Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Θετικό βήμα η προστασία έξι εμβληματικών αγροτ. προϊόντων


 Την ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης, τόνισε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας.

«Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας για την προστασία 100 Ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τον αγροτικό ευρωπαϊκό τομέα. Μας χαροποιεί καταρχήν το γεγονός ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έξι ελληνικά εμβληματικά αγροτικά προϊόντα. Η φέτα, το ούζο, το κρασί Σάμος, η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο Σητείας και η ελιά Καλαμάτας», τόνισε μεταξύ άλλων. 
Και σημείωσε ότι θα «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ΕΕ και Κίνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα παρέχει αποτελεσματική προστασία στον πλήρη κατάλογο και των ελληνικών και των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων. Η ενισχυμένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και της αγροτικής οικονομίας. Θα ενισχύσει τις τοπικές αξίες, τον Πολιτισμό και θα  συμβάλλει στη διατήρηση της παραδοσιακής κληρονομιάς της Ελλάδας». 
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ακόμη ότι «η Κίνα αποτελεί για την Ελλάδα μόλις την 22η χώρα σε μέγεθος και προορισμό των εξαγωγών της. Οι δυνατότητες ανάπτυξης και ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών είναι τεράστιες. Και ιδίως στο πεδίο των αγροτικών προϊόντων.  
Γι’ αυτό, η συμφωνία θα πρέπει να συμβάλει στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων γεωγραφικών ενδείξεων…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: