Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Καλπάκια: Ένα τριήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης

Με ένα τριήμερο εκδηλώσεων ο Δήμος Πωγωνίου θα τιμήσει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και όλους όσους θυσιάστηκαν στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας δίνοντας τον αγώνα της ελευθερίας.
Πρόκειται για εκδηλώσεις που γίνονται στα ίδια χώματα που δόθηκαν οι νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού, στα ίδια βουνά έπεσαν οι πρώτοι νεκροί και από κει που άρχισε να γράφεται η πορεία της νίκης.
Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις, ξεκινούν από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οπότε και στις 6:15 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και αμέσως μετά κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου.
Εκεί, στις 7:00 μ.μ., θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, ενώ θα ακολουθήσει στις 7:15 μ.μ., ομιλία, με θέμα «Οι πρώτες μέρες του πολέμου και το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου» από το Νίκο Θεοδοσίου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό.
Στις 7:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Αρχιμανδρίτη Χρ. Τσοκώνα, από το νομικό Χρ. Σιαράβα κι απονομή τιμητικής πλακέτας.
Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ντόπιοι κι επισκέπτες, θα απολαύσουν από κοντά την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.
Θα προηγηθεί, επιμνημόσυνη δέηση (18:20), προσκλητήριο νεκρών (18:30), κατάθεση στεφάνων (18:40), καλωσόρισμα Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη (18:50), και ομιλία, με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Πραγματικότητες και Συμβολισμοί», από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, επίκουρο καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (18:55).
Τέλος, ανήμερα της επετείου την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Ευαγγελιστρίας (Σωσίνου), στις 8 το πρωί και θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση (10:10 π.μ.), κατάθεση στεφάνων (10:20 π.μ.), χαιρετισμός του Δημάρχου Πωγωνίου (10:50 π.μ.) και ομιλία με θέμα «28η Οκτωβρίου 1940 – Οι πρώτες μέρες της νίκης», από την Ελευθερία Τζιάλλα – Μάντζιου, επίτιμη Σχολική Σύμβουλο (10:55 π.μ.)
Οι εκδηλώσεις, θα ολοκληρωθούν με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου Παρακαλάμου (11:15 π.μ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: