Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η Ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Οικονόμου στην ''Πίτα του Ηπειρώτη'' στις 05-02-2012.

Σεβασμιότατε Κηφισίας , Αμαρουσίου και Ωρωπού, αγαπητέ μας συμπατριώτη κ.κ. Κύριλλε,
Αγαπητοί συμπατριώτες , Ηπειρώτισσες ,Ηπειρώτες και Φίλοι της Ηπείρου.
Σας καλωσορίζουμε και φέτος σε τούτο το γιορτινό μας αντάμωμα, σ΄ ένα αντάμωμα που έχει καθιερωθεί ως θεσμός αγάπης για την Ήπειρο,  θεσμός χαράς και  μήνυμα αισιοδοξίας. Στέλνουμε σήμερα τον πιο θερμό και εγκάρδιο πατριωτικό χαιρετισμό σε όλους τους συμπατριώτες μας σ΄ όποια γωνιά της γής  κι αν βρίσκονται.
Όλοι εμείς οι Ηπειρώτες της Αποδημίας  αγωνιζόμαστε μέσα από τις αποδημικές μας οργανώσεις , πρωτίστως , να  κρατήσουμε  ζωντανή την παράδοση του τόπου μας. Κι αυτό το πράττουμε, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παράδοσή μας εκφράζει τις ακατάλυτες αξίες του Ηπειρωτικού και γενικότερα του Ελληνικού πολιτισμού. Τη φιλοπατρία, Τη Φιλαλληλία , Την Ευποιϊα, τους αγώνες του λαού μας  για λευτεριά και προκοπή και για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης , τα ιδανικά του και τους καημούς του , τις χαρές του και τις λύπες του. Είναι αυτός ο πολιτισμός κι αυτές οι αξίες που δικαιώνουν την ανθρωπιά του καθενός μας.
Τη σημερινή μας εκδήλωση την έχουμε αφιερώσει στην απελευθέρωση της Ηπείρου. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι στα ιερά χώματα της Ηπείρου , στα βουνά και στα ρουμάνια της , στα δάση και στα φαράγγια της , γαλουχήθηκαν αιώνες πρίν, σταυραετοί και αμαζόνες και σφυρηλατήθηκαν ιδανικά που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ιστορία μας . Από την Ήπειρο ξεκίνησε το 1611 το κίνημά του ο Διονύσιος ο φιλόσοφος ένα κίνημα με έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά , αφορμή του οποίου υπήρξαν οι νέοι εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Στην Ήπειρο δημιουργήθηκε το έπος των Σουλιωτών ,που υπήρξε το εφαλτήριο για τον ξεσηκωμό του 21, έπος, που  δεν ήταν μια συμπτωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής , αλλά πράξη συνειδητά ηρωϊκή , πηγάζουσα από τη βαθύρριζη πίστη μας για λευτεριά , εθνική ανεξαρτησία και προκοπή . Ακολουθούν ο πόλεμος του 1897, ο Α΄ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος , η κατοχή , η περήφανη και δοξασμένη εθνική μας αντίσταση , όπου η Ήπειρος ήταν στην πρώτη γραμμή όλων αυτών των αγώνων, καταβάλλοντας βαρύ τίμημα με εκατόμβες θυμάτων.  Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Ηπειρώτες, διαχρονικά είμαστε μαθημένοι να αγωνιζόμαστε και να  κονταροχτυπιόμαστε με τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Γι΄ αυτό σήμερα  πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρία για να αναλογιστούν οι μεταγενέστεροι αν αξιοποιήσαμε σωστά τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας.
Δυστυχώς σήμερα  ο λαός μας υποφέρει. Είναι σε όλους μας φανερό ότι οι δύσκολες συνθήκες που στη σημερινή κρίση βιώνουμε , έχουν τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και προσωπική μας ζωή: Ανεργία , φτώχεια, υπέρμετρη μείωση μισθών και συντάξεων, κατάρρευση κοινωνικών παροχών , κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών , καταστροφή του περιβάλλοντος και προβλήματα μύρια ών ουκ έστιν αριθμός.
Βιώνουμε  πλέον  διεθνώς , αλλά κατ΄ εξοχήν και στη χώρα μας την αγωνία του ιδιότυπου οικονομικού πολέμου. Ενός πολέμου πιο φονικού και πιο απάνθρωπου απ΄ όσους γνώρισε η ανθρωπότητα. Διαπιστώνουμε με θλίψη  ,  ότι οι ηγεσίες  τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι δικές μας αντί να υπηρετούν και να  περιφρουρούν τα συμφέροντα των λαών εξασφαλίζοντας  έτσι  την κοινωνική και  εργασιακή ειρήνη και προκοπή, τάχθηκαν υπέρ των μεγάλων οικονομικών  συμφερόντων ,εφαρμόζοντας πολιτικές που παράγουν φτώχεια και μιζέρια.
Αλήθεια γι΄ αυτήν την πατρίδα αγωνίσθηκαν οι προγονοί μας; Σαφώς όχι! Εμείς οι απόδημοι στέλνουμε ένα ξεκάθαρο  μήνυμα σήμερα πώς αυτή η βαρβαρότητα και η σκλαβιά είναι ξένη και δεν ταιριάζει στην ανθρωπιά του Ηπειρώτη και του Έλληνα. Γι΄ αυτό δηλώνουμε ότι στις σημερινές δοκιμασίες που περνάμε και πάλι, ενωτικά  και δυναμικά, θα αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε  τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Σήμερα δεν είναι ανεδαφικό να μιλάμε για ανάπτυξη. Ούτε πρέπει να σταυρώσουμε τα χέρια μας , εξορκίζοντας το κακό και αναμένοντας το μοιραίο.  Ενωμένοι, με μεθοδικότητα , με στρατηγική και τακτική θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Ηπείρου, όχι μόνο για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής που καρκινοβατούν όπως η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ που επί 2ετία παραμένει στάσιμη , αλλά και για την ανάπτυξη κυρίως του πρωτογενή τομέα που είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα .  Διεκδικούμε για την γενέτειρα όχι προνομιακή μεταχείριση , αλλά ισότιμη περιφερειακή ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι ανάπτυξη σαν αυτή που επιχειρήθηκε τις τελευταίες μέρες και για τρίτο μαμούθ Υ/Φ στα Τζουμέρκα που συνάντησε και θα συναντήσει την καθολική αντίδραση όλων των φορέων της περιοχής και των αποδήμων, αλλά πρωτίστως   προς όφελος του λαού.
   Θα αγωνιστούμε   για την επίλυση και των προβλημάτων της Αποδημίας με κυρίαρχο αυτό το της Ηπειρώτικης στέγης , για το οποίο η πολιτεία κωφεύει , παρά το από 2/12/2009 ενυπόγραφο αίτημα- υπόμνημα 25 βουλευτών τόσο της Ηπείρου, όσο και των εξ αυτής καταγομένων για παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του οικοπέδου στο Μαρούσι. 
Έχει εδραιωθεί βαθειά στην ψυχή μας η πίστη  στην απεριόριστη δυνατότητα του λαού μας να προσδιορίζει μόνος του τη ζωή του και τη μοίρα του , ώστε χωρίς δυσκολία , μαζί με τον ποιητή μας να δώσουμε την απάντηση που μας ταιριάζει , σε τούτες τις δύσκολες για το λαό μας ώρες: «Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει , όταν ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί». Σ’ αυτό το ξύπνημα του λαού μας , πολύτιμη μπορεί να αποβεί η μνήμη των ηρώων των θρυλικών αγώνων του 1912-1913. Αυτή ας  καταυγάζει τις ψυχές μας , ας φωτίζει τη συνείδησή μας . Οι αγώνες τους ας τροφοδοτούν τη μνήμη του λαού μας . Γιατί δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι: Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς ιστορία και λαός χωρίς ιστορία παύει να έχει μέλλον.
Ευχαριστούμε, τον συμπατριώτη μας Σεβασμιότατο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλο  και όλους τους επίσημους προσκαλεσμένους μας που τιμήσατε τη γιορτή μας με την παρουσία σας .Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν στην προετοιμασία και την εκτέλεση της εκδήλωσης . Ευχαριστούμε το χορηγό μας ,το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την τηλεόραση ΕΡΤ  και το ραδιόφωνό της ΕΡΑ στα Γιάννινα για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης στην Ήπειρο , σμίγοντας έτσι όλους τους Ηπειρώτες στην γενέτειρα και στην αποδημία. Ευχαριστούμε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ηπείρου και της Αθήνας,  τον   έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την πολύτιμη προβολή της εκδήλωσής μας . Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τις κομπανίες μας , αυτούς τους ακούραστους σκαπανείς της παράδοσής μας . Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τα χορευτικά μας , τις χορωδίες , τα παιδιά , τους γονείς , τους χοροδιδασκάλους και τις αδελφότητες που τα δημιούργησαν ,όλους τους μουσικούς και τεχνικούς για την άξια τούτη δουλειά τους. Ευχαριστούμε τους παρουσιαστές μας ηθοποιούς Παρασκευή Κατσάνη και Ηλία Γκογιάννο. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Κρητικών σωματείων Ελλάδος και γενικά τους Κρήτες που είναι μαζί μας  με τους οποίους συνδεόμαστε με ιστορικούς δεσμούς, αφού Ηπειρώτες πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Φραγκοκάστελλο για την απελευθέρωση της Κρήτης , αλλά και Κρήτες συμμετείχαν στην πρώτη γραμμή των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων της Ηπείρου  και τέλος ευχαριστούμε όλους  εσάς που δώσατε και πάλι το παρόν στην εκδήλωσή μας.
Αγαπητοί συμπατριώτες  υποδεχόμαστε τον καινούργιο χρόνο με ελπίδα, δύναμη και αισιοδοξία κι ευχόμαστε να αποβεί χρόνος διεθνούς ειρήνης , χρόνος προκοπής και προόδου για τον τόπο μας και να φέρει σε όλους εσάς Υγεία , χαρά και ευτυχία . Χρόνια Πολλά. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: