Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο «ρουκετοπόλεμος» του Μηταράκη, η offshore της «Αυγής» και τα... αντίποινα του




Η πολιτική μπορεί να είναι η «τέχνη του εφικτού» κατά τον Οττο Φον Μπίσμαρκ (γερμανός καγκελάριος του 19ου αιώνα)  αλλά έχει σίγουρα και τα ευτράπελά της. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο. πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, που άρχισε με την τροπολογία του βουλευτή για τον «ρουκετοπόλεμο» στον Βροντάδο της Χίου. Είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα και είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση. Αλλά επειδή ο κ. Μηταράκης την Τρίτη επιτέθηκε στην εφημερίδα «Αυγή» για τη συμμετοχή κυπριακής offshore στο μετοχικό της κεφάλαιο, την Τετάρτη σε μία κίνηση. αντιποίνων, αποσύρθηκε η τροπολογία.

Το χρονικό έχει ως εξής:


Την Τρίτη προκλήθηκε «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του κ. Μηταράκη και της «Αυγής» σχετικά με τη συμμετοχή offshore εταιρείας στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η εφημερίδα αναγνώρισε την είσοδο εταιρείας κυπριακών συμφερόντων στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου το 2014 σημειώνοντας ότι στη διαδικασία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά
και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του κ. Μηταράκη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, περί ύπαρξης κυπριακής offshore στο μετοχικό κεφάλαιο.
Η «Αυγή» σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «ως γνωστόν ο αντιπερισπασμός είναι μια προσφιλής τακτική σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης για να αντιπαρέλθουν κάποια ακανθώδη για τα ίδια θέματα».
Μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τον κ. Μηταράκη ότι είναι «γνωστός, κυρίως για την παραπολιτική του δραστηριότητα» και ότι «πήγε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα, κατά βάση προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ήλεγχαν το τραπεζικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, και ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής κ. Φραγκιαδάκη, τι γνωρίζει για την κυπριακή off shore, που βρίσκεται στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αυγής» και τι σχέση έχει αυτή με το δάνειο των 900.000 ευρώ».
Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι:

  • Η «Αυγή» έχει μόνο ένα δάνειο από την ΕΤΕ εδώ και 8 χρόνια, που εξυπηρετείται κανονικά και ανελλιπώς, με συνέπεια από 1,3 εκατομμύρια περίπου να έχει μειωθεί στις 900.000 ευρώ.
  • Το 2014 η πολυμετοχική εταιρεία «Αυγή» προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ' αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρεία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με «εγγύηση» για κάτι άλλο. Αυτό είναι όλο.

 Η ΝΔ απάντησε άμεσα με δική της ανακοίνωση όπου τονίζει ότι το «κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά τις αποκαλύψεις, τη συμμετοχή offshore εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των ψεμάτων έγινε ΣΥΡΙΖΑ των offshore» τονίζει και ζητεί απάντηση για το ποιο φυσικό πρόσωπο βρίσκεται πίσω από την offshore εταιρεία. Κλείνοντας σημειώνει η Ν.Δ. «αυτά προς το παρόν». Ο κ. Μηταράκης κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα έκανε λόγο για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή» κυπριακής offshore με ποσοστό 2,93%.
»Ο κ. Μηταράκης ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιάδακη ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που την κατέχει, ενώ ο εισηγήτής της Ν.Δ. μιλώντας με δημοσιογράφους είπε ότι η εταιρεία ονομάζεται «ATLAS»».
Ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι «το δάνειο της «Αυγής» είναι 900.000 ευρώ και εξυπηρετείται», ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει για την offshore.

Παράπλευρη απώλεια και ο... ρουκετοπόλεμος του Βροντάδου 
Το όλο ζήτημα είχε συνέχεια και την επόμενη ημέρα. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απέσυρε τροπολογία του Νότη Μηταράκη για τη νομιμοποίηση εθίμων που επαναλαμβάνονται από γενιά σε γενιά.
Η τροπολογία αφορούσε ουσιαστικά τον πασχαλινό ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου, ο οποίος δεν διεξήχθη φέτος, έπειτα από πολλά χρόνια. Είχε ενταχθεί σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, είχε μάλιστα την θετική εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Παρά ταύτα, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη διάταξη η έννοια του εθίμου και η διαδικασία για τους όρους διεξαγωγής που προβλέπει με μόνο κριτήριο την επανάληψη από γενιά σε γενιά χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και θα επανέλθει με άλλο νομοθέτημα.
Τη διαφωνία του με την απόσυρση των διατάξεων εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας που έκανε λόγο για «αντίποινα της κυβέρνησης» για τις αναφορές του κ. Μηταράκη για την «Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: