Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Και η Ήπειρος... ξεπουλάει σε ξένους!

SYBOTA 2

Λευκή μύτη πένας Ιταλοί, Γερμανοί, Άγγλοι και Σκανδιναβοί «επενδύουν» σε Πάργα, Σύβοτα, Πέρδικα, Παραμυθιά, Πλαταριά και σε άλλους παραδοσιακούς οικισμούς

Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους ξένους, από διάφορες χώρες, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία αποκτούσαν ακίνητα είτε για επιχειρηματικές δράσεις, είτε για ιδία χρήση (εξοχικές ή και μόνιμες κατοικίες). 

Ολόκληρη η χώρα και κυρίως τα νησιά ήταν η νούμερο ένα επιλογή τους για μια τέτοια επένδυση, μη διστάζοντας τις παλιές καλές εποχές να πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν ένα ακίνητο. 
Στα χρόνια της κρίσης όμως, πολλοί Έλληνες αδυνατούν να ανταποκριθούν  στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις και κυρίως σ’ αυτές που αφορούν τραπεζικό δανεισμό, γι’ αυτό και αναγκάζονται να ξεπουλήσουν όσο – όσο  τα ακίνητά τους, προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που με πολύ κόπο έχτισαν ένα ακίνητο για να το εκμεταλλευτούν επαγγελματικά, ή και όχι, αλλά στην πορεία και εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκαν να το… ξεφορτωθούν. Οι πιο πολλοί είχαν πάρει δάνεια ή είχαν μπει σε διάφορα προγράμματα για να αντεπεξέλθουν, αλλά  στην πορεία, τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά τους αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα.
Σε παραδοσιακούς οικισμούς
Στο φαινόμενο της μαζικής αγοράς εξοχικών κατοικιών από ξένους στην Ελλάδα, αναφέρεται ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο πάνω από 600 εκατ. ευρώ έχουν εισρεύσει στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, και συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2015, για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών. Ειδικότερα, το 2015 επενδύθηκαν 186 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2014 και 168 εκατ. ευρώ το 2013. Ένα σημαντικό μέρος των εν λόγω κεφαλαίων έχει κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα και συγκεκριμένα σε δημοφιλείς προορισμούς, με ιδιαίτερη έμφαση σε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς. «Λάτρεις» των συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά και γενικότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι κατά κανόνα οι Βορειοευρωπαίοι, με τους Γερμανούς να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, όντας η πλέον δυναμική ομάδα αγοραστών.
Πάνω από 100.000 ξένοι!
Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 100.000 ξένοι διαθέτουν εξοχική κατοικία στην Ελλάδα. Από αυτούς το 60% προέρχεται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ ένα επιπλέον 10% ελέγχεται από αγοραστές από τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που έχουν ενισχύσει σημαντικά την παρουσία τους στην ελληνική αγορά κατοικίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Σε Πάργα και Σύβοτα
Όσον αφορά την Ήπειρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον «χάρτη» των προορισμών των ξένων αγοραστών έχουν ενταχθεί η Πάργα και τα Σύβοτα. Η κοντινή απόσταση με την Ιταλία σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι οι βασικοί αγοραστές κατοικιών, τόσο στα Σύβοτα και την Πάργα, όσο και σε κοντινούς οικισμούς, όπως η ορεινότερη Πέρδικα, η Παραμυθιά και η παραθαλάσσια Πλαταριά. Πλην των Ιταλών, Γερμανοί, Άγγλοι και ορισμένοι Σκανδιναβοί συνθέτουν το μείγμα των αγοραστών.
Άλλαξαν οι συνθήκες
Σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν πουλάνε τις ιδιοκτησίες τους ηθελημένα, αλλά τους αναγκάζουν  οι συνθήκες. Πολλές κατοικίες σ’ αυτούς τους παραδοσιακούς οικισμούς, χτίστηκαν με μεγάλη δυσκολία. Τα δάνεια τις περισσότερες φορές ήταν μονόδρομος. Μόνο που σήμερα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, αφού εκτός αυτών πρέπει να καλύψουν και τα τρέχοντα έξοδα, αλλά και τις άλλες οικονομικές και φορολογικές εκκρεμότητες, που τους έχουν γονατίσει. 
Από την άλλη, όσοι είχαν επενδύσει στον τουρισμό, τα τελευταία χρόνια, βλέπουν μια κάμψη. Ως γνωστόν ο εσωτερικός τουρισμός έχει πεθάνει, ενώ οι παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά με τις μονοήμερες αποδράσεις των περισσοτέρων, που φυσικά δεν μεταφράζονται σε έσοδα για τα καταλύματα. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι έχουν αρχίσει – ευτυχώς – να εκτιμούν τις παραλίες της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: