Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Μετά τους Τούρκους και οι Αλβανοί θέλουν Ελληνική ΑΟΖ Aναζητούν πετρέλαιο στα βόρεια της Κέρκυρας


Περίεργες είναι οι κινήσεις των Αλβανών κατά το τελευταίο διάστημα, και οφείλει η ελληνική πολιτεία να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο -με την υποκίνηση των Τούρκων- να επαναληφθεί το ίδιο «παιχνίδι» με αυτό του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Επίκαιρα», η αλβανική κυβέρνηση έχει κάνει δύο διαβήματα, με τα οποία ζητά από την ελληνική τις ακριβείς συντεταγμένες των ερευνών μας στο Ιόνιο, ιδιαιτέρως στην περιοχή του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ταυτοχρόνως, έχει διαμηνύσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει δικές της έρευνες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πληροφορίες του περιοδικού φέρουν την Αθήνα να μη απαντά στα αλβανικά διαβήματα, ωστόσο είναι προφανές ότι, σε περίπτωση που επιμείνουν τα Τίρανα, εισερχόμαστε σε νέα φάση. Στην αλβανική πρωτεύουσα πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα ...προκηρύξει διαγωνισμούς για έρευνες πετρελαίου σε θαλάσσια οικόπεδα. Όμως, δεν ανακοίνωσε ποια είναι αυτά τα οικόπεδα, και εδώ ίσως προκύψει πρόβλημα.Αν υπάρχει δάκτυλος της Τουρκίας, είναι πιθανό το ενδεχόμενο -ως υπόθεση εργασίας- να επιδιώξει η Αλβανία τη διενέργεια ερευνών σε περιοχή, όπου κατά την Συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2009, ανήκει στην Ελλάδα. Η σημερινή σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την συμφωνία. Οπότε τίθεται το ερώτημα, τι θα πράξει η ελληνική. Αν το επιτρέψει, θα σημαίνει πως αναγνωρίζει ότι η συμφωνία του 2009 δεν ισχύει. Αν δεν το επιτρέψει, με ποιο τρόπο θα αντιδράσει;Αυτά είναι τα διλήμματα που δημιουργούνται όταν οι κυβερνήσεις ασχολούνται με το πρόβλημα μόλις δημιουργηθεί ενώ οι ικανοί πολιτικοί δεν αφήνουν να δημιουργηθεί. Όταν φερ’ ειπείν ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου ταξίδευε στα Τίρανα για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Ράμα, εν γνώσει του ότι ο Αλβανός πολιτικός αμφισβητεί την συμφωνία χάραξης των ΑΟΖ που υπέγραψε η χώρα του, δεν το έθεσε ως όρο;Και όταν οι βορειοηπειρώτες Ολυμπιονίκες μας, με πρώτο τον βουλευτή κ. Πύρρο Δήμα, προσέτρεχαν στην προεκλογική ομιλία του κ. Ράμα στην Αθήνα, ενισχύοντάς την, γνώριζαν ότι έτσι ζημιώνει η Ελλάδα; Επανερχόμενος στο δημοσίευμα του περιοδικού, γίνεται αναφορά στις κατηγορίες των Αλβανών σε βάρος μας, ότι «καταπατούμε» τα θαλάσσια οικόπεδά τους. Γι’ αυτό το θέμα έχω γράψει αρκετές φορές στην στήλη, προς υπενθύμιση να μεταφέρω ότι με αυτήν την τακτική του πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα τόσο πριν γίνει πρωθυπουργός όσο και μετά, συμπεραίνεται ότι αποσκοπεί στην πλήρη κατάρρευση της συμφωνίας του 2009 αλλά και στην αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών, τακτική που παραπέμπει ευθέως στις στενές σχέσεις του με την Άγκυρα. Είναι προφανές επομένως, ότι σταθερά και ανυποχώρητα τα προβλήματα με την Αλβανία οξύνονται αντί να αμβλύνονται, σε όλους τους τομείς.Το ζήτημα με την ΑΟΖ δεν φαίνεται να λύνεται με ομαλό τρόπο. Η σημερινή κυβέρνηση το σήκωσε και ως σημαία κατά του κόμματος του κ. Μπερίσα, στέλνοντας στο δικαστήριο τον τότε υπουργό Εξωτερικών που υπέγραψε την συμφωνία, με βαριές κατηγορίες.Η Ελλάδα παρακολουθεί απλώς τα πράγματα. Άλλωστε, δια του Έλληνα υπουργού εξωτερικών, επαναλαμβάνεται ομοιοτρόπως η ίδια δήλωση για κάθε θέμα που ανακύπτει με όλους τους γείτονες. Ότι, συμφώνως προς το Διεθνές Δίκαιο, εμείς δικαιωνόμαστε. Το ίδιο έλεγαν και για την Κύπρο το 1974. Πρόκειται για επιχείρημα αυτών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υπηρετήσουν τον λαό, αποβλέποντας μόνον στο πολιτικό-προσωπικό τους κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: