Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Προτάσεις - σοκ σε έκθεση του ΔΝΤ για φορολογικές αλλαγές στην Ελλάδα.



Τα πάνω κάτω επιχειρεί να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, με έκθεση που έχει υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση. Οι αλλαγές που προτείνονται, αν περάσουν, θα φέρουν πληθώρα μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικότατα είδη κατανάλωσης, καθώς επίσης και ακόμη μεγαλύτερα έξοδα στους ετήσιους προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών!


Συγκεκριμένα, στην έκθεση περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή (στο 19% ή 21%), αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων.

Στην έκθεση, προτείνεται ακόμη να γίνουν αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μαζί με την απλοποίηση του συστήματος, θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα. 

Αναλυτικότερα, στην έκθεση του ΔΝΤ προτείνεται:
. Η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή 19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.
. Η απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.
. Η περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.
. Η κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και η θέσπιση φόρου στο κρασί.
. Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.
. Η αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%
. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα.
. Η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας, με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.
. Η αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.
. Η ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.
. Η δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.
. Η δραστική αύξηση των προστίμων, όπως η επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: