Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των Νέων Αγροτών. 31 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις


Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και φάκελο από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016

 Επιβεβαιώθηκαν οι χθεσινές αποκλειστικές πληροφορίες του ypaithtos.gr, σχετικά με το ότι ήταν έτοιμη για δημοσίευση στο ΦΕΚ η απόφαση του προγράμματος των Νέων Αγροτών. (Δείτε εδώ την προκήρυξη που επίσης δημοσιεύθηκε σήμερα 18/10)
     Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, για υπογραφή στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βρίσκεται η ΚΥΑ που αφορά την εκχώρηση του 37% του ΠΑΑ 2014 – 2020 στις Περιφέρειες της χώρας. Αμέσως μετά και αυτή η απόφαση θα… φύγει για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων που τρέχει ουσιαστικά την διαδικασία, «πιάνει» τον στόχο του Οκτωβρίου.....

Οικονομική ενίσχυση
Σύμφωνα με την απόφαση το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ως εξής: 
4.1. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν φυτική ή και μικτή παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 17.000 ευρώ και αυξάνεται στα 19.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών. 
4.2. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 19.500 ευρώ ή 22.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

Kριτήρια Επιλεξιμότητας
Σύμφωνα με αυτό κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α1) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:
i) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.
Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου 6.1. α2) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι Νομικά πρόσωπα:
i) Έχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπο τους νέο γεωργό που πληροί της προϋποθέσεις του σημείου (α1).
ii) Έχουν ως αρχηγό – νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των παραγράφων (ε) και (ζ) του άρθρου 3 της παρούσας, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51%.
iii)Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού – νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.
iv) Έχουν ως κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα (Ομάδα ΚΑΔ 01 εκτός των ΚΑΔ 01.6 και ΚΑΔ 01.7) στη γεωργική παραγωγή. Δραστηριότητες στην αλιεία δεν λαμβάνονται υπόψη. β) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παράγραφο (ζ) του άρθρου 3 της παρούσας, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης. 
γ) Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Στήριξης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.1. 
δ) Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, οι αρχηγοί/διαχειριστές αυτών πρέπει να έχουν οριστεί ως νόμιμοι εκπρόσωποι αυτών. 
ε) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν πρέπει να έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης. 
στ) Να εκπληρώνουν την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης. 
ζ) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης τους. 
η) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη με δεσμευτικούς ποιοτικούς ή/και ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 9, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 10, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ή συμπλήρωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται. 
θ) Εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ). ι) Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ
Ενίσχυση 241 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 12.000 νέων αγροτών

Δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα (www.agrotikianaptixi.gr) η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά την ενίσχυση νέων, έως και 40 ετών, για την είσοδό τους στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.
Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και φάκελο από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.
Ο σχεδιασμός του μέτρου έγινε με τη λογική της απλοποίησης, απλούστευσης του θεσμικού πλαισίου και επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής του σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα μέσω:
· της εκχώρησής του στις ελληνικές Περιφέρειες,
· της αύξησης της μέσης ενίσχυσης ανά δικαιούχο,
· της υιοθέτησης ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μηχανογραφικών εφαρμογών για την ταχεία υποβολή, αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και πληρωμή των δικαιούχων και διασύνδεσή τους με λοιπές υποστηρικτικές βάσεις (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, ΟΠΣΑΑ, eΠΔΕ, κλπ.),
· της δυνατότητας για πρώτη φορά συμμετοχής νομικών προσώπων στο μέτρο ως δικαιούχων στήριξης,
·  της απλούστευσης προσδιορισμού και τεκμηρίωσης του χρόνου πρώτης εγκατάστασης, με την αίτηση και εγγραφή των υποψηφίων στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως «νεοεισερχόμενοι» στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες αγρότες, αντί της υποβολής πληθώρας λοιπών δικαιολογητικών,
· της μη υποχρεωτικότητας τήρησης μακροχρόνων δεσμεύσεων πενταετίας μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων και υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών.
Η  ένταξη των νέων γεωργών στο μέτρο μπορεί να συνδυαστεί με την ενίσχυσή τους (και μάλιστα με προνομιακούς όρους) από άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014 -2020, όπως:
·  4.1 Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης,
· 1.1 Επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων με δράση κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς,
·  3.1 Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων,
·  2.1 Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών,
·  9.1 Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:
«Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, είναι βασικός μας στόχος, δεδομένης και της διαφαινόμενης τάσης επιστροφής νέων στην ύπαιθρο. Αν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις της γεωργίας και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο.
Ενισχύουμε λοιπόν την είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα και την ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τις προηγούμενες γενιές, με επαρκές αρχικό παραγωγικό δυναμικό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: