 πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν και ένα αθλητικό κέντρο της πόλης μετετράπη σε προσωρινό καταφύγιο για περίπου 350 άστεγους. Η θερμοκρασία στην επαρχεία Καρς της Τουρκίας έπεσε στους -25 βαθμούς το βράδυ της Κυριακής.


www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: