Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Άκτιο: Το... «μάνα έρχεται εξ ουρανού» !!




Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε στο Άκτιο, στο χώρο του αεροδρομίου. Αναμένοντας κάποια πτήση, παρατηρήσαμε -με ικανοποίηση είναι γεγονός- ότι οι αφίξεις των αεροπλάνων ήταν τόσο πυκνή που μας θύμιζε, αεροδρόμιο όχι περιφερειακό, αλλά έναν αερολιμένα, ο οποίος εξυπηρετεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη !! 

Έτσι και πέρα από την στιγμιαία ικανοποίησή μας, παράλληλα προβληματιστήκαμε και μάλιστα έντονα. Αυτή η έντονη αεροπορική κινητικότητα στη περιοχή μας, φαίνεται να μη αγγίζει την Άρτα.

Κερδισμένες, όπως όλα δείχνουν είναι οι περιοχές της Πρέβεζας, Λευκάδας και σίγουρα οι αντίστοιχες παραλιακές της Βόρειας Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πολύ τυχερές οι προαναφερόμενες περιοχές. Ήδη δέχονται το πλούσιο τουριστικό προϊόν τους και δοξάζουν την όποια τύχη τους. Εκατοντάδες και σε καθημερινή βάση οι αφίξεις τουριστών στη περιοχή.

Αποτέλεσμα; Αυτονόητο. Η τόνωση της οικονομίας στις τοπικές αυτές κοινωνίες στους κρίσιμους καιρούς της οικονομικής κρίσης είναι πλέον ΔΕΔΟΜΕΝΗ, είναι κυριολεκτικά .ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΗ !!

Σ' αυτή λοιπόν την «εξ' ουρανού» τόνωση της οικονομίας στη Δυτική Ελλάδα, η Άρτα απλά παρακολουθεί τις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροπλάνων και στη προκειμένη περίπτωση των τουριστών.

Και επίσης δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι μαζί με το Άκτιο, είναι και η Εγνατία Οδός, η οποία τονώνει τουριστικά την περιοχή, τόσο από την Βόρεια Ελλάδα, όσο και από τις χώρες των Βαλκανίων.

Από αυτή την τουριστική κοσμοσυρροή, η Άρτα βλέπει ότι δεν μπορεί μέχρι σήμερα να μπει έστω και υποτονικά στη διανομή των όποιων κερδών από αυτή την πραγματικότητα. Γι' αυτή την κατάσταση σίγουρα κάποιοι έχουν ευθύνες, οι οποίες δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν.

Σημασία έχει το γεγονός ότι τα νέα δεδομένα πρέπει να προβληματίσουν, να προβληματίσουν και να προβληματίσουν!! Η σοβαρή αντιμετώπιση αυτών των νέων δεδομένων είναι κοινή υπόθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδιωτών επιχειρηματιών.

Μεμονωμένες και πρόχειρες ενέργειες του τύπου «βλέποντας και κάνοντας» είναι καταδικασμένες. Ο σοβαρός προγραμματισμός σε βάθος χρόνου είναι εκείνος που μπορεί να αποδώσει απτά αποτελέσματα.

Δεν φτάνει να υποστηρίζουμε ότι μεταξύ άλλων .έχουμε τα αρχαία μας στολίδια, τα οποία φυσικά είναι μοναδικά στη Δυτική Ελλάδα, αλλά γενάτε το βασικό ερώτημα το οποίο είναι κυρίαρχο και αυτό πρέπει να απαντηθεί στο γεγονός στο «πως θα μπορέσουμε να τα σερβίρουμε».

Η Άρτα είναι μια καταπράσινη περιοχή από τη θάλασσα μέχρι την αλπική της ζώνη. Μαζί με τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της έχει το πρωτογενές στοιχείο για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Το να πάει να βάλει κανείς δυο-τρεις αφίσες στις αίθουσες του αεροδρομίου στο Άκτιο, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτό τουριστική προβολή. Χρειάζονται μεθοδευμένες αναπτυξιακές τουριστικές προσπάθειες.

Νίκος Κοντογιώργος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: