Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Πηγές Άρτας: Το χρονικό μιας οικολογικής καταστροφής


- Ο θάνατος του Αχελώου παραμονεύει στις όχθες του 
Ενός κακού μύρια έπονται έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.. Έτσι μετά τις τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκάλεσαν οι κατασκευάστριες εταιρείες στο χωριό μας και την περιοχή των έργων εκτροπής του Αχελώου με κυριότερα την τέλεια καταστροφή των ιστορικών μνημείων ,έρχεται δυστυχώς και η οικολογική βόμβα... (φώτο της ντροπής) 


...που σκάει στις εγκαταλελειμμένες δεκαετία και πλέον εγκαταστάσεις στις Πηγές ΄Αρτας δεξιά της κοίτης του Αχελώου παραπλεύρως της Γέφυρας Κοράκου.

Τόνοι Συσσωρευτών (Μπαταρίες φορτηγών Αυτοκινήτων και μηχανημάτων έργων) δεκάδες συσκευασίες Περλίτη (ορυκτό) κατεστραμμένες.

Άχρηστα υλικά με επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες μισογκρεμισμένες εγκαταστάσεις, φύλλα αμιάντου που σκέπαζαν κτίρια παλαιοσίδηρα, άχρηστο ηλεκτρολογικό υλικό και άλλα πολλά συνθέτουν το τοπίου μιας εν εξελίξει οικολογικής καταστροφής.

Οι φωτογραφικές καταγγελίες του συγχωριανού μας Γιώργου Α. Αρκουμάνη που τυχαία βρέθηκε στο χώρο πρέπει να σημάνουν συναγερμό όλων των φορέων και υπηρεσιών περιβάλλοντος αλλά και του δήμου Γ.Καραισκάκη για άμεση παρέμβαση και καταλογισμό ευθυνών των ασυνειδήτων εταιρειών του έργου που τα εγκατέλειψαν εν γνώσει της παρανομίας τους.

Αν ρίξετε και μια προσεκτική ματιά στην Αεροφωτογραφία θα το διαπιστώσετε αμέσως.






Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι οι οικολογικές οργανώσεις που λένε ότι κόπτονται για τις επιπτώσεις των έργων εκτροπής στο οικοσύστημα της περιοχής και αντιδρούν στην κατασκευή του έργου εκτροπής, δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους εκεί που έπρεπε, αλλά τις καταγγελίες τις κάνουν από τα γραφεία των Αθηνών, αλλιώς-συμπερασματικά- θα επενέβαιναν νωρίτερα.

Και δεν έχουν επέμβει μέχρι σήμερα. Είναι ότι ποιο εγκληματικό μπορεί να συμβαίνει αυτή τη στιγμή εκεί στην κοίτη του Αχελώου που εν δυνάμει απειλεί με τέλεια καταστροφή το περιβάλλον αλλά και το ίδιο το ποτάμι με ανεπανόρθωτη ζημιά..

Και μην μας πει κανείς για γραφικές οικολογικές ευαισθησίες γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σε λίγο μπορεί να κλαίμε όλοι μαζί αν δεν αντιδράσουμε τώρα που μπορεί να αποσοβηθεί η καταστροφή με την απομάκρυνσή τους από το χώρο μερίμνη αρμοδίων υπηρεσιών.!!!!

Το θέμα αυτό έρχεται για πρώτη φορά στο φως και δεν πρέπει να μείνει σαν μια ακόμη καταγγελία.

Σήμερα γινόμαστε και εμείς γνώστες αυτής της παρανομίας. Δεν θα την αφήσουμε έτσι !!!!! Είναι νωπή ακόμη η αφίσα της Αδελφότητας Πηγιωτών για τις καταστροφές των ιστορικών μνημείων και του περιβάλλοντος με τίτλο ''Καταζητούνται από την Ιστορία''τώρα θα ''καταζητούνται ''και από την Οικολογία.

Με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να εξεταστεί και η τύχη των εγκαταστάσεων αυτών που αφέθηκαν στη μοίρα τους από τις ιδιοκτήτες εταιρείες και έχουν γίνει εστίες μολύνσεως και ''πεδίο άσκησης ικανοτήτων αρπαγής λεηλασίας και κλεψιάς εκ μέρους μερικών συγχωριανών μας και μη, με την ανοχή μας η έστω με μόνο ένα βλέμμα αποδοκιμασίας, σιωπής και συνενοχής.

Έτσι μετά την λεηλασία των εγκαταστάσεων διαμονής προσωπικού των εταιρειών στο Αητολίθι στις Πηγές σειρά έχουν τα κτίρια και τα κτίσματα της περιοχής γέφυρας του Αχελώου.

Όποιος θέλει αρπάζει ότι θέλει (πόρτες παράθυρα λεκάνες νεροχύτες ) καταστρέφει και φεύγει ΄΄σαν κύριος΄΄. Φαίνεται πως ο Κοινωνικός Μιθριδατισμός και η ανοσία απέναντι σε κάθε έννοια παρανομίας, ενδημεί πλέον και στο Χωριό μας.

Ας αντιδράσουμε τουλάχιστον ακόμη και τώρα. Πρότασή μας είναι να τεθούν υπό την επιμελητεία του δήμου με παραχώρηση και αξιοποίηση σε ότι είναι δυνατόν με την άδεια βέβαια των ιδιόκτητων που δεν είναι πλέον -από ότι φαίνεται- εις θέσιν πλέον να τα διαφυλάξουν.

Η να τα μαζέψουν και να διασφαλίσουν το χώρο αυτό.Τελικά ενδημούν και αυτές οι πρακτικές στην κοιλάδα μας. Αυτά ας φτάσουν στα αυτιά αυτών που πρέπει.... 'Έπεται συνέχεια..

Χρήστος Β.Καπερώνης 

Πηγές ΄Αρτας 

Δείτε φωτογραφίες της ντροπής













Δεν υπάρχουν σχόλια: