Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας ζει 29χρονη, ζητώντας βοήθεια για να συνεχίσει να ζει.


Το πρόβλημα της παχυσαρκίας χαρακτηρίζεται ως μάστιγα της σύγχρονης εποχής με απειλητικές διαστάσεις ακόμη και στα παιδιά και με τους ειδικούς να συνιστούν την πρόληψη και την απώλεια κιλών προς όφελος της υγείας. Δυστυχώς όμως στην σύγχρονη εποχή έχουμε φτάσει και στον αντίποδα με τα περιστατικά νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς στα κορίτσια νεαρής ηλικίας, ενώ δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κορίτσια πριν καλά καλά γνωρίσουν τη ζωή να χάνουν τη μάχη κατά της νευρικής ανορεξίας έχοντας ζήσει νωρίτερα την κόλαση. Το ακόμη πιο δυσάρεστο όμως είναι ότι η χώρα μας στερείται των απαραίτητων κέντρων που θα μπορούσαν να παράσχουν θεραπεία και υποστήριξη σε αυτές τις κοπέλες που δίνουν καθημερινό αγώνα με αρκετές από αυτές να χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ψυχιατρικές κλινικές κάτι που κάθε άλλο βοηθά την κατάστασή τους.



Έναν τέτοιο εφιάλτη ζει εδώ και 15 χρόνια η 29χρονη σήμερα Π.Μ. η οποία ζυγίζει μόλις 37 κιλά. Αν και αναζήτησε βοήθεια σε ιδιώτες γιατρούς της περιοχής μόνο συμπαράσταση δεν βρήκε, πλην του γιατρού που τώρα την παρακολουθεί ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί τέσσερις φορές στην ψυχιατρική κλινική. Η μόνη σωτηρία της είναι όπως υποστηρίζει η παρακολούθηση της από τους ειδικούς της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΝΑΣΑ που λειτουργεί στην Αθήνα και την οποία ίδρυσε η γνωστή ηθοποιός Ζέτα Δούκα που βίωσε το πρόβλημα. Για την 29χρονη όμως και την οικογένειά της η μετάβαση στην Αθήνα και η παραμονή της εκεί για όσο χρειαστεί είναι ανέφικτο την περίοδο που διανύουμε με την κρίση να έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα τους και να αδυνατούν να βοηθήσουν το παιδί τους να κρατηθεί στη ζωή.


Η 29χρονη στην παιδική της ηλικία ήταν παχύσαρκη. Η ενασχόληση της με τον αθλητισμό στην εφηβεία, με αρκετά μετάλλια να κοσμούν τον τοίχο του δωματίου της, άρχισε να φέρνει την απώλεια κιλών για να έρθουν όμως καταστάσεις που την κλόνισαν και χωρίς να το καταλάβει έγινε ανορεξική. Μπορεί να μην έκανε πραγματικότητα το όνειρό της να περάσει στην γυμναστική ακαδημία, μάζεψε όμως τις δυνάμεις της πέτυχε στις Πανελλήνιες και εισήχθη στο Φιλολογικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του οποίου είναι και πτυχιούχος. Η νευρική ανορεξία όμως αρχικά και η βουλιμία στην συνέχεια δεν της επιτρέπουν να προχωρήσει τη ζωή της όπως την ονειρεύεται, αντίθετα την μετέτρεψε σε εφιάλτη, όπως περιέγραψε στην κάμερα του Ήπειρος Tv1, θέλοντας ωστόσο να διατηρήσει την ανωνυμία της .

Με δάκρυα στα μάτια η 29χρονη το μόνο που ζητά είναι βοήθεια για να συνεχίσει να ζει δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, που την στηρίζει και στην οικογένειά της. Η δίψα της για ζωή είναι μεγάλη και το μόνο που ζητά είναι στήριξη με κάθε μέσο για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη τα δικά της και των συγγενών της και γιατί όχι να κρατήσει στην αγκαλιά της το δικό της παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: