Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο νέος φόρος στα κρασιά πλήγμα και για την Ηπειρωτική οινοποιία.



Νέο πλήγμα θα δεχθεί ο αγροτικός τομέας της Ηπείρου, αν τελικά επιβληθεί, ελέω Τρόικας, ειδικός φόρος κατανάλωσης στα κρασιά! Σα να μην έφταναν τα τόσα προβλήματα αντιμετωπίζει κυρίως ο κτηνοτροφικός τομέας, αλλά και γενικότερα ο αγροτικός, με τα ντόπια προϊόντα να απαξιώνονται μέρα με τη μέρα, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, τώρα σειρά έχουν τα κρασιά της Ηπείρου και οι οινοπαραγωγοί. Για «πισώπλατο χτύπημα» στο ελληνικό κρασί κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, εκφράζοντας την αγωνία των αμπελουργών σε μια περίοδο ήδη παρατεταμένης αβεβαιότητας για το μέλλον των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Όπως τονίζει το κρασί είναι αυτούσιο τοπικό γεωργικό προϊόν και επομένως βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια του «ειδικού φόρου κατανάλωσης».Παράλληλα με έμφαση επισημαίνεται ότι σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει τέτοιος φόρος, εκτός από μερικά βόρεια Ευρωπαϊκά κράτη που δεν παράγουν κρασί.

Σε δύσκολη φάση.
Ήδη η οινοποιία δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της. «Τι θέλουν τώρα, να μας αφανίσουν εντελώς;», αναρωτιόταν Ηπειρώτης αμπελουργός, ο οποίος όπως τόνισε, μετά κόπων και βασάνων έστησε πριν μερικά χρόνια μια μικρή επιχείρηση και σήμερα με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές των κυβερνώντων, βλέπει να πηγαίνει χαμένος ο κόπος και τα όνειρα μιας ζωής, αφού εάν επιβληθεί νέα φορολογία, τότε οδηγείται σχεδόν με σιγουριά σε λουκέτο.Ήδη το ελληνικό κρασί δεν έχει δεχθεί λίγα χτυπήματα, αφού μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει περάσει από 8% ΦΠΑ σε 23%! Αυτό αναφέρει εξάλλου και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε σκέψη για επιπλέον οικονομική του επιβάρυνση θα έκανε το κρασί απαγορευτικό για τον Έλληνα καταναλωτή και θα ενίσχυε την ανεξέλεγκτη παραοικονομία που εμποδίζει τα Ελληνικά Οινοποιεία να δυναμώσουν και να κερδίσουν τις ξένες αγορές. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε κατάρρευση της Ελληνικής αμπελουργίας πλήττοντας άμεσα την Ελληνική Περιφέρεια».Με δεδομένα όλα αυτά ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου θα απευθυνθεί με στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στην ίδια την Τρόικα αλλά και στην ομάδα της task force στην Ελλάδα και ακόμη σε Έλληνες βουλευτές και στους Περιφερειάρχες της χώρας.

Συρρίκνωση εισοδήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων σημειώνοντας ότι «ο οίνος αν και μεταποιημένο προϊόν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, θεωρείται αυτούσιο αγροτικό προϊόν, του οποίου η παραγωγή συνδέεται με 200.000 οικογένειες αμπελουργών οι οποίοι εισκομίζουν τα σταφύλια τους στα ελληνικά οινοποιεία».Και προστίθεται στην ανακοίνωση ότι «ήδη στο φάσμα του πρωτογενούς τομέα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο παρατηρείται το φαινόμενο της συρρίκνωσης του αμπελουργικού εισοδήματος λόγω της κατάρρευσης των τιμών σταφυλιών τα τελευταία χρόνια, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πολλοί αμπελουργοί δεν έχουν εισπράξει το αντίτιμο της εσοδείας δυο και τριών ετών».

Πλήγμα στις εξαγωγές.
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η οινοποιία στην Ελλάδα, καθιστώντας τα ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά, η σχεδιαζόμενη επιπλέον φορολογία θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, με τις συνέπειες να τις δέχεται όχι μόνο ο κλάδος, αλλά και η ίδια η εθνική οικονομία.Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες από τους οινοπαραγωγούς να διεισδύσει το ελληνικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού, με σημαντικό κριτήριο όχι μόνο την ποιότητά του, αλλά και τις ανταγωνιστικές του τιμές, η αύξηση της τιμής των οίνων θα πλήξει ανεπανόρθωτα, τις εξαγωγές που σήμερα έχουν αυξητικές τάσεις σε σημαντικές αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, κλπ.), εξαγωγές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πρόβλημα βιωσιμότητας.
Αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιρισμοί και ιδιώτες) με υπερβάλλον διαχειριστικό κόστος, δημιουργώντας σε πολλές απ' αυτές ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας. Ένα πρόβλημα που θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό και στην Ήπειρο, σε μια περιοχή που τα κρασιά της φημίζονται για την ποιότητά τους.Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που τονίζουν οι αμπελουργοί ότι δηλαδή θα ενταθεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του κλάδου, από τους οίνους που πωλούνται χωρίς επισήμανση και χωρίς παραστατικά, αφού στους οίνους αυτούς ουδέποτε θα επιβληθεί Ε.Φ.Κ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: