Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Απόψεις κόντρα στη λογική και την κοινωνία η περαιτέρω μείωση μισθών.

Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε από το 2010 έως το 2011 κατά 14,3%, αλλά η ανταγωνιστικότητα βούλιαξε!

Το σύνολο του μισθολογικού καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα τίθεται εν αμφιβόλω μέσα από τις προτάσεις των δανειστών με ένα μείγμα προτάσεων, όμως, που οδηγεί σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και οικονομικών παροχών, αφού αναγάγει τη μείωση του μισθολογικού κόστους ως το μείζον θέμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.


Η ύφεση που παρατείνεται στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε μεγάλη απόκλιση του εισοδήματος ανά κάτοικο στην Ελλάδα, από τον μέσο όρο των 15 πιο προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απόκλιση της παραγωγικότητας της εργασίας, της αγοραστικής δύναμης, των ποσοστών ανεργίας και άλλων κρίσιμων μεγεθών με δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία. Ταυτόχρονα, υπάρχει και δραματική επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία, που έτσι και αλλιώς έχουν τεράστια προβλήματα.

Επιχειρείται μια εσωτερική υποτίμηση που αποσκοπεί όλο και περισσότερο στο να μειωθούν όλες οι αξίες και ιδίως το κόστος εργασίας. Και αυτό έχει γίνει ήδη και φαίνεται ξεκάθαρα και από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ενώ λοιπόν το συνολικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε από το α' τρίμηνο του 2010 έως το γ' τρίμηνο του 2011 κατά 14,3%, η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώθηκε, αντιθέτως η χώρα βουλιάζει σε μεγαλύτερη ύφεση μέρα με την ημέρα.

Η αποτυχία των προτάσεων των δανειστών, όπως αυτές εφαρμόστηκαν με βάση τις δανειακές συμβάσεις, είναι ορατή όπως και η επιδείνωση όλων των μεγεθών.

Ακούμε συνέχεια το επιχείρημα ότι η Ισπανία έχει χαμηλότερους μισθούς.

Δεν μας απάντησαν, όμως, γιατί η Ισπανία ενώ έχει χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα έχει υψηλότερη ανεργία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών της Ισπανίας είναι υψηλότερη των ελληνικών.

Τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν οφείλονται σε καμία περίπτωση στους «ακριβούς εργαζόμενους», αλλά στην αδυναμία απορρόφησης τεχνολογικών, καινοτομικών, παραγωγικών και ποιοτικών παρεμβάσεων στην παραγωγική διαδικασία προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, τον διεθνή ανταγωνισμό.
Απαιτούνται, λοιπόν, μέτρα που θα σχετίζονται με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και οι δανειστές δεν το αντιληφθούν και νομοθετήσουν κόντρα στη λογική και την εκπεφρασμένη θέληση για προστασία της Εθνικής Σύμβασης (με ό,τι αυτή περιλαμβάνει), η ένταση των κοινωνικών συγκρούσεων είναι αναπόφευκτη.


Η Ισπανία έχει χαμηλότερους μισθούς από την Ελλάδα, αλλά υψηλότερη ανεργία


Του Γιάννη Παναγόπουλου.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος είναι πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: