Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Εντυπωσίασε και κατενθουσίασε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας, με την μουσικοχορευτική παράσταση για 5 περιοχές της Ηπείρου, στο Γ' Ηπειρώτικο Αντάμωμα, την Κυριακή το απόγευμα 26 Ιουνίου 2016, στην πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας.


Εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον το "3ο Ηπειρώτικο Αντάμωμα" από το Σύλλογο Ηπειρωτών Καλλιθέας, την Κυριακή το απόγευμα 26 Ιουνίου 2016, με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού των Ηπειρωτών, μέσω μουσικοχορευτικής παράστασης που σεβάστηκε και πρόβαλε την Ήπειρο όπως πρέπει. Στην εκδήλωση αυτή, το πολυμελές χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, πρόβαλε 5 περιοχές (Πωγώνι - Ζαγόρι - Μουργκάνα - Κόνιτσα - Βοβούσα) με τις αντίστοιχες παραδοσιακές  ενδυμασίες και χορούς της κάθε περιοχής χωριστά.


Η γενικότερη δομή της εκδήλωσης της μουσικοχορευτικής αυτής παράστασης, η ποιοτική παρουσία όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή και το θερμό χειροκρότημα των θεατών που συνόδευε την εξέλιξη του προγράμματος, απετέλεσαν τα κεντρικά χαρακτηριστικά αυτού του Ανταμώματος.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης, καθώς επίσης και τη διδασκαλία των χορών, την είχαν οι δάσκαλοι Βαρβάρα Μπότσαρη και Θοδωρής Μπότσαρης, στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για το άρτιο της παράστασης, αλλά και την εν γένει προσπάθεια τους για την παράδοση και την διατήρηση των ηθών και εθίμων της Ηπείρου και όχι μόνο.



Στη μουσική συνοδεία ήταν, η κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον καλίφωνο και βυζαντινό Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και το λαούτο, τον χρυσοδάκτυλο Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολί και τον δωρικό Σάκη Κάκκο στο ντέφι, που κατευθνθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Πλήθος κόσμου παρέστει στην εκδήλωση και πέραν των προσδοκιών, με αποτέλεσμα οι καρέκλες που είχαν εγκατασταθεί στον χώρο να μην επαρκέσουν και έτσι εκατοντάδες παρακολούθησαν όρθιοι το πολύωρο λαογραφικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

  Την εκδήλωση με την παρουσία του τίμησαν, η Ηπειρώτισσα βουλευτής της Β΄ Αθήνας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο πρώην Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος,συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων  που υπάρχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, που συνόδευαν από τον Έφορο Τύπου Αντώνη Κοντό, τα μέλη του Δ.Σ.  Μαίρη Καραγιώργου, Μένια Βαζούκη,  Ελένη Ντάσιου, Μαρίνα Τζάκου, τη ψυχή της ηπειρώτικης αποδημίας τον αειθαλή Κώστα Μπατσή και το πρώην μέλος του Δ.Σ. καταξιωμένη συγγραφέα Αννα Μπουρατζή-Θώδα. Ακόμη παρέστει, η  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας  Ζωή Ντρούγκα  και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πγφωνησίων Γρηγόρης Άρμπιρος και  από τους Ηπειρώτικους Συλλόγους της Αττικής παρέστησαν, ο Πρόεδρος  της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Βασίλω Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Λαυρεωτικής Μανώλης Λαμπίρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης  Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ιλίου Χρήστος Γκόνης, συνοδευόμενος από τη Γραμματέα Μαρίκα Γκόνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας Μάκης Ζωίδης, η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Ελένη Σιάφη, εκπρόσωποι, από το Σύλλογο Ηπειρωτών Πετρούπολης, την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών και τον Ηπειρωτικό Σύνδεσμο Πειραιά, ο γνωστός Ηπειρώτης συγγραφέας Μητς Μήτσης καθώς και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων αδελφοτήτων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, ως και εκπρόσωποι ετεροδημοτικώ```````````````````````````ν και αποδημικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Καλλιθέας και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της πόλης.


Ξεκινώντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του Συλλόγου των Ηπειρωτών της Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου εξέφρασε την ευαρέσκεια, τη χαρά και την ικανοποίηση για την εκδήλωση αυτή, το '' Γ΄ Ηπειρώτικο Αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας'',  που ήταν μουσικοχορευτική παράσταση για 5 περιοχές της Ηπείρου , καθώς και την αθρόα προσέλευση του κόσμου. Ευχαρίστησε τον   Δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο, για την βοήθεια που προσέφερε διαχρονικά στον Σύλλογο και για την εκδήλωση αυτή, που είναι συνδιοργάνωση με τον Δήμο και  τον κάλεσε  να συνεχίσει το έργο και να το επεκτείνει για την στήριξη του Συλλόγου, ως και των άλλων πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, υποσχόμενη ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα επαναληφθεί το αντάμωμα αυτό στον ίδιο χώρο ή σε μεγαλύτερο, γιατί η φετεινή επιτυχία θα φέρει περισσότερο κόσμο του χρόνου. Τέλος κλείνοντας έκανε μια μικρή αναφορά στο χορευτικό, ως και τις άλλες δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το 2016.



Χαιρετισμό στη συνέχεια  απήθυνε  ο  Δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, που αφού έκανε μιά μικρή αναφορά στην παράδοση και στη λειτουργία του τοπικού Συλλόγου Ηπειρωτών, που την παρακολουθεί από κοντά εδώ και αρκετά χρόνια  δεσμεύτηκε στην πραγματοποίηση του Δ' Ανταμώματος το ερχόμενο καλοκαίρι του 2017, ως και κάθε βοήθεια για τον Σύλλογο.


Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας Κωνής,αναφερόμενος στη σημασία της διοργάνωσης, την απαράγραπτη αξία των ηπειρώτικων  εκδηλώσεων ως αυθεντικού στίβου της παράδοσης, τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, τη φολκλοροποίηση και τη σκύλευσή της, το αξιακό φορτίο που πρεσβεύουν τα πανηγύρια, το τόσο πολύτιμο στις μέρες μας που μας θέλουν όλους μαζί για να τις διαβούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι και όρθιοι. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνολική προσπάθεια της ηπειρώτικης αποδημίας για την διατήρηση της ηπειρώτικης κουλτούρας και παράδοσης, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει πρόσφορο έδαφος, να επιβληθεί στην παράδοση μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Έχουμε καθήκον, τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής, να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι που υπηρετούμε τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας. Αυτό κάνει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας  και η ηπειρόψυχη, ηπειρομάχος και διαχρονικά φανατική θιασώτης της ηπειρώτικης παράδοσης Πρόεδρος του Συλλόγου  Γεωργία Κίσκου  και οι συνεργάτες της,  με πίστη και διαρκή προσπάθεια και αξίζει πολλούς επάινους για αυτό και για άλλα πολλά από όλους μας και σήμερα το κάνω εγώ, εκπροσωπώντας το σύνολο της Ηπειρωτικής αποδημίας.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ''Πανηπειρωτικό Πανηγύρι 2016'', που διοργανώνει φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, ώρα 20.30', στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στιο πανηγύρι, που θα διοργανωθεί και φέτος, μετά την τεράστια περσινή επιτυχία, όπως παλιά και θα γλεντήσουν και χορέψουν όλοι, μέχρι το πωί.  Έκανε ακόμη αναφορά στα πλούσια δώρα που θα κληρωθούν, σε αυτούς που θα παραστούν, δηλαδή τις 10 4ήμερες διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης της Πρέβεζας και τις 2 σε ξενοδοχεία του Πάπιγκου, ευγενή προσφορά των Ηπειρωτών ξενοδόχων.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, κάλεσε τους παρευρισκόμενους, να προτιμήσουν τις φετεινές διακοπές τους, να τις περάσουν στην Ήπειρο, στηρίζοντας έτσι την τοπική οικονομία και την Ήπειρο γενικά, μιά περιοχή που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό ελλαδικό κορμό και έχει πάρει τόσο λίγα, μιά περιοχή, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, πλεονεκτώντας μάλιστα σε πολλά και μοναδικά τοπία. 





























































Το Ηπειρώτικο γλέντι που ακολούθησε, κράτησε μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα και στους παρευρισκόμενοους προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα, γλυκά και πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο.

Δείτε παρακάτω πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα













































































































































































































































Και του χρόνου.

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: