Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα στον Παντοκράτορα Πρέβεζας στις 24 Ιουνίου 2016, ώρα 19.00'

IMG 9629

Ένα πολύ όμορφο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης αναβιώνει ανήμερα του Αι Γιαννιού (24 Ιουνίου) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα.
Ο λόγος για το έθιμο του κλήδονα με τις φωτιές όπου καίγονται τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
ΚΛΗΔΟΝΑΣ " ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΡΗΓΑΝΑ"
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΝΗ 2016 ΩΡΑ 7μμ.
"ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ, σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας από εκεί που ήρθαν οι πρόσφυγες του μικρού συνοικισμού Παντοκράτορα , συνήθιζαν νωρίς το πρωί να ανεβαίνουν σε ένα ψηλό σημείο για να παρακολουθήσουν την ανατολή και να δουν την στροφή του ήλιου.
Είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος πραγματικά περιστρέφεται.
Εκείνη την ημέρα (21 Iουνίου) κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο ήλιος γυρίζει ξανά προς τον Ισημερινό (θερινό ηλιοστάσιο).

klhdonas3

Στις 24 Ιουνίου υπήρχαν πολλά έθιμα, με χαρακτηριστικό και πανάρχαιο το έθιμο του "κλήδονα" το οποίο προέρχεται από την αρχαία λέξη ΅Κλήδων΅ που σημαίνει οιωνός και περιέχεται σε φράσεις και ήχους.
Από αρχαιότατους χρόνους οργανώνονταν πανηγύρια με φωτιές για να βοηθήσουν τον ήλιο να γυρίσει και επειδή είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου έρχονταν όλα στο φως και με ορισμένες ιεροτελεστικές φόρμες λέγονταν διάφοροι οιωνοί ιδιαίτερα για τα ανύπαντρα κορίτσια.
Η παράδοση πάντρεψε το ειδωλολατρικό έθιμο με τα Χριστιανικά..
Έτσι έρχεται ο Αη Γιάννης ο «Ριγανάς»(γιατί τότε ωριμάζει η ρίγανη) ή «Λαμπαδάρχης» ή «Λιοτρόπος» γιατί συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο και καίει τα ειδωλολατρικά στεφάνια.
Έτσι, άναβαν φωτιές με τα στεφάνια έξω από την γειτονιά ή την πλατεία του χωριού και πηδούσαν πάνω από τις φλόγες για να διώξουν τα ΅κακά΅ και να έχουν υγείας, με παράλληλη ιεροτελεστική φόρμα τέλεσης του εθίμου του κλήδονα με πολλές μικροεναλλαγές ανά περιοχή.

IMG 9596

ΣΗΜΕΡΑ εμείς η 3η γενιά προσφύγων Πρεβεζάνοι πια, δένουμε το έθιμο με όλους τους Πρεβεζάνους και σας καλούμε στην κεντρική πλατεία του συνοικισμού «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ» για να κάψουμε τα στεφάνια του Μάη, για να «ξορκίσουμε», όπως λέει το έθιμο, το κακό και να έχουμε καλή υγεία.
Στην εκδήλωση θα υπάρχει μπουφές με κεράσματα και έκθεση παιδικής ζωγραφικής από το εργαστήρι της ενορίας της εκκλησίας του Παντοκράτορα,
αγωνίσματα παραδοσιακών παιδικών παιχνιδιών και παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό του Συλλόγου Παντοκράτορα.
Τέλος θα καούν τα στεφάνια και θα πηδήξουμε πάνω από τις φλόγες".

       ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ            ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: