Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η Ικαρία των αιωνόβιων κατοίκων στο παγκόσμιο «Top 5» της μακροζωίας


Η Ικαρία μόλις κατέκτησε ακόμα μια σημαντική διάκριση για τη διατροφή και τη μακροβιότητα των κατοίκων της.


Η Ικαρία μόλις κατέκτησε ακόμα μια σημαντική διάκριση για τη διατροφή και τη μακροβιότητα των κατοίκων της. Το φημισμένο ελληνικό νησί κατέκτησε μία από τις πέντε θέσεις του «χάρτη μακροβιότητας» που δημιούργησε το ινστιτούτο Barilla Center for Food and Nutrition.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου ταξίδεψαν στα πέντε μέρη του πλανήτη όπου, τα οποία φημίζονται για τους αιωνόβιους κατοίκους τους. 



Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η μακροβιότητα συνδέεται πρωτίστως με τη διατροφή, αλλά και με παράγοντες όπως είναι η άσκηση, η θετική προσέγγιση της ζωής, ο έλεγχος του στρες και η κοινωνικότητα.


Τα υπόλοιπα 4 μέρη που έχουν μια θέση στον εν λόγω χάρτη είναι τα εξής:
- Το χωριό Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια όπου η τοπική δίαιτα βασίζεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα λαχανικά καθώς και το ψάρι.
- Η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, με διατροφή που περιέχει γλυκοπατάτες, μπανάνες και παπάγια.
- Η Σαρδηνία στην Ιταλία, με όσπρια, αμύγδαλα και ντομάτα. 
- Η Οκινάουα στην Ιαπωνία, με τόφου, όσπρια, μανιτάρια και πεπόνι).
- Και φυσικά η Ικαρία όπου η δίαιτα περιλαμβάνει πολλή φέτα, λεμόνι και ψάρι.

Οι πέντε «μπλε περιοχές»

Οι ερευνητές του ινστιτούτου εστίασαν ιδιαίτερα στις διατροφικές συνήθειες για να διαπιστώσουν ότι αυτές συνδέονται μεταξύ τους παρά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τις πέντε «μπλε περιοχές». Όπως μάλιστα τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του ιταλικού Τύπου, η δίαιτα και στα πέντε αυτά μέρη προσομοιάζει με τη μεσογειακή. Περιέχει, δηλαδή, πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η ιδανική σύγχρονη διατροφή

Οι ειδικοί του ινστιτούτου σημειώνουν ότι η σύγχρονη διατροφή πρέπει να βασίζεται στον τύπο 5+2: πέντε ημέρες να είναι χορτοφαγική και δύο να περιλαμβάνει κρέας, σε μικρές ποσότητες. Σε φόρουμ που θα διοργανώσει το ινστιτούτο το προσεχές διάστημα στο Μιλάνο θα ανακοινωθεί ότι από την πιστή εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής μπορεί κανείς να κερδίσει τουλάχιστον 4,5 χρόνια ζωής. Μια παράμετρος που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η οικονομική, στο Μιλάνο, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ένα μενού βασισμένο στο κρέας στοιχίζει 45 ευρώ την εβδομάδα και στη Νάπολη 36. Ενώ τα μενού που βασίζονται στη μεσογειακή διατροφή στοιχίζουν 41 και 34 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: