Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Από πού καταγόταν ο καλόγηρος Σαμουήλ, που ανατίναξε το Κούγκι;


Πολλά μέρη ερίζουν για την καταγωγή του καλόγηρου Σαμουήλ, που ανατίναξε το Κούγκι. Αλλά και οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει σε τελικό συμπέρασμα, αφού δεν σώζονται ακριβείς πηγές. Ωστόσο οι κάτοικοι του θεσπρωτικού χωριού Κρυονέρι (παλαιά Λίμποβο) Φιλιατών, θεωρούν βέβαιο ότι ο καλόγηρος Σαμουήλ κατάγονταν από το χωριό τους. Μάλιστα η Αδελφότητα του χωριού έχει το όνομά του. Ακόμη ως τόποι καταγωγής τους σημειώνονται η Στενή Εύβοιας αλλά και η Β. Ήπειρος.  
Παλαιοί και νέοι ιστορικοί συμφωνούν για την ανεκτίμητη προσφορά του Σαμουήλ στον αγώνα για την ελευθερία, αλλά ο καθένας εκφράζει τη δική του γνώμη και εκδοχή για την καταγωγή του.
Αυτό,που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι κατά την τελευταία πολιορκία του Σουλίου (1800-1803) διακρίθηκε για την ευστροφία του και την παλικαριά του, προσφέροντας με πολλούς τρόπους τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ακόμα και συμμετέχοντας ο ίδιος στις μάχες κατά των Τουρκαλβανών θυσιάζοντας και την ίδια τη ζωή του, με αποτέλεσμα να τον θεωρεί ο Αλή πασάς ως τον μεγαλύτερο εχθρό του.

1 σχόλιο:

Giannis Mamais είπε...

Ο Σαμουήλ καταγόταν από τον Αμόλοχο της Άνδρου.
Μόνασε στον μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει ακόμα και σήμερα το ασκητήριό του.