Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Σπουδαία πρωτοβουλία από το Δήμο Ζηρού. Προχωρά σε αναπαράσταση της μάχης της Κλεισούρας και ντοκυμαντέρ για τα σχολεία της περιοχής

Σπουδαία πρωτοβουλία από το Δήμο Ζηρού - Προχωρά σε αναπαράσταση της μάχης της Κλεισούρας και ντοκυμαντέρ για τα σχολεία της περιοχής

Μία σπουδαία πρωτοβουλία ώστε να μάθουν τα μικρά παιδιά την ιστορία της περιοχής μας πήρε ο Δήμος Ζηρού, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλεισούρας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Μερακλήδες».

Την Τετάρτη το απόγευμα προχωρά σε αναπαράσταση της μάχης στο Φρούριο της Κλεισούρας, με τη συμμετοχή εθελοντών και σε κινηματογράφηση - βιντεοσκόπηση για την παραγωγή ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) του Δήμου Ζηρού σε συνεργασία με το τοπικό κανάλι ART T.V.


pente pigadia8

Πρόκειται για τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν στο «Φρούριο» της Κλεισούρας (τοποθεσία Πέντε Πηγάδια) τον Οκτώβριο του 1821 Έλληνες Επαναστάτες κατά των τουρκικών στρατευμάτων του Χουρσίτ Πασά.
Πρόκειται για ένα από τα δύο κάστρα πολυγωνικού σχήματος των αρχών του 19ου αιώνα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, στην περιοχή Κλεισούρα του Νομού Πρεβέζης.

pente pigadia7

Σύμφωνα με το Μακρυγιάννη, το κάστρο ήταν χάνι που το έφτιαξαν οι Τούρκοι σαν κάστρο. Το συγκεκριμένο κάστρο είναι το νεότερο από τα δύο και το ευρισκόμενο σε καλύτερη κατάσταση. Το κάστρο αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1981 και έχει χτιστεί με βάση το Γαλλικής επινοήσεως «πολυγωνικό σύστημα», που φαίνεται πως ήταν η τελευταία λέξη της οχυρωματικής τεχνικής στις αρχές του 19ου αιώνα.
Η βασική ιδέα ήταν η κατασκευή πολλών μικρών φρουρίων (πολυγωνικού σχήματος) σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο με σκοπό την αλληλοκάλυψη και την αποτελεσματική άμυνα μιας ευρύτερης περιοχής.

pentepigadia5

Χαρακτηριστικό του κάστρου είναι η επιμελής και -κατά τεκμήριον- ανθεκτική λιθοδομή καθώς και ο δυτικοευρωπαϊκός ρυθμός μπαρόκ.
Το ντοκυμαντέρ θα διατεθεί από το Δήμο Ζηρού σε σχολεία της περιοχής, ώστε να μάθουν τα παιδιά καλύτερα την ιστορία των μνημείων της περιοχής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: