Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Συνδυασμός μέτρων και συνεχής επαγρύπνηση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της Tuta absoluta, το συμπέρασμα από την ημερίδα της ΔΑΟΚ Πρέβεζας.


Με ιδιαίτερη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή έγινε χθες (23-6-2016) η ημερίδα της ΔΑΟΚ Πρέβεζας με θέμα: «ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣTUTA ABSOLUTA».
Ομιλητές ήταν ο Δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, εντεταλμένος ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, και ο Δρ. Διονύσιος Περδίκης, Επίκουρος Καθηγητής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
Τους δύο ομιλητές προλόγισε εκ μέρους της Υπηρεσίας ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ κ. Ιωάννης Αυγέρης, ενώ σύντομη εισήγηση έκανε και ο γεωπόνος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου κ. Αναστάσιος Γάτσιος, ο οποίος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην Πρέβεζα σε ό,τι αφορά την Τούτα.
Ο κ. Ροδιτάκης αναφέρθηκε στη χημική καταπολέμηση του εντόμου και στάθηκε ιδιαίτερα στον μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας ο οποίος αυξάνεται όσο περισσότεροι ψεκασμοί γίνονται και ιδίως αν αυτοί γίνονται με εντομοκτόνα της ίδιας χημικής ομάδας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι χημικές ομάδες των πυρεθρινών και των οργανοφοσφωρικών έχουν ελάχιστη έως μηδενική αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του εντόμου, ενώ και η χημική ομάδα των διαμιδίων έχει ουσιαστικά «καεί» αφού οι ανθεκτικότητες που έχει αναπτύξει η Tuta σε αυτήν είναι πολύ υψηλές. Έδωσε μάλιστα και σχετικά νούμερα τα οποία προκάλεσαν αίσθηση, αφού ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ανθεκτικότητα πληθυσμών στα διαμίδια της τάξης του 1700x. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έντομο έχει αναπτύξει τέτοιου βαθμού ανθεκτικότητα στα συγκεκριμένα φάρμακα που χρειάζεται πλέον δόση 1700 φορές μεγαλύτερη από την κανονική για να θανατωθεί.
Με δεδομένο ότι η διάρκεια της κάθε γενιάς του εντόμου είναι περίπου 1 μήνας, πρότεινε ένα πρόγραμμα ψεκασμών τέτοιο ώστε να χρησιμοποιούνται τρεις χημικές ομάδες (Α, Β και Γ) και να εναλλάσσονται ανά 30 ημέρες.

imeridatutaprebezapragmatopoiithike (3)

Ο κ. Περδίκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της Tuta με καλλιεργητικά μέτρα, βιολογικά σκευάσματα και ωφέλιμα έντομα και τόνισε ότι αυτά είναι απολύτως απαραίτητο να συνοδεύουν την όποια χημική αντιμετώπιση προκειμένου να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει η καλή προφύλαξη της καλλιέργειας στο θερμοκήπιο με εντομοστεγανό δίχτυ, αφού χωρίς αυτό έχουμε συνήθως μαζική είσοδο ακμαίων στο θερμοκήπιο και οποιαδήποτε άλλη μέθοδος καταπολέμησης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι και η ορθή διαχείριση των υπολειμμάτων μετά το τέλος της καλλιέργειας, εδώ όμως αναγνωρίστηκε από όλους ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο αφού δεν υπάρχουν ούτε οι χώροι ούτε πολλές φορές και τα μέσα από τους παραγωγούς.
Από τα ωφέλιμα έντομα που κάνουν πολύ καλή δουλειά στην καταπολέμηση της Tuta αναφέρθηκαν το Macrolophus pygmaeus και το  Νesidiocoris tenuis τα οποία υπάρχουν και σε φυσικούς πληθυσμούς αλλά και στο εμπόριο για τεχνητή εξαπόλυση. Τονίστηκε πάντως ότι ούτε και αυτά αποτελούν το απόλυτο «φάρμακο» για το πρόβλημα αφού η χρήση τους παρουσιάζει κάποια προβλήματα (αργή ανάπτυξη του ωφέλιμου στο θερμοκήπιο, ζημιές που μπορεί να προκαλέσει και στο ίδιο το φυτό της τομάτας κλπ.) με κάποια υπεροχή του πρώτου ως προς την αποτελεσματικότητα και τη βιολογία.
Φυσικά σε περίπτωση χρήσης ωφέλιμων οι ψεκασμοί με χημικά θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατόν και μόνο με εκλεκτικά εντομοκτόνα, δηλαδή εντομοκτόνα που δεν βλάπτουν τα ωφέλιμα.

imeridatutaprebezapragmatopoiithike (2)

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να βοηθήσει επίσης ο Βάκιλλος Θουριγγίας (Bacillus thurigiensis) ο οποίος είναι βιολογικό σκεύασμα, δεν βλάπτει τα ωφέλιμα και έχει καλά αποτελέσματα κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών και για περίπου ένα μήνα, μέχρις ότου τα ωφέλιμα μπορέσουν να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Τελικό συμπέρασμα: Η Tuta χρειάζεται συνδυασμένη χρήση καλλιεργητικών τεχνικών, βιολογικής και χημικής καταπολέμησης για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η προστασία των θερμοκηπίων με εντομοστεγανό δίχτυ είναι απαραίτητη όπως και η ορθή διαχείριση των υπολειμμάτων. Από εκεί και πέρα χρειάζεται συνδυασμός βιολογικών μεθόδων και προσεκτικές επεμβάσεις με χημικά προκειμένου να μην βλάψουμε τα ωφέλιμα αλλά και να αποφύγουμε την ανάπτυξη ανθεκτικότητας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: