Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ: Λίγα λόγια για τον Νίκο Καρατζένη με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του: "Με τους ποιμένες στη Πίνδο αρχέγονη εστία Νομαδισμού"


Ο Μπάμπης Τσελεπής, πρόεδρος της "Ξηρομερίτικης εταιρίας λόγου και τέχνης" γράφει λίγα λόγια για τον συγγραφέα Νίκο Καρατζένη με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του: "Με τους ποιμένες στη Πίνδο αρχέγονη εστία Νομαδισμού", το οποίο παρουσιάστηκε στην Φιλιππιάδα, την Τετάρτη 19.10.2016 στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Ζηρού. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:
         O Νίκος Καρατζένης γεννήθηκε το 1952 στο χωριό των Τζουμέρκων Πράμαντα (Ν. Ιωαννίνων). Μεγάλωσε σε περιβάλλον που όλοι ήταν ποιμένες (βοσκοί αιγοπροβάτων), ακολουθώντας και ο ίδιος από μικρό παιδί τα κοπάδια της οικογένειάς του και των άλλων νομάδων από τα βουνά στα χειμαδιά.
       Το Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο τα τελείωσε με πολύ κόπο και μόχθο "μετά πόνου γαρ η μάθηση" και αυτό γιατί κάθε χρόνο τους περίμεναν τα χειμαδιά στο Ξηρόμερο........

         Όλη αυτή η εργασία σαν ποιμένας των ωθούσε σε πολύωρη κοπιώδη ποδαροδρομία. Να τονίσω εδώ την αγαστή συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων, τότε, οι οποίοι με τον τίμιο μόχθο τους, μόχθος γής ως επί το πλείστων έδειχναν στα παιδιά τους το δρόμο της αρετής (ενάρετοι και οι ίδιοι γονείς του Ν. Καρατζένη). Παράλληλα συμβούλευαν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν το δρόμο της γνώσης (των γραμμάτων) και της πνευματικής ανόρθωσης τους.
     Πλαστική και διαμορφωτική πάντοτε η συμβουλή της Ελληνικής οικογένειας, γι αυτό και ο φίλος μου Ν. Καρατζένης χαιρόταν και χαίρετε ιδιαίτερα να τον αποκαλούν "Ποιμένα" και όχι καθηγητή.
      Τα βιβλία που έχει συγγράψει και τα άρθρα αποτελούν μνημεία βιωματικών αφηγήσεων, ο Καρατζένης διασώζει η βοηθάει να διασωθούν για τις επόμενες γενιές στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά και πολιτιστικά από την περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο.... Με λίγα λόγια βάζει θεμέλιο λίθο στην διατήρηση της άυλης πνευματικής μας και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
     Η προσφορά του για το περιβάλλον και μάλιστα για κάποιον που ονειρεύεται μια συνομιλία με την Ελληνική φύση και την ανόθευτη φυσική ζωή είναι μεγάλη, μας βοήθησε πολύ στο Ξηρόμερο με τις προτάσεις του και τα άρθρα του για να σώσουμε το βελανιδιάς.
       Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και τον τιμούμε για την σημαντική του παρουσίαΌλο το Ξηρόμερο χαίρετε για την φιλία του. Τα βιβλία του μιλούν στην καρδιά μας και την ψυχή μας, η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι ρέουσα και χυμώδης που πηγάζει από κάποια ποιητική έμπνευση, είναι ντοπιολαλιά Ηπειρώτικη με ύφος προσωπικό, λιτή και απέριττη με πολύ τέχνη δοσμένη. Είναι χαρισματικός.
      Τα γραπτά του, τα πονήματά του, τα ιστορήματά του, τα βιβλία του γενικά θα εξαναγκάσουν τους νεότερους να στρίβουν νοσταλγικά τη μνήμη τους στο παρελθόν και την παράδοση.
     Του ευχόμεθα από καρδιάς καλοτάξιδο το καινούργιο του βιβλίο....

Μπάμπης Τσελεπής
Πρόεδρος της "Ξηρομερίτικης εταιρίας λόγου και τέχνης"

1 σχόλιο:

Thanos K είπε...

Μπορείτε να μας ενημερώσετε που μπορούμε να βρούμε τα βιβλία του Νικ.Καρατζενη : Μια βραδιά µε τους λύκους (2005), Η άνοδος των νοµάδων των Πραµάντων στις βουνοκορφές της Πίνδου (2009). Ευχαριστώ
karatzdjk219@gmail.com