Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου… Ζωντάνεψαν οι μνήμες από το Έπος του 40!

Μνήμες από το Έπος του '40, την εισβολή των Ιταλών και τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, ξεδιπλώθηκαν στο Καλπάκι, στα ίδια μέρη όπου γράφτηκαν ορισμένες από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας.
Τόπος προσκυνήματος το Μνημείο του Μαχητή. Του στρατιώτη που πολέμησε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες...
Του στρατιώτη που γύρισε στην πατρίδα, αλλά και κείνου που ακόμη περιμένει, ξεχασμένος στα πεδία των μαχών...
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.
Πλήθος κόσμου από την περιοχή, αλλά και επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πωγωνίου και της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.
Η πολυήμερη μάχη στη γραμμή άμυνας Καλπάκι-Καλαμάς διήρκεσε από την 28η Οκτωβρίου έως την 13η Νοεμβρίου, οπότε ο ελληνικός στρατός αναχαίτισε τους εισβολείς Ιταλούς, οι οποίοι πέρασαν στην οπισθοχώρηση. Και έτσι ξεκίνησε η νικηφόρα προέλαση.
Νωρίτερα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε ότι οι Έλληνες φαντάροι απέδειξαν σε όλο τον κόσμο πως η δύναμη ενός λαού είναι η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η βαθιά πίστη στις αρχές, τις αξίες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας και επεσήμανε την ανάγκη το Καλπάκι και τα Γιάννινα να αποτελέσουν το επίκεντρο του εορτασμού σε επίπεδο χώρος.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του 40 αλλά και στους συμβολισμούς που εξακολουθούν να είναι επίκαιροι.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Λώλος, η ηγεσία του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: