Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Διασχίζοντας τα μονοπάτια του Γυφτόκαμπου…


Με την διοργάνωση για 8η συνεχή χρονιά, μιας ακόμη επιτυχημένης πεζοπορίας ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε και πραγματοποιήθηκε με την συνοδεία και ξενάγηση του προσωπικού του Φορέα ήταν στην περιοχή του Γυφτόκαμπου στο Ζαγόρι. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν για δυόμιση ώρες μέσα σε μικτό δάσος μαύρης πεύκης, ελάτης και οξιάς, σε ένα πανέμορφο τοπίο τόσο κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων και παρόλα αυτά άγνωστο στους περισσότερους κατοίκους της.


Η διαδρομή κατέληξε στην Σαρακατσάνικη Στάνη όπου ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο υπαίθριο λαογραφικό μουσείο δίδοντάς τους πλήθος πληροφοριών για τον βίο των Σαρακατσάνων.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ήταν «η επανασύνδεση του ανθρώπου με την φύση» και στην ουσία αποτελούσε ένα κάλεσμα για τον καθένα να επισκεφθεί τη φύση δίπλα του και να κατανοήσει την ανάγκη προστασίας της.


Ο Φορέας Διαχείρισης με τις δύο πεζοπορίες που διοργάνωσε, για δύο συνεχόμενες Κυριακές, κατάφερε να παρακινήσει πάνω από 200 άτομα, κατοίκους των Ιωαννίνων και των Γρεβενών, να επισκεφθούν το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και να γνωρίσουν το μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον που αυτό διαθέτει καθώς και την ανάγκη προστασίας και ορθής διαχείρισής του.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους μικρούς και μεγάλους φίλους του που συμμετείχαν στην πεζοπορία, την εταιρεία ΒΙΚΟΣ για την χορηγία των νερών και αναψυκτικών, την εταιρεία ΧΑΒΕΛΑΣ - ΖΑΓΟΡΙΣΙΟ ΦΥΛΛΟ για την προσφορά προϊόντων της καθώς και τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών που εθελοντικά συμμετείχαν στην πεζοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: