Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Πώς θα επηρεάσει το Βρετανικό Brexit τα... γήπεδα


Οι Βρετανοί πολίτες αποφάσισαν να απαντήσουν θετικά στο Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά το δρόμο του προς την εγκατάλειψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δεν θα γίνουν αμέσως αντιληπτές, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές στην πολιτική, οικονομία, εργασία... καθώς επίσης και στα γήπεδα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντίκτυπος θα είναι αισθητός στην Premier League. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα «As», το Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ρυθμιστική αλλαγή στη σχέση των παικτών με τους συλλόγους, μετά την απόφαση «Μποσμάν».
Με τους ισχύοντες κανονισμούς για τη μετακίνηση των αθλητών, η Premier League, δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερους από 100 παίκτες, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για άδεια εργασίας. 
Οι αστέρες που έχουν προκύψει πρόσφατα στην Premier League, Παγιέτ, Καντέ ή Μαρσιάλ δεν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν στο αγγλικό πρωτάθλημα. Στην εποχή του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θα είχε επιλεγεί για να υπογράψει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στην πραγματικότητα πάντως, η πιο σημαντική επίπτωση του Brexit, όπως σημειώνει η «Gazzetta Dello Sport», αναφέρεται στο άρθρο 19 της FIFA, που απαγορεύει τις διεθνείς μετεγγραφές παικτών ηλικίας κάτω των 18 ετών, κάτι που δεν ισχύει για τους παίκτες μεταξύ 16 και 18, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Με άλλα λόγια, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σύλλογοι, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ δεν θα είναι σε θέση να επενδύσουν πάνω σε νέα ταλέντα από άλλες χώρες, όπως συνέβη και στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι Τσεσκ Φάμπρεγκας, Αντνάν Γιανουζάι ή και ο Πολ Πογκμπά ποτέ δεν θα μπορούσαν να προσγειωθούν στην άλλη μεριά της Μάγχης σε νεαρή ηλικία.
Με απλά λόγια οι μετεγγραφές θα γίνουν πιο ακριβές, η υποβάθμιση του επιπέδου πρωταθλήματος υπονομεύει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μειώνεται δραστικά το κυνήγι ταλέντων, ενώ οι οπαδοί θα αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια στα ταξίδια τους μαζί με τις ομάδες στο Champions League και το Europa League.
Όμως δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που θα θιγεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως αναφέρει η «Telegraph», κρίκετ και ράγκμπι θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες, έστω κι αν κάποιοι ελπίζουν ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους συλλόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο να επενδύσουν περισσότερο σε νέα ταλέντα από την Βρετανία.
Συνέπειες σε Κρίκετ και Ράγκμπι 
Κρίκετ και ράγκμπι έχουν επίσης ωφεληθεί περισσότερο από μια δεκαετία, έχοντας παίκτες από χώρες μη μέλη της ΕΕ, αλλά που είχαν συμφωνίες σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία του «Cotonou» και η απόφαση «Kolpak» επέτρεψε την παρουσία πολλών παικτών από τη Νότια Αφρική, τις χώρες της Καραϊβικής και τα νησιά του Ειρηνικού στα εγχώρια πρωταθλήματα των χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελλοντική παρουσία των ξένων αθλητών δεν είναι η μόνη ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως λέει η «Daily Telegraph».
«Το NFL βλέπει το Λονδίνο ως πύλη προς την Ευρώπη. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, νομίζω ότι θα επανεξεταστεί η συμφωνία,» ανέφερε στην εφημερίδα η δικηγόρος Μαρία Πάτσαλος, ειδική στο αθλητικό δίκαιο. Επί του παρόντος, το NFL έχει συνάψει συμφωνία για να παίξει δύο παιχνίδια ανά σεζόν έως το 2020 στο Wembley και άλλα δύο με την Τότεναμ από το 2018, όταν χτίσει το νέο της γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: