Μια συμφωνία που υπογράφηκε αλλά έμεινε γράμμα κενό... Ένα χρέος που δεν έγινε ποτέ. Και χιλιάδες ήρωες ξεχασμένοι στα βουνά της Αλβανίας.
Από κείνη τη γενιά που έγινε μύθος. Πέρασε στην ιστορία με μία λέξη. Τη λέξη «Αέρας». Κι ύστερα;
Ύστερα η λησμονιά.
Χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας, μένουν άταφοι. Περιμένουν από μια πατρίδα το αυτονόητο.
Από το 2009 που υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος κι Αλβανίας για την δημιουργία των στρατιωτικών νεκροταφείων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως η συμφωνία μπαίνει σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην εφαρμόζεται.
Το στενό πέρασμα της Κλεισούρας κόβει στην κυριολεξία την ανάσα... Το ύψωμα 731... Μια ταπεινή πλάκα, εκεί που δόθηκε η φονικότερη μάχη του ελληνικού στρατού, τον Μάρτιο του 1941.
Κι ένα νεκροταφείο χωρίς νεκρούς... Τα βήματα γίνονται αργά έξω από το Ναό της Αναστάσεως...
Μια βαριά σιωπή. Να σταματήσεις ακόμη και την ανάσα για να μην σαλέψει τίποτα... Όχι οι ήρωες δεν πέθαναν, όπως λένε οι ντόπιοι... Ξεκουράζονται στην αιωνιότητα.
Στον γυναικωνίτη του Ναού της Αναστάσεως βρίσκονται για περισσότερα από δέκα χρόνια, οι οστεοθήκες 280 Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες του 40-41.
Άγνωστοι... Μόνο ένας αναγνωρίστηκε από τη βέρα που φορούσε στο χέρι του!
Δίπλα στο Ναό της Αναστάσεως, με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, κατασκευάστηκε ένα οργανωμένο νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.
Το νεκροταφείο, τα μνήματα με τους σταυρούς, στέκουν εκεί για χρόνια... Και τα οστά χιλιάδων Ελλήνων νεκρών, που έπεσαν στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου να παραμένουν ακόμη.
Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες.
Η συντριπτική πλειοψηφία έπεσε, εντός της αλβανικής επικράτειας.
Σήμερα το μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο είναι στους Βουλιαράτες. Άλλα τρία, τα οποία περιελάμβανε η συμφωνία που έχουν υπογράψει Ελλάδα κι Αλβανία –Κλεισούρα, Χειμάρα και Κορυτσά- μένουν στα χαρτιά...
Με εξέχουσα βέβαια την περίπτωση της Κλεισούρας, όπου το νεκροταφείο έγινε, αλλά παραμένει κενό...
Οι λιγοστοί κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου, που φτάνουν εδώ, αφήνουν τα δάκρυά τους να κυλήσουν. Για εκείνους που βρίσκονται στις οστεοθήκες, αλλά και για όσους παραμένουν στα βουνά, ξεχασμένοι από μια πατρίδα για την οποία θυσιάστηκαν.
Για μια πατρίδα που λησμόνησε τους νεκρούς της...
Βάσω Σκουλίκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου