Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πάρκο Τζουμέρκων: Προβληματισμός για τη διαχείρηση.



.Και η απάντηση-προτροπή του Υπουργού Γιώργου Παπακωσταντίνου


Τον προβληματισμό του και την αγωνία του για την διαχείριση της περιοχής, εκφράζει με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Χρήστος Χασάνης... 

...με αφορμή αφενός μεν το γεγονός της συζήτησης του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την εναρμόνιση του Εθνικού μας δικαίου με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αφετέρου το πλήθος δημοσιεύσεων που αναφέρουν, πως με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του φράγματος στην θέση του Αγίου Νικολάου.

Αρχικά αφού ευχαριστεί τον Υπουργό για την χρηματοδότηση του Φορέα και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου, στην συνέχεια αιτείται να μην υπάρξει καμία νομοθετική ρύθμιση που να αφορά στην περιοχή, έως ότου ολοκληρωθεί το διαχειριστικό σχέδιο της περιοχής του Πάρκου Τζουμέρκων. 




Κάνοντας μία μικρή αναφορά για το εν λόγω έργο, σύμφωνα με τα λίγα στοιχεία που διαθέτει, καταλήγει στην επιστολή του, ότι είναι αδύνατη ακόμα και η σκέψη για πολύ μεγάλες παρεμβάσεις μέσα στις χαράδρες του Πάρκου Τζουμέρκων, λόγω της διάβρωσης του εδάφους και των κατολισθητικών φαινομένων. Υπάρχουν άλλες μορφές ενέργειας που θα μπορούσε να «πράξει» το ενεργειακό του καθήκον το Πάρκο Τζουμέρκων, όπως αναφέρει.

Παράλληλα όμως με την όποια αξιοποίηση θα υπάρξει στο μέλλον, πρέπει να προστατεύονται η βιοποικιλότητα και το ανάγλυφο του Πάρκου, σύμφωνα με την υπάρχουσα Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. 

Η όποια αξιοποίηση, θα προκύψει από την επιστημονική δουλειά που θα γίνει στα πλαίσια της σύνταξης του Διαχειριστικού Σχεδίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους και άλλους φορείς.

Όλο το κείμενο της επιστολής του προέδρου του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κου Χρήστου Χασάνη μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ

Ο Υπουργός κος Παπακωνσταντίνου σε απάντηση της επιστολής του Προέδρου Χρήστου Χασάνη, αποστέλλει έγγραφο στον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κο Ανδρέα Ανδρεαδάκη, όπου αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παράμετροι που θέτει ο Πρόεδρος του Φορέα με την προτροπή να μην ολοκληρωθεί η διαβούλευση από το Υπουργείο, εάν ο Φορέας δεν υποβάλλει πλήρη πρόταση για την Διαχείριση του Υδατικού Διαμερίσματος.


Την επιστολή του Υπουργού στον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων , μπορείτε να την δείτε και πιο κάτω



Δεν υπάρχουν σχόλια: