Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κατά 12 χιλιοστά ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας στην επταετία 2003-2010.



Περίπου 4.200 κυβικά χιλιόμετρα πάγων έλιωσαν και «χάθηκαν» στη θάλασσα, από το 2003 έως το 2010, αυξάνοντας τη στάθμη της 12 χιλιοστά, σύμφωνα με μία έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν μετρήσεις από δορυφόρους της NASA, του προγράμματος Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE).


Όπως προκύπτει από την μελέτη της ερευνητικής ομάδας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητή John Wahr του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Κολοράντο, τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, περίπου το ¼ της μέσης ετήσιας απώλειας παγετώνων, είχαν οι απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «Nature», ο όγκος του νερού μπορεί να βυθίσει τις ΗΠΑ, κάτω από το νερό, 1,5 μέτρο. «Τεράστια ποσότητα πάγου χάνεται στον ωκεανό ετησίως, και τα νέα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να δώσουμε απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις, σχετικά με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και την παγκόσμια κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο John Wahr.

Η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι έχει ανέβει κατά μέσο όρο περίπου 18 εκατοστά συνολικά από το 1900.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές η απώλεια πάγων μόνο από τη Γροιλανδία και την Αρκτική, το διάστημα 2003-2012, ανεβάζει τη στάθμη των νερών κατά 1,1 χιλιοστό το χρόνο. Το υπόλοιπο της μέσης ετήσιας αύξησης προέρχεται από τα άλλα παγόβουνα και παγετώνες του πλανήτη, περίπου 200.000, που επίσης λιώνουν με αυξανόμενο ρυθμό.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δορυφόρων, οι απώλειες πάγων παγκοσμίως είναι κατά 30% μικρότερες από τις μέχρι τώρα μελέτες.

Μεταξύ άλλων, η νέα μελέτη, σε αντίθεση με προηγούμενες, δείχνει πως ο ρυθμός που λιώνουν τα βουνά στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των Ιμαλαΐων, είναι σημαντικά χαμηλότερος, καθώς, όπως προκύπτει χάνουν 4 δις τόνους ετησίως και όχι 50 δις., όπως ανέφεραν παλαιότερες εκτιμήσεις.

Μάλιστα, τα Ιμαλάια και οι γειτονικές κορυφές τους δεν φαίνεται κατ’ ουσία να έχουν χάσει καθόλου πάγο στην τελευταία δεκαετία, καθώς το νέο χιόνι που πέφτει, παγώνει και σε μεγάλο βαθμό αναπληρώνει τις απώλειες.


www.press-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: