Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι Ηπειρώτες της Αυστραλίας γιορτάζουν την 99η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.



Η Ηπειρωτική Ομοσπονδία Ωκεανίας,γιόρτασε την 99ή επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου,με πανηγυρικό χορό στο Stars International Receptions, 1c Bell St., Preston.


Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, ώρα 7μμ, θα γίνει ομιλία με θέμα: «Αικατερίνη Πλέσσα, κόρη της κυρα-Βασιλικής από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Η πρώτη Ελληνίδα που ήρθε στην Αυστραλία. 170 χρόνια από την άφιξή της και 98 από το θάνατό της».

Η Αικατερίνη Πλέσσα
H πρώτη Ελληνίδα που πάτησε πόδι στην Αυστραλία ήταν η Αικατερίνη Πλέσσα (Crummer) που γεννήθηκε στην αυλή του Αλί Πασά, αρραβωνιάστηκε τον Ιωάννη Κωλέττη (αργότερα πρωθυπουργό της Ελλάδας), γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα και τελικά παντρεύτηκε έναν βετεράνο της μάχης του Βατερλό, τον στρατηγό Crummer και στις 28 Σεπτεμβρίου του 1835 μαζί με ένα πλοίο που μετέφερε 300 κατάδικους έφτασαν στο Σίδνεϊ.

Ο βίος και η πολιτεία της Αικατερίνης Πλέσσα-Crummer είναι το θέμα εκδήλωσης της Ηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ωκεανίας στο πλαίσιο των εορτασμών για την 99η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.Κύριος ομιλητής είναι ο ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, Δρ Παναγιώτης Διαμάντης (υφηγητής σε Μελέτες Γενοκτονιών, στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ). Επίσης, θα μιλήσει και η κ. Patricia Crummer, τελευταίο μέλος της οικογένειας με το επώνυμο αυτό.Τελευταία έχει προκληθεί κάποια σύγχυση όσον αφορά την Αικατερίνη Πλέσσα, επειδή γεννήθηκε στην αυλή του Αλί Πασά και τη μητέρα της την έλεγαν Βασιλική.Δεν ήταν, όμως, η γνωστή «κυρα-Βασιλική» αλλά μια άλλη Βασιλική, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι και η περίπτωση της Αικατερίνης Πλέσσου δεν έχει την δική της ιστορική σημασία. Για πρώτη φορά μάθαμε για την περίπτωση της Αικατερίνης Πλέσσα από τον Αυστραλό ιστορικό και πρώην πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα, Χιού Γκίλκριστ, ο οποίος, σημειωτέον, σε καμιά περίπτωση δεν την συνδέει με την ιστορική «κυρα-Βασιλική» αλλά εξηγεί ότι γεννήθηκε στο χωριό Πλεσιβίτσα (σημερινό Πλαίσιο) το 1809 ή το 1910.


www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: