Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Οι διχασμένοι Έλληνες ηττήθηκαν στις αλβανικές εκλογές, ανησυχητικό το ποσοστό των "Τσάμηδων"...


Νικητής και με διαφορά αναδείχθηκε στις Αλβανικές εκλογές ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ώρες ή και ημέρες, ενώ η ελληνική μειονότητα είναι ηττημένη, αφού στο χώρο της επικράτησε κατά κράτος το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στο 55 % περίπου της ενσωμάτωσης των ψήφων από τα εκλογικά κέντρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας  (PS) συγκεντρώνει 48,90% και 73 έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) 28,74% και 43 έδρες. Το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση κερδίζει 14,70% και 19 έδρες, το Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU) 4, 87 και 4 έδρες και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) 0,72 και 1 έδρα. 
ΗΤΤΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ
Μήνυμα και μάλιστα επείγον για να μονοιάσουν επιτέλους οι Έλληνες στην Αλβανία και να πορευτούν ενωμένοι, μακριά από τακτικές και συμφέροντα, αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα-καταπέλτης για την ελληνική μειονότητα. Στη Βόρειο Ήπειρο σάρωσε το κόμμα του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με 61% στην  περιφέρεια Αυλώνα-Αγίων Σαράντα και 54% στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Μπορεί κάποιοι Έλληνες να εκλέχτηκαν βουλευτές μέσω των Αλβανικών κομμάτων, ωστόσο η εκπροσώπηση της μειονότητας είναι ελλιπέστατη. O πρόεδρος του ΚΕΑΔ, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, μόλις και κατόρθωσε και εξελέγη βουλευτής, αφού στην περιφέρεια Αυλώνας, όπου ήταν υποψήφιος, τρίτος στη λίστα, με το Δημοκρατικό Κόμμα, κερδήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο τρεις έδρες, λιγότερες από την προηγούμενη φορά, ενώ επανεξελέγη και ο Βαγγέλης Τάβος στο Αργυρόκαστρο με το κόμμα, που ίδρυσε ο Ιλίρ Μέτα. Το ελληνικό κόμμα  ΜΕGA, που κατέρχονταν ως ανεξάρτητο, κατέγραψε πολύ μικρή εκλογική δύναμη, (0,09%). 
ΟΙ "ΤΣΑΜΗΔΕΣ" 
Την ίδια ώρα οι λεγόμενοι "Τσάμηδες", "τσαλακώθηκαν" κάπως, αφού φαίνεται να εκλέγουν έναν βουλευτή λιγότερο από τους πέντε, που διέθεταν. Ωστόσο η εκπροσώπησή τους  στην Αλβανική Βουλή είναι ανησυχητικό σημάδι και φαινόμενο, όχι μόνο για τα συμφέροντα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και για την όξυνση των ανιστόρητων προκλήσεων.  
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ
Στο μεταξύ από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου επικεφαλής ήταν υπηρεσιακός υπουργός, προτεινόμενος από την αξιωματική αντιπολίτευση, εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων εξαγοράς ψήφων, παρά τα αυστηρά νομικά μέτρα που ελήφθησαν προεκλογικά. Οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων έγιναν κυρίως από το Κόμμα "Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης", το οποίο κατηγορεί για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύτηκαν και αντιστρόφως, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σε εκλογικά κέντρα. Πάντως, η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν πολύ χαμηλή. Οι παρατηρητές αποδίδουν το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης, πέρα από την απογοήτευση των πολιτών, και στο γεγονός ότι οι εκλογές συνέπεσαν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού, στην οποία οι Αλβανοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα.
ΟΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι Έλληνες και σ' αυτές τις εκλογές εμφανίστηκαν διασπασμένοι και εκτόξευσαν καθ' όλη την προεκλογική περίοδο αλληλoκατηγορίες. Το ΚΕΑΔ καταφέρθηκε κατά του "ΜΕGA", σημειώνοντας  ότι στόχος του είναι η αποδυνάμωση του Βαγγέλη Ντούλε και η συνεργασία μετεκλογικά με τους σοσιαλιστές. Το "ΜΕGA" με τη σειρά του καταφέρθηκε κατά του ΚΕΑΔ, ισχυριζόμενο ότι τορπιλίζει την ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Την ίδια στιγμή και στην "ΟΜΟΝΟΙΑ" δεν υπήρξε ενιαία γραμμή, με τους περισσότερους να υποστηρίζουν το ΚΕΑΔ και τη σύμπραξή του με το Δημοκρατικό Κόμμα και άλλους να φλερτάρουν με το "ΜΕGA". 

http://katoci.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: