Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ο Πρεβεζάνος καθηγητής πιάνου Βασίλης Τριανταφυλλίδης, για την διεθνή αναγνώριση της αδελφής του Αγάπης, της πλέον καταξιωμένης Ελληνίδας πιανίστριας της εποχής μας και την εκπαίδευση

Βασίλης Τριανταφυλλίδης για την αδερφή του Αγάπη και την εκπαίδευση

Στο χώρο της κλασικής μουσικής το όνομα Αγάπη Τριανταφυλλίδη απηχεί το ταλέντο, την κορυφαία εκπαίδευση και ίσως την φωτεινότερη διεθνή πορεία και αναγνώριση Ελληνίδας πιανίστριας της εποχής μας.

Τα ΜΜΕ από την εμφάνισή της στο Κρεμλίνο, 3 ετών, έως σήμερα κάτοχο master in performance στην Hochschule für Musik und Tanz της Κολωνίας με αμέτρητες διακρίσεις και δραστηριότητες, έχουν καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι της σπουδαίας εξέλιξής της. 

Εμπνεύστηκα από μία φράση σε συνέντευξή της που με άγγιξε: πρότυπό μου στη μουσική, ο αδερφός μου και φρόντισα να τον γνωρίσω. Ο 36χρονος Βασίλης Τριανταφυλλίδης είναι καθηγητής πιάνου, μουσικής δωματίου και υπεύθυνος του μοντέρνου τμήματος στο Ωδείο Πρωτοπορία της Αθήνας με εντυπωσιακές διακρίσεις και περγαμηνές


Βασίλης Τριανταφυλλίδης για την αδερφή του Αγάπη και την εκπαίδευση<br />


Ένα από τα δυνατότερα πρότυπά του στη μουσική είναι η προσωπικότητα της αδερφής του μέσα από τη συνολική της καλλιτεχνική δράση και στάση ζωής. Την θεωρεί κορυφαία ελληνίδα performer, η οποία τιμά την Ελλάδα με τις επιδόσεις της σύμφωνα με τις τοποθετήσεις μεγάλων ονομάτων της παγκόσμιας κλασικής μουσικής σκηνής. Ως αδερφός και συνεργάτης της επαινεί τον αξιοθαύμαστο χαρακτήρα της για τον οποίο εκτιμά πως έπαιξε σημαντικό ρόλο η σπουδαία εκπαίδευσή της και η ουσία της τέχνης την οποία αγαπά να προσεγγίζει. 

Προτρέπει για την προβολή ανάλογων προτύπων από τα ΜΜΕ ως αναγκαίο αντίβαρο απέναντι στην αριθμητική υπεροχή της ευτέλειας που αποτελεί τη μάστιγα των τελευταίων χρόνων. Τοποθετείται με σεβασμό απέναντι στους επαγγελματίες του performing, ενός ιδιαίτερα και πολύπλευρα δύσκολού τομέα του οποίου άξιοι εκπρόσωποι αναδεικνύουν το έργο των συνθετών και μας χαρίζουν τις φανταστικές ερμηνείες που θαυμάζουμε. 


Βασίλης Τριανταφυλλίδης για την αδερφή του Αγάπη και την εκπαίδευση<br />


Η διδασκαλία γι’ αυτόν είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας και τον υποστηρίζει με ζήλο και αφοσίωση. Τοποθετείται υπέρ της οργανωμένης εκπαίδευσης των ωδείων όπου οι διευθύνσεις τους φέρουν την ευθύνη της επιλογής άξιων καθηγητών. Χαρακτηρίζει ευλογημένη την περίοδο των τελευταίων 10 χρόνων γιατί η χώρα μας ενισχύεται από ένα αξιόλογο δυναμικό καθηγητών με μεταπτυχιακές σπουδές που κοσμεί με γνώση και ήθος το χώρο της εκπαίδευσης και διαμορφώνει με τις δυναμικές του τον πολιτισμικό καμβά της εποχής.

Βασίλης Τριανταφυλλίδης για την αδερφή του Αγάπη και την εκπαίδευση<br />

Η κλασσική μουσική εκπαίδευση αναπτύσσει και ενισχύει τις ικανότητες του παιδιού, καλλιεργεί τον νου και την ψυχή του χαρίζοντάς του την αναγκαία εσωτερική ισορροπία. 

Με την συστηματική άσκηση και την ενεργό δράση των παιδιών τίθενται σε λειτουργία εκπληκτικοί μηχανισμοί στο άτομο που το βοηθούν να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αντιξοότητες, να αποδίδει σε κάθε τομέα της ζωής του τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. 

Βασίλης Τριανταφυλλίδης για την αδερφή του Αγάπη και την εκπαίδευση<br />

Η ζωή των νέων μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον που αναδύει την ποιότητα της τέχνης ακτινοβολεί τη χαρά, τη μόρφωση, την ευτυχία. Χαρακτηριστικό και φωτεινό παράδειγμα η ευαισθησία και το όραμα του Jose Antonio Abreu στη Βενεζουέλα, ιδρυτή του "El Sistema". Πρόκειται για μία συγκινητική πρωτοβουλία μουσικής εκπαίδευσης παιδιών, προκειμένου να απαλλαγούν από τη φτώχεια, τη μάστιγα των ναρκωτικών και την εγκληματικότητα. Αποτέλεσμα: σήμερα περίπου 3000 άρτια εκπαιδευμένοι μουσικοί στελεχώνουν τα σπουδαιότερα κλασσικά ορχηστρικά σχήματα παγκοσμίως ενώ στην πατρίδα τους λειτουργούν 300 περίπου ορχήστρες! 
Στο Ηρώδειο απολαύσαμε μία από αυτές, τη συμφωνική "Simon Bolivar", κυριολεκτικά μία μουσική πανδαισία. Θα ήταν ευλογία το ενδιαφέρον κάθε ελληνικής οικογένειας για τη μουσική εκπαίδευση να καρποφορήσει ανάλογα και στην πατρίδα μας. 

Βασίλης Τριανταφυλλίδης για την αδερφή του Αγάπη και την εκπαίδευση<br />

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης εμφανίζεται στο roof garden του ωδείου πρωτοπορία της Αθηνάς Λεωφόρος Πεντέλης 84, Βριλήσσια, σε ένα αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα μουσικής την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, ώρα 7μ.μ. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: