Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ουγγαρία: Βραβεύτηκε η εικονολήπτρια που κλωτσούσε τους πρόσφυγες


Το βραβείο δόθηκε στα πλαίσια φεστιβάλ για την σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία

Όλοι θυμόμαστε την σκατόψυχη Ουγγαρέζα εικονολήπτρια Πέτρα Λάζλο, που έγινε διάσημη παγκοσμίως, επειδή κλώτσαγε και έβαζε τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ουγγαρίας.

Ε λοιπόν, η Πέτρα Λάζλο βραβεύτηκε στην χώρα της για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους πρόσφυγες. Φυσικά όχι τους “κακούς πρόσφυγες” που “εισβάλουν¨στην χώρα της, αλλά για του 200.000 πρόσφυγες από την χώρα της που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να μεταναστεύσουν προς την δύση, μετά την σοβιετική εισβολή του 1956.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Λάζλο κέρδισε βραβείο για το μοντάζ του ντοκιμαντέρ, το οποίο σκηνοθέτησε ο σύζυγος της. Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που είχε κεντρικό θέμα την σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, διοργάνωσε ο βουλευτής Fidesz, μέλος του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος .
Το σύντομο ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ζωή του Gyorgy Herhoff, ο οποίος σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1956 κατά την σοβιετική εισβολή, αφού δεν άκουσε τις εκκλήσεις των συγγενών του να αφήσει την χώρα όπως έκαναν 200.000 Ούγγροι συμπολίτες του.
Να σημειωθεί ότι η Πέτρα Λάζλο έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης της ειρήνης. Ο Osama Abdul Mohsen, ο πρόσφυγας που κουβαλούσε την μικρή του κόρη για να περάσει τα σύνορα, τον οποίο και έριξε κάτω με τρικλοποδιά η εν λόγω εικονολήπτρια, αναζήτησε την τύχη του στην Ισπανία όπου προσλήφθηκε στην εθνική προπονητική ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: