Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου.



Κατάμεστο κάθε βράδυ σε όλες τις παραστάσεις από 7 έως 12 Αυγούστου 2016 το Θέατρο κατά τις εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου.
Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μαγευτική συναυλία από τη Μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού με γνωστά τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων δημιουργών.
Τη συναυλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου που σαγηνεύτηκε από τα υπέροχα τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει. Η εκδήλωση μεταδόθηκε από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Art TV με αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το υψηλής ποιότητας θέαμα.







Στη Μπάντα συμμετείχαν 36 ένστολοι μουσικοί και τραγουδιστές με μαέστρο τον Πλωτάρχη Γ. Τσιλιμπάρη ΠΝ. Τραγούδησαν η σοπράνο Ευδοκία Μωϋσίδου, ο τενόρος Στ. Σαλαμπασόπουλος, η Ιρσίλη Μπενέτου και ο Σ. Γραμματικός. Τη Μπάντα συνόδευε ο Πλοίαρχος Αν. Μιχέλης ΠΝ, Διευθυντής του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες εκ μέρους του Αραχθείου Θεάτρου προς τον Α/ΓΕΝ Αντινάυαρχο Γ. Γιακουμάκη ΠΝ που αποδόθηκε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και προς την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού που αποδόθηκε από τον Δήμαρχο Άρτας κ. Χρήστο Τσιρογιάννη. Παράλληλα εκ μέρους του Α/ΓΕΝ απονεμήθηκε τιμητικός θυρεός στην κ. Ρίτα Νάστου που αποδόθηκε από τον Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού Πλοίαρχο Αν. Μιχέλη ΠΝ.
Στις 8 Αυγούστου δόθηκε η θεατρική παράσταση «Λιπεσάνορες. Τα χρόνια του φιδιού» του Δ. Βαρβαρήγου με πρωταγωνίστρια την συντοπίτισσά μας Γ. Ζώη.
Για την παράσταση γράφει η κυρία Ρούλα Χρήστου:
«Ποια Επίδαυρος και ποια Λυσσιστράτη..! Λιπεσάνορες, στο Αράχθειο θέατρο Σκούπας Άρτας ήταν η θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος που κέρδισε τις καρδιές του κοινού και τις κριτικές όσων μάλιστα είχαν πρόσφατο μέτρο σύγκρισης από ανάλογες παραστάσεις αλλού.
Δεν ήξερες ποια απ΄ τις πέντε γυναίκες της σκηνής να ξεχωρίσεις ως την καλύτερη.
Η Εκάβη μπορεί να ήταν πρωταγωνίστρια αλλά ούτε οι άλλες (Ανδρομάχη, Κασσάνδρα, Βρυσηΐδα, μηδέ της ραψωδού εξαιρουμένης) υπολείπονταν σε υποκριτική δεινότητα και δυνατά, διαχρονικά, νοήματα στα λόγια τους. 
Έσφιγγες στο τέλος τα χέρια τους για συγχαρητήρια κι ένιωθες φτωχή τη λέξη να εκφράσει τα αισθήματα.
Το σκηνικό λιτό, το φυσικό τοπίο των Τζουμέρκων γύρω να σε αυθυποβάλλει, το κοινό με θρησκευτική ευλάβεια, όλα δημιούργησαν μια βραδιά μοναδική. Όπως μοναδική ήταν κι η προηγούμενη με τη συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στον ίδιο χώρο.
Έτσι λοιπόν εκτός απ΄τα «εύγε» στους συντελεστές της παράστασης Λιπεσάνορες, πολλά συγχαρητήρια αξίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Αράχθειου Φεστιβάλ Ρίτα Νάστου.
Αυτή που πίστεψε και αγωνίστηκε για ένα ιδεώδες πολιτιστικό φεστιβάλ.»
Στις 9 Αυγούστου οι μικροί μας φίλοι ενθουσιάστηκαν από το υπέροχο παραμύθι Ο Μάγος του Οζ από τη θεατρική σκηνή Έκφραση Ιωαννίνων, συμμετέχοντας ενεργά στην παράσταση και καταχειροκροτώντας στο τέλος τους συντελεστές.
Στις 10 Αυγούστου, από την ίδια σκηνή δόθηκε η θεατρική παράσταση Ματωμένος Γάμος του Φ. Λόρκα. Οι δωρικές ερμηνείες, το γραμμικό σκηνικό υπό το φως των αστεριών με φόντο το αδάμαστο ορεινό τοπίο και η δυναμική σκηνοθεσία του Χ. Χρήστου καθήλωσαν το κοινό και το υπέβαλαν σε μία συγκλονιστική θεατρική εμπειρία.


Στις 11 Αυγούστου μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον κλασικό μας Αριστοφάνη σε μία ιδιαίτερης απόδοσης σκηνοθετική προσέγγιση του Πλούτου από την Αννίτα Γκαϊτατζή με το θεατρικό εργαστήρι Λαμπιόνι. Στο ρόλο του Πλούτου πρωταγωνίστησε η συμπατριώτισσά μας Λαμπρίνα Σκορίλα. Στην αρχή της εκδήλωσης η κ. Ρίτα Νάστου απένειμε τιμητική πλακέτα στην σκηνοθέτιδα κ. Γκαϊτατζή κ στον πρωταγωνιστή κ. Αστέρη Αναστασιάδη για τη δεκαετή παρουσία τους στο Αράχθειο Θέατρο.



Στις 12 Αυγούστου παρουσιάστηκε εκδήλωση αφιέρωμα στις χαμένες πατρίδες. Ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Ροδίτης Σερβίων Κοζάνης αναπαρέστησε δρώμενα από τον Πόντο και ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Σμυρνιών Βαθυλάκκου Θεσσαλονίκης αναπαρέστησε δρώμενα από τη γλυκιά και αλησμόνητη Σμύρνη. Παρακολουθήσαμε τους δυναμικούς, μαχητικούς αλλά και λυρικούς ποντιακούς χορούς καθώς και τους κοσμοπολίτικους σμυρναίικους όπως εξελίχθηκαν ιστορικά μέσα στα καφέ Αμάν της Σμύρνης. Οι θεατές ταξίδεψαν νοερά στις χαμένες πατρίδες και βρέθηκαν να κοιτούν άλλες εποχές και άλλους τόπους. Για τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες από την κ. Ρίτα Νάστου στην πρόεδρο του συλλόγου Σερβίων Κοζάνης κ. Μαρία Κεχαγιά και στην πρόεδρο του συλλόγου Βαθύλακκου Σμυρναίων κ. Αθηνά Ρουμελιώτη. Οι χοροδιδάσκαλοι των δύο συλλόγων κκ Σπύρος Αφεντουλίδης και Βαγγέλης Παπάζογλου αντιστοίχως έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Άρτας κ. Γ. Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Β. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Άρτας κ. Χ. Τσιρογιάννης με τους Αντιδημάρχους κκ Λιόντο και Ζέρβα, ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθ. Ζούτσος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης κ. Γ. Μπάρπας, ο τέως Δήμαρχος Άρτας κ. Ι. Παπαλέξης, ο τέως Δήμαρχος Ξηροβουνίου κ. Λ. Τσιάπαλης, ο δημοτικός σύμβουλος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Φ. Χαχούλης, η τέως Πρόεδρος του πρώτου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων κ. Α. Μαργαρίτη με το σύζυγό της γιο της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας κ. David Andrews και το γιο τους Αλέξανδρο, ο τέως Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Κ. Αλεξίου, ο Πρόεδρος της Τζουμερκιώτικης Ομοσπονδίας κ. Χ. Λαναράς, εκπρόσωποι της Πανηπειρωτικής κκ Α. Κοντός και Ε. Σιαμέτη, πολλοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου. Το φεστιβάλ χαιρέτισαν με μηνύματά τους η Υφυπουργός και κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη και οι Βουλευτές Άρτας κ. Β. Τσίρκας και Πρεβέζης κ. Κ. Μπάρκας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση του φετινού 10ου φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο κ. Γιακουμάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για τη διάθεση της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ρίτα Μυστακοπούλου- Νάστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: