Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

«Στοίχημα» για τους Βορειοηπειρώτες η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές



 Κάτι λιγότερο από 24  ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες στην Αλβανία και το τοπίο είναι σχεδόν ξεκάθαρο όσον αφορά στα ελληνικά κόμματα: Το "ΚΕΑΔ" θα εκπροσωπηθεί στην αλβανική Βουλή με το Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι πολιτικός με εμπειρία και έχει τη δυνατότητα του στρατηγικού σχεδιασμού. 
Ο κ. Ντούλες αναμένεται να εκλεγεί μέσα από τη συνεργασία του με το Δημοκρατικό Κόμμα (τρίτος στη λίστα της περιφέρειας Αυλώνας), χωρίς βέβαια να χάσει το ΚΕΑΔ, όπως υποστηρίζει, την ανεξαρτησία του και την αυτοτέλειά του. 
 Το «ΜEGA» φαίνεται, παρά την επιχειρούμενη συσπείρωση του ελληνικού στοιχείου,  εντός και εκτός Αλβανίας, και μ' έναν δημοφιλή υποψήφιο στην περιφέρεια Αυλώνας, το γιατρό Νίκο Κούρη, να μένει εκτός Βουλής,  αφού είναι δύσκολο ως μη συνεργαζόμενο με κάποιο μεγάλο κόμμα, να συγκεντρώσει τις χιλιάδες ψήφους του εκλογικού ορίου.


Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας»
Ο πρόεδρος της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" Λεωνίδας Παππάς, που εμφανίστηκε και μίλησε σε συγκέντρωση του "ΜΕGA" στο χωριό του, το Αλύκο,  απηύθυνε έκκληση  για μαζική συμμετοχή του κόσμους στις εκλογές, που όπως τονίζει κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι.  «Μπορεί- συνέχισε-  κάποιοι να μην βρίσκουν κάτι να επιβραβεύσουν, μπορούν όμως όλοι οι Βορειοηπειρώτες με την ψήφο τους να καταδικάσουν την πιο ανθελληνική κυβέρνηση που είχαμε ποτέ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα, όσο πουθενά αλλού στη χώρα, για να υφαρπάξει την ψήφο των Ελλήνων για να «νομιμοποιήσει» την πολιτική του. Είναι εθνικό και πολιτικό χρέος να αντισταθούμε ενάντια στους εκβιασμούς και την εθνικιστική – ανθελληνική πολιτική του Έντι Ράμα».


Οι «Τσάμηδες»
Εξάλλου οι "Τσάμηδες" βρίσκονται σε απόγνωση, αφού όλα δείχνουν ότι, αυτόνομα κατερχόμενοι, θα καταποντιστούν και από τις πέντε βουλευτικές έδρες, που είχαν, μετά βίας διεκδικούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αλβανών εκλογολόγων μία ή δύο, αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπηθούν και καθόλου στη νέα αλβανική Βουλή.   


Ωμή παρέμβαση Ερντογάν
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκαλεί η ωμή παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην εκλογική διαδικασία, στηρίζοντας ανοιχτά το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα. «Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον αγαπητό μου φίλο και πρωθυπουργό Έντι στις προσπάθειές τους. Επίσης και τον εκλεγμένο πρόεδρο, προσωπικά είμαι υπέρ της αλληλεγγύης μεταξύ τους», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, επιχειρώντας έμμεσα να «συμφιλιώσει» τους συνεργαζόμενους στην απερχόμενη Κυβέρνηση Ράμα και Μέτα, που τις τελευταίες εβδομάδες ανταλλάσουν «φαρμακερές» κατηγορίες. Σε τέτοιο σημείο έχει φτάσει η αντιπαράθεση, που ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος απείλησε το Μέτα να «ανακαλέσει» η Βουλή την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθήκοντα που πρέπει να αναλάβει προς το τέλος Ιουλίου.


Ο Δήμαρχος Χειμμάρας
Την ίδια στιγμή αφαιρέθηκε, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου, με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών, η ελληνική ιθαγένεια από το δήμαρχο Χειμμάρας Γιώργο Γκόρο.

Η. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: