Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Η ομιλία του Προέδρου Ηπειρωτών Ηλιούπολης κ. Νικολάου Σπέγγου στην μεγαλειώδη εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWPNGXnhh8gg4b1DUyNyziFltv0vSgLNr8pChSYSSzLis-gmD_ZR9E84yG8BFz-al3Blb1Dax_VvjcpYRtPrPzhjo8ANmteJOiMj1WCHJDESbWYNaxjVmMffLrzcIWaAtQABy2mOQDfMM/s1600/DSC_0134_1024x681.JPG

Κυρίες και  Κύριοι…
Με βαθιά περίσκεψη και απόλυτο σεβασμό στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που βίωσαν και ένιωσαν για τα καλά στο πετσί τους το φασισμό και το ναζισμό, ο Σύλλογός μας αποφάσισε να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση, που στην ουσία είναι μια προσπάθεια άντλησης διδαγμάτων και προώθησης  διαχρονικών και οικουμενικών αξιών.  
Παράλληλα, όμως, η αποψινή εκδήλωση είναι και ένα βροντερό ΟΧΙ στο φασισμό. Μια φωνή, ένα δίδαγμα στη νέα γενιά πως ο φασισμός είναι απάνθρωπος και όχι μόνο ευτελίζει, αλλά και αφαιρεί τη ζωή του ανθρώπου.
Ταπεινά και ευλαβικά κλίνουμε το γόνυ σε όλους και όλες τους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες  που έχασαν τη ζωή τους από τις φασιστικές ορδές.
Παρακαλώ να κρατηθεί ένα λεπτό σιγής για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, από τη φασιστική λαίλαπα.

Κυρίες και Κύριοι
Η Ήπειρος, όπως σε όλους τους αγώνες του Έθνους μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη, είναι πάντοτε  παρούσα. Η ιστορία της είναι ιστορία αγώνα  και προσφοράς. Σε όλους τους Εθνικούς αγώνες, οι Hπειρώτες έδωσαν την ψυχή τους. Ακόμη και όταν δεν είχε ελευθερωθεί η Ήπειρος. Πάντοτε δονούσε την καρδιά και το κορμί των Ηπειρωτών,  το όνομα Ελλάδα.  
Το έπος του ΄40, η Κατοχή και η Αντίσταση, είναι σημείο αναφοράς στην ελληνική ιστορία. Και όχι μόνο.
Η αντίσταση του ελληνικού λαού θαυμάστηκε από ολόκληρο τον κόσμο. Η αντρειωμένη συμμετοχή σ' έναν αγώνα άνισο, κι ίσως γι αυτό τόσο μεγαλειώδη, συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη και συγκλονίζει ακόμη όσους αναζητούν στο παρελθόν το δρόμο για το μέλλον τους.  
Η Ήπειρος αντιστάθηκε στη λαίλαπα του φασισμού και στην επιδρομή των ναζιστικών στρατευμάτων. Και το τίμημα που πληρώσαμε ήταν βαρύ. Οι αριθμοί για τις εκατόμβες των νεκρών, τα μαρτυρικά χωριά, τα ολοκαυτώματα δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της θυσίας.
Οι εμπρησμοί, αρπαγές και οι λεηλασίες ήταν καθημερινές αλλά σε δεύτερη θέση από τις ομαδικές εκτελέσεις χωρίς διάκριση ηλικίας και φύλου. 12.500 κατεστραμμένες οικίες, ανυπολόγιστες ζημιές στην  οικονομία, 2.000 εκτελεσθέντες και χιλιάδες άλλοι εκτοπισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Απόψε, εδώ ανάβουμε, ταπεινά, το κεράκι μας  κι αποτίουμε φόρο τιμής: Κομμένο Άρτας, Κρυοπηγή Πρεβέζης, Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Κεράσοβο, Κεφαλόβρυσο, Μουσιωτίτσα, Γρεβενίτη, είναι μόνο μερικά από τα 185 ηπειρώτικα χωριά, που γνώρισαν την εκδικητική μανία των κατακτητών.
185 χωριά θρήνησαν παλικάρια, άντρες, γυναίκες, μικρά παιδιά και υπερήλικες γονείς.
«Αποτίουμε, λοιπόν, φόρο τιμής στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από τη ναζιστική θηριωδία και ταυτόχρονα στέλνουμε και το μήνυμα: «ποτέ πια φασισμός. Όχι άλλα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας».
Για τα εγκλήματα των Γερμανών σε βάρος της Ηπείρου  θα μας ενημερώσει διεξοδικά η ιστορικός κα Κατερίνα Μπαλκούρα.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου  Βιάννου θα μας μιλήσει με θέμα:  "Η σφαγή του Κομμένου και η θυσία της Ελλάδας απαιτούν δικαιοσύνη".
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhklYk6hQgpZOTTtpyW5JtqmniN_LsLjuFhVebdDLCvGgJGs8rAKX_GwaPZXpJIcXUstpRAPqATK8ndNWo3S07yFKLSWKQkTwh90TXJ8sc1cbJdcBJdSRFitpS1kJGWeOkXeFYTne3ly7M/s640/%25CE%259A%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25AE.JPG2.JPG
Κυρίες και κύριοι
Στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο  Άρτας (15 Αυγούστου 1943) μπήκαν οι Γερμανοί και σκότωσαν 317 πατριώτες και πατριώτισσες.
Ο Θόδωρος Μάλλιος τελούσε τους γάμους της κόρης του Αλεξάνδρας.
Τους έκαψαν και τους σκότωσαν όλους. Έστησαν στο φράχτη σαράντα. Από τα 12 μέλη της οικογένειας σώθηκαν μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, δεκατριών και δέκα χρόνων. Οι ναζί σκότωσαν τη νύφη και το γαμπρό.
Αυτά όλα μυθιστορηματικά τα αναπλάθει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος στο βιβλίο του «Αγαπημένη μου αδελφή Άλεξ…».
Το μυθιστόρημα «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» είναι το τρίτο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου, με το οποίο περιγράφεται, στο βαθμό που μπορεί η πέννα να την αποδώσει, όλη η τραγωδία του Κομμένου και αποτυπώνεται, σε όλη της την έκταση, η ναζιστική κτηνωδία. Προηγήθηκε το μυθιστόρημα «Κομμένο ποτάμι», που κυκλοφόρησε το 2005, και το χρονικό «Άι Κομμένο της άσβεστης μνήμης», που κυκλοφόρησε σε δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση το 2009.
Ο γάμος της Αλεξάνδρας, ο οποίος τέλειωσε με τον δαιμονικό ήχο του πολυβόλου στην αυλή του σπιτιού της νύφης και τις φλόγες να χορεύουν πάνω απ’ τη στέγη, είναι η πιο συγκλονιστική και πιο αποτρόπαιη πλευρά της σφαγής του Κομμένου. Πρέπει να σημειωθεί: σε κανένα από τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί στη χώρα μας, δε συναντά ο προσκυνητής τη φρίκη που συναντά στο Κομμένο. Ανήλεη σφαγή άμαχων, ανυπεράσπιστων και ανυποψίαστων κατοίκων μέσα σ’ ένα γιορταστικό τοπίο, καθώς ξημέρωνε η Δευτέρα μετά το πανηγύρι του χωριού και μετά το γάμο της οικογένειας Θεόδωρου Μάλλιου.  
Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μέσα  από το οποίο αναδεικνύεται η στοργή και η αγάπη που ενώνει με ακατάλυτους δεσμούς την ελληνική οικογένεια. Και προβάλλει από την άλλη την ένταση μιας σκληρής εποχής, όπου τα δραματικά επεισόδια της κατοχής και της αντίστασης κουβαλούν μέσα τους τη συλλογική αγωνία για τη μοίρα της πατρίδας μας.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMlVoqZqWK6n7ydf7tuyLoj6SEZWE9NEuQgnCL-Rgss8GvfMyUx74xnfaev7NRuLoE6wjQPT3h1sGHX_edDvHcM33wFkEvoMg1unouIbSfz-N-W7vJ4a2Au1PBRA-gxWa3YceVjcn5FN4/s640/DSC_0191_1024x681.JPG(βασικοί συντελεστές της εκδήλωσης. Νικόλαος Σπέγγος, Χρήστος Τούμπουρος και Γιώργος Ματσούκας)
Αλλά περισσότερο από καθετί άλλο το βιβλίο «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» είναι μια διαρκής και ασίγαστη καταγγελία της ναζιστικής βίας. Και μια υπόσχεση: δε θ’ αφήσουμε τη σκόνη του χρόνου να σκεπάσει ό,τι γλυκύτερο και ό,τι ωραιότερο μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Η ελάχιστη τιμή που τους οφείλουμε είναι να τους κρατάμε ζωντανούς στη συνείδησή μας και να τους μνημονεύουμε.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM6_88Wn6_uJBMcMPbG2OOxQ7dQ_j2wDscAQFT46y2bwYv-p2sLHYDEhCZlrSeHdn0-PZqIzqrMXOvXLQYTMrERbRajjlIP-Hll1mFPzyaIorKX7VS2E0KaLWavp0_2mDg2SEQpt8fmys/s640/DSC_0124_1024x681.JPG
Κυρίες και κύριοι.
Ο ναζισμός είναι έγκλημα. Το μεγαλύτερο έγκλημα που γνώρισε ποτέ η Ανθρωπότητα το προκάλεσε ο ναζισμός: Πάνω από 50 εκατομμύρια θύματα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα, η πατρίδα μας κατ’ αναλογία του πληθυσμού της υπέστη από τον ναζισμό τη μεγαλύτερη σφαγή από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο: Πάνω από 700.000 νεκροί, ανείπωτες θηριωδίες, αμέτρητα ολοκαυτώματα…
Ο φασισμός ως ιδεολογία  που κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία και ευθύνεται για τις θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, στις μέρες μας δείχνει να προσπαθεί να αναγεννηθεί. Γι’ αυτό και τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης  μας παρέχουν τη δυνατότητα να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα: «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να αναγεννηθεί ο ναζισμός ως ιδεολογία. Ειδικά εδώ, στον τόπο που μετράει χιλιάδες νεκρούς από το ναζισμό». Ένα μάθημα: Οι εισβολείς κατέσκαψαν τα χωριά, έκαψαν και σκότωσαν… Επιχείρησαν, μα δεν μπόρεσαν να ατιμάσουν την εθνική μας συνείδηση …

Γιατί αυτή η συνείδηση στοιχειωμένη και θεμελιωμένη σ’ όλη την ιστορική πορεία του Έλληνα αποτυπώθηκε στον αγώνα του, στην ηρωική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ κατά των κατακτητών και εντυπώθηκε, στην συνείδηση της ανθρωπότητας και   στα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: