Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Αποκάλυψη ή προπαγάνδα; Τα Τίρανα εκθέτουν την Αθήνα για το τσάμικο…

Μείζονα ερωτήματα για το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική διπλωματία εγείρει η συνέντευξη του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι, ο οποίος πριν κοπάσει ο θόρυβος από την δήλωση του Επιτρόπου Χαν για το τσάμικο, αποκάλυψε ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.
Ο Μπουσάτι έδωσε συνέντευξη στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό A1 Report και εκτενή αποσπάσματά της δημοσιεύονται στις περισσότερες αλβανικές εφημερίδες, οι οποίες συνεχίζουν το παραλήρημα για την αναγνώριση του Τσάμικου.
Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις που έκανε ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν διαψευστεί από την Αθήνα, τα αντανακλαστικά της οποίας μάλλον βρίσκονται σε βαθύ ύπνωση, αν κρίνει κάποιος από το γεγονός ότι χρειάστηκε 23 ημέρες για να απαντήσει στον Επίτροπο Χαν, κι αφού πρώτα το θέμα πήρε δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπουσάτι επανέλαβε ότι οι δυο πλευρές έχουν καταθέσει τα non paper στους ευρωπαίους αξιωματούχους και ότι για την Αλβανία υπάρχουν ανοικτά θέματα όπως αυτά που προέρχονται από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι αυτά που έχουν πρακτική σημασία για τις δύο χώρες.
Υποστήριξε ότι και στα δυο non paper υπάρχει αναφορά στα τρία θέματα που αναφέρθηκε ο Επίτροπος Χάαν (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μειονότητα και Τσάμικο) καθώς όπως είπε υπάρχουν κοινά θέματα ακόμη κι αν οι απόψεις των δυο πλευρών διίστανται.
Μάλιστα έσπευσε να επικρίνει την Ελλάδα για αντιδράσεις συναισθηματικές, υποστηρίζοντας ότι «είναι εύκολο να πάρει κανείς ένα μεγάφωνο στα χέρια του και να ασκεί πιέσεις σε βάρος κάποιου άλλου, αλλά είναι όμως πολύ πιο δύσκολο να καθίσει και να συζητήσει λύσεις γι΄ αυτά τα θέματα».
Ο ίδιος θεωρεί ότι το θέμα των Τσάμηδων βρίσκεται πλέον στην ατζέντα των Βρυξελλών και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Ράμα είναι η πρώτη που το έχει συμπεριλάβει την λύση του στο πρόγραμμά της.
H Κυβέρνηση Ράμα, ακολουθώντας πιστά τα χνάρια της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, έσυρε ουσιαστικά το Νίκο Κοτζιά, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο, εκεί ακριβώς που ήθελε και για πρώτη φορά το τσάμικο μπήκε στο τραπέζι.
Και κει για πρώτη φορά, Έλληνας Υπουργός, δεν περιορίστηκε στην γνώριμη μέχρι τώρα απάντηση και πάγια θέση της Ελλάδας, ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται, αλλά επέλεξε να προβεί σε μία μικρή διάλεξη περί τσάμηδων, τους οποίους χώρισε σε πολλές κατηγορίες.
Και κάπως έτσι φαίνεται ότι άνοιξε η κερκόπορτα.
Η συνέντευξη Μπουσάτι, έρχεται να εκθέσει ακόμη περισσότερο την Αθήνα, η οποία επιχειρεί κι αυτή την φορά να την αφήσει να περάσει αναπάντητη.
Ο Αλβανός υπουργός ή προχώρησε σε μία σημαντική αποκάλυψη του διπλωματικού παρασκηνίου ή έδωσε μία συνέντευξη στο πλαίσιο της εθνικιστικής προπαγάνδας που συνηθίζει η κυβέρνηση Ράμα...
Απομένει να το ξεκαθαρίσει η Αθήνα και μάλιστα με στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: