Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Το ανθελληνικό «τσάμικο» ξεσάλωμα των Τιράνων και η ηχηρή απάντηση της “Ομόνοιας”

File PHOTO: A member of the Cham community who were expelled from northwestern Greece during World War II, after they had collaborated with the country's German Nazi, protest and try to block the entrance of the Foreign Ministry where the Greek Foreign Minister Nikos Kotzias (not seen) met with his Albanian counterpart, Ditmir Bushati, in Tirana, Albania, 06 June 2016. EPA, STR

Νεκροταφεία στην Ελλάδα για τους «σφαγιασθέντες Τσαμηδες, από …φιλοναζιστικές ομάδες του Ζέρβα» απαιτούν τώρα οι οργανώσεις των Τσάμηδων αλλά και εθνικιστικοί κύκλοι στα Τίρανα, ως προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα δυο Νεκροταφεία για τους Έλληνες στρατιώτες πεσόντες στο Αλβανικό Μέτωπο, για τα οποία η Αλβανία έχει συμφωνήσει με διμερή συμφωνία από το …2009!

Σε ένα πραγματικό ξέσπασμα εθνικισμού με ανθελληνικό πλαίσιο, όχι μόνο το κόμμα των Τσαμηδων αλλά και αλβανικά ΜΜΕ στρέφονται εναντίον της Ελλάδας με αιχμή το «Τσάμικο» το οποίο αναζωπυρώθηκε μετα τις επαφές των δυο υπουργείων εξωτερικών και την διαμόρφωση κοινής ατζέντας που θα περιλάμβανε όλα τα «εκκρεμή θέματα» των διμερών σχέσεων.

Ο Αρχηγός του κόμματος των Τσαμηδων, Ιντρίζι που συμμετέχει στην κυβέρνηση, στη σύνοδο του κόμματος του τις προηγούμενες ημερες χαρακτήρισε το Τσάμικο “Εθνικό ζήτημα» και προανήγγειλε ότι θα προτείνει την σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το «Τσάμικο», θα αναλάβει να εντοπίσει και να καταγράψει τα «θύματα της Ελληνικής Γενοκτονίας», ενώ ζήτησε να τεθεί το θέμα του Εμπολέμου μεταξύ δυο συμμάχων χωρών στην επόμενη Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Βουλευτής του Κόμματος των Τσαμηδων βρίσκοντας βήμα σε μεγάλη διεθνή διακοινοβουλευτική συνέλευση στην Γενεύη, παρουσίασε την «Γενοκτονία των Τσαμηδων» με τον ισχυρισμό ότι «σφαγιάστηκαν» από φιλοναζιστικές ομάδες και τον … συνεργάτη των Ναζί , στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, (καθώς το κόμμα έχει παρουσία στην Βουλή συμπαρασύροντας με εθνικιστικές κορώνες και άλλους βουλευτές, και συμμετέχει και στην κυβέρνηση), έχει η αναφορά του κ. Ιντρίζι ότι δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσουν τα δυο ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια, εάν προηγουμένως δεν ανεγερθούν νεκροταφεία για τους «Τσαμηδες πεσόντες» στο ελληνικό έδαφος…

Στον αλβανικό Τύπο υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες για το Τσάμικο ζήτημα, που δίνει την ευκαιρία για ανιστόρητες και προκλητικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας.

Πάντως την «τιμή» της Ελλάδας ανέλαβε να προστατευσει ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Λεωνίδας Παππάς που απάντησε στους ισχυρισμούς του προέδρου του κόμματος των Τσαμηδων PDIU και αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής Σχπετιμ Ιντρίζι που λίγο πολύ είχε ισχυρισθεί ότι οι Έλληνες πεσόντες του Αλβανικού Μετώπου, ηταν νεκροί του Εμφυλίου Πολέμου…

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην μεγάλη αλβανική εφημερίδα “Πανόραμα» ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δίνει ηχηρή απάντηση σε όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα. Μια απάντηση που έπρεπε πριν απ΄όλους να έχει δοθεί από την Ελλάδα και γι αυτό αξίζει να μεταφερθεί αυτουσια:
«Το τελευταίο διάστημα, αλβανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν αρκετό χώρο στο κόμμα PDIU και τις θέσεις του. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει..
Για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς τα ιστορικά γεγονότα, έχουν επίγνωση της αλβανικής και ελληνικής πραγματικότητα και κυρίως ευελπιστούν στην προοπτική καλών σχέσεων μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούν να αισθάνονται από την καλλιέργεια αυτού του φαινομένου.
Κατατάσσοντας τον εαυτό μου σε αυτήν την κατηγορία και εκπροσωπώντας την ιστορική οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», θεώρησα χρέος μου να τοποθετηθώ διότι η αλβανική κοινή γνώμη στερείται αντικειμενικών απόψεων.
Φυσικά υπήρχε και το δίλλημα μήπως η τοποθέτηση μου γίνει νερό στο «μύλο» του κ. Ιντρίζι, δεδομένου ότι ο ανθελληνισμός που καλλιεργείται από μερίδα των ΜΜΕ φώλιασε για τα καλά στην αλβανική κοινωνία και τον εκκολάπτει το κόμμα του. Εκεί όμως που δεν μπορεί κανείς να σιωπά είναι τα ψέματα με τα οποία αντιμετωπίζει το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων για τους Έλληνες πεσόντες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζοντας τους ως θύματα ενός εμφυλίου πολέμου. Αυτούς, που ο ηρωισμός τους δεν έκανε περήφανους μόνο εμάς τους Έλληνες, αλλά κάθε άνθρωπο αυτού του πλανήτη που διέπεται από τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αρχές και αξίες. Αυτούς που ύμνησε η παγκόσμια λογοτεχνία και θαύμασαν φίλοι και εχθροί. Για τα κατόρθωμα τους αναφέρω τα λεγόμενα κάποιων προσωπικοτήτων της εποχής:

“Λυπάμαι διότι γερνάω και δεν θα ζήσω επί μακρόν δια να ευγνωμονώ τον Ελληνικό Λαό, του οποίου η αντίσταση έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” Ιωσήφ Στάλιν

• «Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να παραδεχθώ ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνηση προς τον θάνατον» – Αδόλφος Χίτλερ
• «Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητον εις τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μας περιμένουν εκπλήξεις» – Μπενίτο Μουσολίνι
• «Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι βαθιά εντυπωσιασμένοι από το κουρά γιο και την προσήλωση του Ελληνικού έθνους που αμύνεται τόσο γενναία» Φραγκλίνος Ρούζβελ
«Τώρα δεν θα λέμε πια ότι οι Έλληνες πολε μούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» Ουίνστων Τσώρτσιλ

Ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε διπλά περήφανοι γιατί την ίδια ώρα που οι άλλες μειονότητες των Βαλκανίων ταυτίζονταν και συνεργάζονταν με τον κατακτητή, οι προγονοί μας όχι μόνο δεν συνέπραξαν με τον φασισμό, αλλά με κάθε τρόπο στάθηκαν απέναντί του, πληρώνοντας τη στάση τους με ολοκαυτώματα όπως της Γλύνας, της Σμίνετσης κ.α.
Από τους 13.000 Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο του 1940, τα οστά των 8.000 περίπου βρίσκονται εντός της σημερινής αλβανικής επικράτειας. Λιγότεροι από τους μισούς είναι όσοι έχουν εντοπισθεί, μέσα από τις μαρτυρίες των ντόπιων ηλικιωμένων, ενώ ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που έχουν ταυτοποιηθεί . Πάνω από 5.000 ήρωες κείτονται σε ομαδικούς ή μεμονωμένους τάφους, γνωστούς ή άγνωστους. Πολλοί άλλοι κείτονται ακόμα άταφοι στις απότομες χαράδρες. Μια θλιβερή κατάσταση που μας εκθέτει όλους.
Οι Γερμανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο αναπαύονται σε δυο πρότυπα νεκροταφεία, στο Μάλεμε της Κρήτης και την Αττική. Γιατί η τιμή στο νεκρό στρατιώτη, ακόμα και αν είναι κατακτητής, είναι ιερή υποχρέωση από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο σεβασμός και η απόδοση τιμών στους Έλληνες ήρωες του 40’ είναι ανεξόφλητο χρέος, όχι γιατί το έχουν ανάγκη η ίδιοι, αλλά η Ιστορία.
Οι προθέσεις του PDIU είναι γνωστές και φροντίζουν να μας τις κάνουν ξεκάθαρες με τον τρόπο που παζαρεύονται την εξουσία. Αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι η έλλειψη αισθητηρίων της κεντρικής εξουσίας που ανέχεται και δεν απομονώνει αυτό το φαινόμενο. Όχι για να δείξει το καλό πρόσωπο σε έναν στρατηγικό εταίρο όπως είναι η Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσει τον εαυτό της. Όσο νωρίτερα το καταλάβει, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους. Είμαι πεπεισμένος ότι η ίδια η κοινότητα των Τσάμηδων, με την οποία η Ελληνική Μειονότητα έχει πολύ καλές σχέσεις, ούτε την εκφράζει η πολιτική του κ. Ιντρίζι, ούτε και ταυτίζεται με αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινότητα των Τσάμηδων που ζει κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα και απολαμβάνει τα οφέλη της καλής γειτονίας, δεν στηρίζει αυτή την πολιτική παράταξη.»


Του Γιώργου Πετράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: