Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

ΟΓΑ: Τα κριτήρια για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2017-2018


Καθορίστηκαν ο αριθμός των δικαιούχων που θα ενταχθούν στα προγράμματα και οι παροχές του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (κοινωνικός τουρισμός ΟΓΑ) έτους 2017, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής τους, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την οποία υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ ορίζονται τα εξής για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΓΑ:

Αριθμός δικαιούχων

Ο αριθμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2017, καθορίζεται κατ' ανώτατο όριο, ως εξής:
- Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού 59.000 άτομα, εκ των οποίων: α) 55.000 άτομα να πραγματοποιήσουν έξι ημέρες διακοπές (πέντε διανυκτερεύσεις), β) 4.000 συνταξιούχοι να πραγματοποιήσουν έξι ημέρες διακοπές (πέντε διανυκτερεύσεις) και μέχρι πέντε πέντε απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.

- Στο εκδρομικό πρόγραμμα 12.500 άτομα να πραγματοποιήσουν 4ήμερες εκδρομές.
- Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων 66.000 άτομα.
- Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων 175.000 άτομα. Η προμήθεια δωρεάν βιβλίων της επιλογής τους γίνεται από τα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.
- Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες 1.300 άτομα.
- Στο πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών 20.000 άτομα.

Προϋποθέσεις

1. Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν εισιτηρίων θεάτρου και δωρεάν παροχής βιβλίων έτους 2017:

- Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α'), όπως ισχύει ή να είναι ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών του ν. 2458/1997, όπως ισχύει, που υπάγονται στον ΕΦΚΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ή
- να είναι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ, που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις παροχές του ΛΑΕ και καταβάλλουν μηνιαία ατομική εισφορά ή
- να είναι μέλη των οικογενειών των αμέσως παραπάνω προσώπων.
- Να είναι όλα τα παραπάνω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα και, ειδικότερα, τα μέλη οικογένειας, με ενεργό δικαίωμα απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΓΑ.


2. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού:

- Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128 Α'), όπως ισχύει ή
- να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ που έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις παροχές του ΛΑΕ και καταβάλλουν μηνιαία ατομική εισφορά.
Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.


3. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες:

- Να είναι οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ προερχόμενοι από τον πρώην ΟΓΑ ή ασφαλισμένες στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών, του ν. 2458/1997, όπως ισχύει, που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
- Να έχουν, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, γεννήσει τουλάχιστον τέσσερα τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα, ηλικίας μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, εφόσον είναι άνεργα ή σπουδάζουν στην Ελλάδα στην ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση ή σε ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ) ή να είναι ανίκανα για εργασία σε ποσοστό 67% και άνω ανεξαρτήτου ηλικίας.
Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου και 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2017, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.
Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα και, ειδικότερα, τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΓΑ. Το ποσό του χρηματικού βοηθήματος καθορίζεται με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΛΑΕ.


4. Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων νέων αγροτών:

- Να είναι οι συμμετέχοντες, ηλικίας από 22 έως 45 ετών, άμεσα ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του ν. 2458/1997, όπως ισχύει, που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα της παροχής και να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα του έτους 2017 και κάνουν χρήση μίας από τις προαναφερόμενες παροχές, δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή μέσα στο ίδιο έτος, εξαιρουμένων αυτών της δωρεάν παροχής βιβλίων, εισιτηρίων θεάτρου, επιμορφωτικών σεμιναρίων, χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες.

Επιλογή δικαιούχων των προγραμμάτων και παροχών του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2017
Για την επιλογή των δικαιούχων των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2017 ορίζονται τα παρακάτω:

1. Στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών μπορούν να συμμετέχουν τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσης, τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων, πέραν του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, η επιλογή γίνεται με κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΟΓΑ. Προτεραιότητα στην κλήρωση έχουν τα πρόσωπα που δεν κληρώθηκαν τα τρία τελευταία έτη στα ανωτέρω προγράμματα.
2. Στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού μπορούν να συμμετέχουν τα πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της παρούσης και οι συνταξιούχοι σύζυγοι αυτών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, η επιλογή γίνεται με κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΟΓΑ.

Εξαιρούνται της διαδικασίας κλήρωσης και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα προγράμματα κοινωνικού- ιαματικού τουρισμού ή εκδρομών οι δικαιούχοι των παροχών του ΛΑΕ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα από τα προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους, λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.

Τα ανωτέρω πρόσωπα, εφόσον δεν έχουν μέλη οικογένειας δικαιούχους του ΛΑΕ, μπορούν να συνοδεύονται από τρίτο πρόσωπο, στο οποίο θα χορηγείται σχετικό δελτίο του ΛΑΕ, επίσης, χωρίς κλήρωση, με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί από τον αιτούντα ως συνοδός στην αίτηση συμμετοχής του.


3. Στα προγράμματα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου και δωρεάν παροχής βιβλίων μπορούν να συμμετέχουν τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσης, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, υποβάλλοντας σχετική αίτηση. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΟΓΑ.

Ειδικότερα, για τα προγράμματα κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου, προτείνεται οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων να μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους από την έναρξη των προγραμμάτων και μέχρι την ημερομηνία που θα καθοριστεί με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Μετά την ημερομηνία αυτή, τυχόν αδιάθετα δελτία και, μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των δικαιούχων, όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσης να διανέμονται, με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα έτους 2017, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν, μέχρι τότε, τα δελτία τους.

4. Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε πολύτεκνες μητέρες μπορούν να συμμετέχουν τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 της παρούσης, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, η επιλογή γίνεται με κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΟΓΑ.

5. Στο πρόγραμμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων νέων αγροτών μπορούν να συμμετέχουν οι δικαιούχοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 της παρούσης, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό και, σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας υποβολής της σχετικής αίτησης.

Η δαπάνη των παροχών θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: