Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Κινδυνεύει η Χιμάρα… Γκρεμίζουν τα σπίτια Βορειοηπειρωτών… Τελεσίγραφο για την εκκένωσή τους!

axeimara spiti1
Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Χιμάρα, η οποία εδώ και μήνες βιώνει κλίμα τρόμου το οποίο εκπορεύεται από την Κυβέρνηση των Τιράνων σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή.
Στο στόχαστρο βρίσκονται οι περιουσίες των Βορειοηπειρωτών... Αυτές αντιμετωπίζονται ως μεγάλο εμπόδιο που πρέπει να βγει από τη μέση ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια ανάπλασης και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Οι εντάσεις αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες επίσης, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ανήμερα της εθνικής επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, 19 οικογένειες παρέλαβαν ειδοποιητήριο υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο Χιμάρας, Γιώργο Γκόρο, με το οποίο τους δίνει προθεσμία πέντε ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χιμάρας.
Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που τις κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο.
Το σχέδιο αυτό έτυχε σφοδρών αντιδράσεων από τους ντόπιους κάτοικους τον περασμένο Ιούνιο.
Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει τον παραλογισμό και την σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομόνοια. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε για να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά για την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και την μεταβίβαση σε τρίτους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πίσω από τις περίφημες 11οροφες πολυκατοικίες, ιδιοκτησίας του κ. Κοκεδήμα,-στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ράμα- αποφασίστηκε να γκρεμιστούν οι κατοικίες των οικογενειών Κονόμη και Μπολάνου, κτίρια 200 ετών, μόνο και μόνο για να αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα πολυώροφα κτίρια.
«Πρόκειται για ωμό βανδαλισμό έξω από κάθε λογική, που στόχο έχει να εκτοπίσει τους αυτόχθονες Χιμαριώτες εις όφελος ύποπτων κατασκευαστικών εταιριών.
Πώς μπορεί ένα σχέδιο να βαπτίζεται αναπτυξιακό όταν γίνεται εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, όπως έγινε στην περίπτωση της οικογένειας Μπένου, όπου η «ανάπτυξη» έδιωξε 4 οικογένειες στο εξωτερικό;», επισημαίνει η Ομόνοια και καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας να παρέμβει ώστε να δοθεί τέλος στα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
Συνάμα η Ομόνοια απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα καθώς παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα από σκοτεινούς οικονομικούς και εθνικιστικούς κύκλους, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί..
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΟΜΟΝΟΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: