Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Τα εγκλήματα στην Ήπειρο, οι κατασχέσεις χρυσού, η αντίσταση.. Άγνωστα ντοκουμέντα από τα Γερμανικά αρχεία. Δείτε τα 3 video του cd που περιέχεται στο βιβλίο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ''Ήπειρος. Μαρτυρικά χωριά 1941-1944''

arxeia nazi
Ανατριχιαστικά αλλά πλήρως αληθινά είναι τα ντοκουμέντα της Γερμανικής θηριωδίας, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι ένα σημαντικό μέρος τους, αφορά και στην Ήπειρο.
Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια, όταν μεταξύ του 2005 και του 2007, η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, προμηθεύτηκε από την υπηρεσία εθνικών αρχείων των ΗΠΑ, 162 μικροφίλμ που αφορούν τις επιχειρήσεις και γενικότερα την παρουσία των Γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων στη πατρίδα μας.
Η Διεύθυνση αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου με άριστη γνώση γερμανικών για την κατά το δυνατόν βέλτιστη μετάφραση των τεκμηρίων και επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται στα υπόψη αρχεία υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού της.
arxeia nazi1
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί πλέον μέρος του επιτελούμενου πολύπλευρου έργου της Δνσης Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η ψηφιοποίηση με τα ειδικά μηχανήματα για το σύνολο των 162 μικροφίλμ έχει ολοκληρωθεί.
Ένα μικρό μέρος παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Υπουργείου Άμυνας και απ΄αυτά ξεχωρίζουν συγκεκριμένες αναφορές στην Ήπειρο.
Έτσι προβλήθηκε έγγραφο της 1ης Ορεινής Μεραρχίας σχετικά με την προέλαση των κατακτητών στα Ιωάννινα, το οποίο μάλιστα εφιστά την προσοχή στην κατασκοπεία των τηλεπικοινωνιών,' καθώς ο εχθρός παρακολουθεί'.
Οι οδηγίες που δίνονται είναι άκρως κυνικές:
«Κατά την εκκαθάριση της περιοχής των συμμοριτών θα πρέπει να γίνεται αιχμηρή επέμβαση. Όλες οι τοποθεσίες που οι συμμορίτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια πρέπει να καταστρέφονται, ο ανδρικός πληθυσμός για τον οποίο δεν υπάρχει υπόνοια συμμετοχής στον αγώνα ή υποστήριξης των συμμοριών και δεν έχει εκτελεστεί, θα πρέπει να συλλαμβάνεται.
Σε περιπτώσεις σαμποτάζ (δρόμοι, ανατινάξεις γεφυρών, αποκοπή τηλεφωνικών γραμμών) πρέπει να υπάρχουν αυστηρά αντίποινα (καταγράφονται ως 'μέτρα εξιλέωσης') εναντίον του τοπικού πληθυσμού.
Τα αντίποινα αυτά θα έχουν επιτυχία μόνο εάν γίνουν γρήγορα και σε δημόσιους χώρους, εάν οδηγούνται οι συμμετέχοντες του σαμποτάζ στον τόπο καταγωγής τους, όπου θα πρέπει να απαγχονίζονται δημόσια (ακόμα και απέναντι στην οικογένεια των δραστών θα πρέπει να υπάρχει αδίστακτη στάση).
Τυχόν ελαστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων θα ερμηνεύεται από την τοπική κοινωνία ως αδυναμία και θα κοστίζει γερμανικό αίμα. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα θα πρέπει να αναφέρονται με λεπτομέρειες στις ημερήσιες αναφορές της Μεραρχίας. Μαζικότερες εκτελέσεις και εμπρησμός χωριών μόνον κατόπιν εντολής του τοπικού διοικητή».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν διάφορα ευρήματα που δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, αλλά σε στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό, τη στάση του, τις ενέργειες και τη συμπεριφορά των Γερμανών στρατιωτών απέναντι σε διαταγές για την αντιμετώπιση καταστάσεων ή στη συνεργασία με Έλληνες πληροφοριοδότες.
Το έγγραφο με ημερομηνία Αυγούστου 1943, αναφέρεται στη ρίψη ποσότητας χρυσού από τους Βρετανούς, με αεροπλάνο, στα Ιωάννινα.
Επίσης στην παρουσία Εβραίων και στη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού προς τους αντάρτες.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατασχέθηκαν 19 ράβδοι χρυσού ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι ποσότητα χρυσού αντίστοιχη με 30 εκατομμύρια δραχμές (εμπορική αξία σε αγγλικές λίρες) είχε περιέλθει στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες.
Η Εβραική Κομμουνιστική Επιτροπή, επίσης συλλέγει χρηματική βοήθεια για τους αντάρτες. Τέλος, η Μεραρχία παρακαλεί να ληφθεί απόφαση σε ποια υπηρεσία θα πρέπει να μεταφερθεί ο μέχρι τώρα κατασχεθείς χρυσός.
Αντίστοιχο απόσπασμα με διαφορετικές αξιοποιήσιμες πληροφορίες, είναι αυτό που αναφέρεται στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας: ...
«Οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι, κατά κύριο λόγο, αξιωματικοί ή πολιτικοί υπάλληλοι και χαρακτηρίζονται ύποπτοι. Σε όλα τα μαγαζιά της Παραμυθιάς, υπάρχει αγγλικός χρυσός. Ο πωλητής στον οποίο βρέθηκε αγγλικός χρυσός και ένα σημαντικό ποσό δραχμών, στάλθηκε επίσης στις φυλακές. Μεγάλη ποσότητα τροφίμων μεταφέρεται από τον Δημοσθένη Ρήγο, σε ένα δωμάτιο στην Παραμυθιά.
Το όνομα Πιτούλης, εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις ανακρίσεις. Πρόκειται για μια οικογένεια στην Αθήνα η οποία χρηματοδοτεί και οργανώνει στρατιωτικές ομάδες στη βορειοδυτική Ελλάδα (κυρίως Θωμάς και Δήμος Πιτούλης).
Ο Ερυθρός Σταυρός, υπό την καθοδήγηση του Επισκόπου Ιωαννίνων, χρησιμοποιείται για τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και χρημάτων.
Το ελληνικό κράτος πληρώνει 400.000 δραχμές σε κάθε θύμα αντιποίνων».
Οι καταστροφές περιοχών, χωριών και πόλεων, άλλες πολύ και άλλες λιγότερο γνωστές, είναι εξαιρετικά συχνές και γίνονται με δραματικά λιτό, λακωνικό τρόπο.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της καταστροφής του Κομμένου της Άρτας στις 16.08.43: ολοσχερής εμπρησμός του χωριού, 150 πολίτες έχασαν την ζωή τους, σπίτια καταστράφηκαν ή κάηκαν με χειροβομβίδες. Το σύνολο των ζώων και του μαλλιού κατασχέθηκε. Από τον εμπρησμό των σπιτιών καταστράφηκε μεγάλο μέρος πυρομαχικών και όπλων.
Στα ίδια αρχεία όμως υπάρχουν και πολύ αναλυτικές περιγραφές του περιεχομένου, όπως μία περίπτωση με λάφυρα στην περιοχή των Ιωαννίνων, ήδη από τις αρχές Μαΐου 1941.
«478 νεκροί, 89 αιχμάλωτοι, λάφυρα....
Στην περιοχή των Ιωαννίνων, γερμανικές μονάδες παρενοχλήθηκαν από τον εχθρό στην περιοχή Νεγράδες-Καρυές.
Οι αντάρτες είχαν 18 απώλειες. Ως αντίποινα ('τιμωρητικά μέτρα' αναφέρονται) καταστράφηκαν οι περιοχές Ασπράγγελοι και Ελάτη.
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που προκλήθηκε από τον εμπρησμό, έγιναν εκρήξεις των όπλων που έκρυβαν οι κάτοικοι. Οι περιοχές Μονοδένδρι-Βίτσα πυρπολήθηκαν από πυροβολικό».
Είναι ένα μόνο μέρος της φρίκης... Η μελέτη των αρχείων συνεχίζεται ενώ έχει ανοίξει ο δρόμος για να φτάσουν ακόμη περισσότερα, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία... Στοιχεία από έναν τραγικό κατάλογο χωρίς τέλος...

Δείτε τα 3 video του cd που περιέχεται στο βιβλίο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ''Ήπειρος.Μαρτυρικά χωριά  1941-1944''





Δεν υπάρχουν σχόλια: