Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Οι φορεσιές μου ξαναχορεύουν.



Το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», στον Λόφο Φιλοπάππου, μια εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Πλακίδα με τίτλο «Οι φορεσιές μου ξαναχορεύουν». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία με φορεσιές ραμμένες από το εργαστήρι Νίκος Πλακίδας θέλησαν να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στη συμβολή του Νίκου Πλακίδα στα λαϊκά και πολιτισμικά ήθη και έθιμα της Ελλάδας.
Τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν:
  • Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγρινίου «Συντροφιά με την Παράδοση»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθυπεδιωτών Ιωαννίνων
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασώνα Πρεβέζης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»
  • Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

Το παρόν, λοιπόν, έδωσε και ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασώνα «Ο Άγιος Απόστολος Παύλος», με τη συμμετοχή του χορευτικού συλλόγου, εκπροσωπώντας τον Δήμο Ζηρού, αλλά και γενικότερα ολόκληρη την περιοχή της Πρέβεζας. Όλοι οι παρευρισκόμενοι του συλλόγου, αλλά και ντόπιοι θεατές μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, με τον πρόεδρο του συλλόγου Λάμπρο Γάκη να τονίζει ότι: Έπεται και συνέχεια.

Ο ενθουσιασμός αυτός ήταν ιδιαίτερα έκδηλος σε όλα τα μέλη της αποστολής, διότι όπως τόνισαν άπαντες, φορώντας τις ιδιαίτερα κομψές και καλοραμμένες στολές του Νίκου Πλακίδα, ένιωθαν ότι συμμετείχαν και αυτοί με το δικό τους τρόπο στην εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του. Πολλά συγχαρητήρια βέβαια για την άρτια προετοιμασία και εκτέλεση του χορευτικού προγράμματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασώνα, οφείλονται και στον χοροδιδάσκαλο του χορευτικού Νίκου Ζήση, από την Παντάνασσα Άρτας.


Η παρουσία πολλών χορευτικών συγκροτημάτων ήταν πολύ σημαντική προκειμένου να κατανοηθούν τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής. Αφού το κάθε χορευτικό μετέφερε στο χοροθέατρο τη δική του ιστορία και παράδοση. Συνεπώς, οι θεατές που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά αυτήν την εορταστική χορευτική εκδήλωση, μπόρεσαν να σχηματίσουν μια εμπεριστατωμένη αντίληψη και άποψη για το τι συμβόλιζε ο κάθε χορός και ειδικότερα ποια ήταν εκείνα τα λαογραφική μηνύματα που μετέφερε το έκαστο χορευτικό.
Ο Χορευτικός Σύλλογος Κερασώνα, λοιπόν, εκπροσώπησε επάξια το χωριό σ’ αυτήν τη σημαντική εκδήλωση και άπαντες, θεατές και μέλη της αποστολής, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά! Ο σύλλογος και το χωριό εν συνεχεία προετοιμάστηκαν για την επόμενη μεγάλη γιορτή, αυτή του Αγίου Πνεύματος, με τη διεξαγωγή ημερήσιας θρησκευτικής πανήγυρης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.







Δημήτριος Κολιός
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων





romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: