Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

''Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος''. Παρουσίαση βιβλίου για τον Ηπειρώτη Ακαδημαϊκό, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, ώρα 20.00', στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα




Οι Εκδόσεις Μέδουσα-Σέλας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Κ. Κολλιού και Β. Μπρούμα με τίτλο:Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος, την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, ώρα 20:00', στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.
Συντονίζει: η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Ομιλητές:
  • Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Απόστολος Καραντάνας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης
  •  Βασίλειος Μπρούμας, Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα, Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα»
  •  Κωνσταντίνος Κολλιός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αντιφώνηση:
  • Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Ακαδημαϊκός
Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, 20:00 μμ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. Πληροφορίες: 210 3648323
  
 


Χαράλαμπος Μουτσόπουλος-βιογραφικό.
Ο Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα είναι καθηγητής της Κλινικής και του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αριστούχος, πτυχιούχος (1968) και διδάκτορας της ίδιας σχολής, ο κ. Μουτσόπουλος ειδικεύθηκε στην Παθολογία (1972-1974, Πανεπιστήμιο Georgetown, Washington DC, ΗΠΑ) και στη Ρευματολογία/Ανοσολογία (1974-1976, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, San Francisco). Εργάστηκε ως ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH, Bethesda, Maryland, ΗΠΑ, 1976-1980) και δίδαξε ως κλινικός αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown (1977). Είναι εταίρος του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολόγων και του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας. Από το 1980 υπηρέτησε ως καθηγητής - διευθυντής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως το 1993 και από τότε ως σήμερα ως καθηγητής της Κλινικής και του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε ειδικός κλινικός σύμβουλος στο NIH (1980-1985) και επισκέπτης καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βρέστης στη Γαλλία (1989-1990). 

Πέρα από τα καθήκοντά του ως κλινικού γιατρού, ο καθηγητής Μουτσόπουλος συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά στην πρωτοπορία της κλινικής και βασικής έρευνας στην Ανοσολογία και στην Παθολογία. Ειδικότερα, εργαζόμενος αρχικά με πειραματόζωα και στη συνέχεια με μεταμοσχευμένους ασθενείς, ο κ. Μουτσόπουλος κατέδειξε πρώτος ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν προκύπτουν από κάποια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά από την υπερλειτουργία του. Επιπροσθέτως, ήταν ο πρώτος που προσείλκυσε το ενδιαφέρον των μελετητών των αυτοάνοσων νοσημάτων από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα-στόχους του. Επιλέγοντας το σύνδρομο Sogren ως μοντέλο αυτοάνοσου νοσήματος, ο κ. Μουτσόπουλος κατέδειξε τη σημασία του επιθηλίου στην ανάπτυξη της αυτοανοσίας, καθώς επίσης και τη συμβολή των ιών σε αυτή. 

Είπε με αφορμή τη βράβευσή του από το ίδρυμα Μποδοσάκη
«H βράβευση από διεθνή επιτροπή αποτελεί ύψιστη ηθική ικανοποίηση. Για τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του βραβευθέντος δημιουργεί ελπίδα ότι, εφόσον συνεχίσουν να επιτελούν το ακαδημαϊκό τους έργο με αφοσίωση, εργατικότητα, επιμονή, υπομονή και στόχο την αριστεία, οι κόποι τους θα αναγνωριστούν». 

- Για τις δαπάνες και τα πρωτόκολλα
Σε άρθρο του σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο «Βήμα» (7.2.2010), «η λίστα είναι κατάλογος όλων των αποδεδειγμένα αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμακευτικών ουσιών. Η αυστηρή τήρησή της αποσκοπεί αφενός στην προστασία της δημόσιας υγείας, αφετέρου στην περιστολή της φαρμακευτικής σπατάλης. Η εφαρμογή της λίστας δεν είναι η μόνη θεραπεία για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τόσο για περιπατητικούς όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς, είναι η άλλη αναγκαία συνθήκη για εξοικονόμηση μεγάλων χρηματικών ποσών. Τι είναι το θεραπευτικό πρωτόκολλο; Είναι η διαδοχική εφαρμογή θεραπειών ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την απόκριση του ασθενούς στη θεραπεία. Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δεν περιορίζει μόνο άσκοπες φαρμακευτικές δαπάνες αλλά αποτελεί σημαντικό εργαλείο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: