Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Λίγο πριν τις έξι το πρωί ολοκληρώθηκαν οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με την τρόικα.


Λίγο πριν τις έξι το πρωί ολοκληρώθηκαν οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού με την τρόικα.
 «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Όπως μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση έλαβε δεκαπενθήμερη διορία από την τρόικα για να παρουσιάσει μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ.Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είναι η ώρα της ευθύνης για όλους και δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. «Πρέπει», είπε, «να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας.Όπως επεσήμανε, από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, και «αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία, όπως υπογράμμισε, «εξαρτώνται από τη συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ'εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού».Παραπέμποντας, τέλος, στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πως έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην αυτού των συντάξεων και επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. «Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα, για να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τρόικα.Προηγήθηκε «εμπλοκή» στο θέμα των συντάξεων, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αντιτάχθηκε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο ποσοστό που ζητούσε η τρόικα (35%), ενώ στην αντιπρόταση της τρόικας για μείωση των κύριων συντάξεων έφερε αντίρρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι, αν θιγούν, είναι έτοιμος «να σπάσει κάθε συμφωνία».
«Ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία πλην ενός»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό Γραφείο μετά την επτάωρη συνάντηση, αναφέρονταν τα εξής: «Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο-οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις».
www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: