Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ, τα ίδια προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.



Ως απλή επιβεβαίωση αυτού που ήξεραν ήδη όλοι οι καταναλωτές έρχονται τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία δείχνουν ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ πωλούνται ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, οι διαφορές αυτές στις τιμές, δεν δικαιολογούνται ούτε από τον υψηλότερο ΦΠΑ, ούτε από το κόστος μεταφοράς ή πρώτων υλών, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει το υπουργείο στο να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ.



Έρευνα τιμών που πραγματοποιήθηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης σε επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα) έφτασε στο συμπέρασμα ότι σε 70 συνολικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εκ των οποίων τα 50 είναι επώνυμα, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που όπως λένε στελέχη του υπουργείου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. 


Από την έρευνα προκύπτει ότι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες τιμές των δημητριακών, των απορρυπαντικών, των ειδών ατομικής υγιεινής και των αναψυκτικών. 

Αντίθετα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές οι τιμές των νωπών προϊόντων, παρ' όλο που στην Ελλάδα καταγράφονται υψηλότερες οι τιμές παραγωγού. Μάλιστα, τα προϊόντα που πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη «στο μικροσκόπιο» των υπηρεσιών του υπουργείου για τα περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν εφόδους στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και σε επιχειρήσεις - μέλη του και διαπιστώθηκαν ενδείξεις τόσο εναρμονισμένων πρακτικών όσο και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις. Τα στοιχεία που αφορούν 5 κλάδους διαβιβάστηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται δημητριακά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.

Πάντως είναι γεγονός ότι ένας από τους λόγους της ακρίβειας, είναι η υψηλή φορολογία κι όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά αν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ το μέσο καλάθι του έλληνα καταναλωτή σε σχέση με αυτό των υπολοίπων καταναλωτών στις συγκεκριμένες χώρες είναι φθηνότερο.

Αναφερόμενα τα στελέχη του υπουργείου στο γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα είπαν πως εκτός της υψηλής φορολογίας, οι τιμές επιβαρύνονται από την αύξηση των διεθνών τιμών στις χρηματιστηριακές πρώτες ύλες (πετρέλαιο, ζάχαρη, κακάο, κ.λπ.), στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών παραγωγού, στην ανελαστική ζήτηση σε ότι αφορά στα τρόφιμα, στο μεταφορικό κόστος αλλά και στο μισθολογικό κόστος στον τομέα των υπηρεσιών. Όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ανώτερο στέλεχος του υπουργείου «όπου έχουμε αποκλιμάκωση μισθολογικού κόστους έχουμε αποκλιμάκωση τιμών».

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: